ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 1:05:03π.μ.
02
Ιουνίου

«Λίγο πριν ξημερώσει»: Κριτική του βιβλίου της Καίτης Λιανού-Ιωαννίδου

Το μυθιστόρημα «ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ» της Καίτης Λιανού-Ιωαννίδου, αποτελεί ένα έξοχο πεζογράφημα , που παρόλο που έχει δημιουργηθεί ολοκληρωτικά από τη φαντασία της συγγραφέα, οι ήρωες μοιάζουν να ξεπηδούν από την ζωηρή πραγματικότητα.

Οι χαρακτήρες αποκτούν ένα φλογερό ψυχολογικό, αισθηματικό και κοινωνικό μέγεθος, μέσα από τη ματιά της και απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις , αποκαλύπτουν τα εσωτερικά στοιχεία που συνθέτουν την πολυπλοκότητα του ανθρώπου.

ACAKAITIC
Εκτεταμένη και πολύπτυχη η πλοκή του, καθώς μέσα στο μύθο διαπλέκονται πολλά πρόσωπα σε διαφορετικά επίπεδα χώρου και χρόνου.


Η αφηγηματική του μαεστρία δίνει την δυνατότητα στον αναγνώστη να αφομοιώσει έναν σημαντικό αριθμό προσώπων και εικόνων του παρελθόντος, που ακροβατούν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ανάλογα με την ψυχολογική ή συναισθηματική τους κατάσταση.


Έντονα φιλοσοφικό : «Δεν υπάρχουν ευτυχισμένες μέρες, μόνο στιγμές», αποτυπώνει το νόημα της ζωής μέσα από την καθημερινότητα στην φιλία, τον έρωτα, τα πάθη , την έχθρα, την απογοήτευση, τη μοναξιά.


Η νατουραλιστική γραφή του ασκεί παράλληλα έντονη κριτική απέναντι στην κοινωνία της εποχής, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι.


Μέσα από την εξαντλητική περιγραφή χώρων, ανθρώπων, φυσιογνωμιών, δεν ωραιοποιεί, δεν συγκαλύπτει τις αποκρουστικές πλευρές της ζωής, αλλά αναπαριστά πολλά διαφορετικά σενάρια της ίδιας της ζωής.


Έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις στερεοτυπικές αναγνώσεις, σχετικά με την διαμόρφωση της συμπεριφοράς και της ηθικής του ανθρώπου, που αφήνει δυνάμεις αντίρροπες με το συναίσθημα του , όπως η κοινωνία, οι περιστάσεις να επιδρούν επάνω του και να αλλάζουν τον προσανατολισμό του.


Ο πειραματισμός της συγγραφέα, με φαινόμενα που απασχολούν τη κοινωνική κινητικότητα, αποτελεί και το κλειδί των απαντήσεων σε μια σειρά ερωτημάτων που απευθύνουν στην ζωή οι τρεις πρωταγωνίστριες, καθώς παρά την υποτέλεια και εξάρτιση του ανθρώπου, από εσωγενείς και εξωγενείς δυνάμεις, τελικά η νατουράλ αισθητική της λογικής συνέχειας υποκύπτει στην ΑΝΑΤΡΟΠΗ.


Τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει ανατρέπουν τις συντηρητικές και παρωχημένες ιδέες : «Νομίζω πως κάποιοι παίρνουν μαζί τους μέρη της ύπαρξης μου και μου αφαιρούν τα δικαιώματα μου. Το ξέρω πως μοιάζει για τρελό, αλλά είναι κάτι που το νοιώθω. Θέλω να βγω έξω απ’ τον ίδιο μου τον εαυτό και να πάω κάπου. Που όμως;»
«Αυτό το πεπρωμένο που κάποτε είχε πιστέψει πως το ακολουθούμε, χωρίς να έχουμε την δυνατότητα να το αποφύγουμε, τώρα κατάλαβε πως δεν υπάρχει κι αν υπάρχει μπορούμε να το νικήσουμε.»

ACAKAITIB
Και τελικά ο θάνατος λειτουργεί ως κάθαρση , δημιουργώντας επαναπροσδιορισμό και νέες εκκινήσεις για τις εναπομείνασες δύο πρωταγωνίστριες, που σταχυολογούν εκ νέου τα δεδομένα της ζωής τους.


Μέσα από την εναλλαγή της αφήγησης και του διαλόγου, δίνει ζωντάνια στις εικόνες της μυθοπλασίας, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα στη ψυχή των πρωταγωνιστών, να ταυτιστεί με αυτούς και να κατανοήσει τη συμπεριφορά τους.


Το μυθιστόρημα της Καίτης μας δίνει μια άλλη διάσταση λογοτεχνικής αδείας , που παραπέμπει στο τρίπτυχο από την πραγματικότητα στο μύθο και από τον μύθο στην πραγματικότητα, πάντα με σκοπό τον βαθύτερο υπαρξιακό προβληματισμό, την εσωτερική ενδοσκόπηση και την αναζήτηση αιτιών που χρειάζεται για να είναι κανείς τολμηρός στη ζωή του σήμερα. Και τον πετυχαίνει…

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΔΙΑΝΟΗΤΡΙΑ
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook/Twitter: Panagiota Bletas

Διαβάστηκε 371 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα