ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 4:52:51μ.μ.
05
Απριλίου

Μυρσίνη Μόσχου - «ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ» - Κριτική της Παναγιώτας Μπλέτα

Το πόνημα «ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ» της Μυρσίνης Μόσχου είναι το πρώτο ποιητικό της παιδί. Η τρυφερότητα της πένας της θρέφει σαν μητρικό γάλα τους στίχους της, που αναδύονται σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι, μέσα από την παραγωγή του ποιητικού λόγου.

ACAPETALAK2

 

Θεματική του είναι η προσωπική έκφραση και η αποκάλυψη του εσώτερου εαυτού της, σε μια περιπλάνηση ζωής, πέρα από τις συμβάσεις και τα ασήμαντα που φαίνονται σημαντικά.


Μια περιπέτεια σκέψης είναι η ποιητική του πλοκή, σε ύφος ασύμμετρο, με μοτίβα που εισπνέουν και εκπνέουν έρωτα, αγάπη, αγκαλιές, χάδια, αναζητήσεις χωρίς συνταγές.


Κάτω από την επιφάνεια των λέξεων διακρίνεται ο αγώνας της να διατηρηθεί ζωντανή, να ξεχαστεί μες στην παρηγοριά της ανυπακοής και της κόντρα λογικής.


Οι στίχοι της διαπνέονται από έναν απόκοσμο αέρα, που αναζητά να φέρει στο φως όλες εκείνες τις ζοφερές στιγμές, που εξόρισαν τα όνειρα της και τις αισθήσεις της σε τοπία βαθουλωμένα από τη θλίψη, προκειμένου να τις ξορκίσει.


Λιτή, απόκοσμη αλλά και λυρική ποίηση που πετάει ελεύθερα από το φως στο σκοτάδι και από το σκοτάδι στο φως.


Έντονη η διάθεση για ανατροπή του τακτοποιημένου, του ασφαλές, της συνήθειας που σκοτώνει τις νύχτες της ποιήτριας και μετατρέπει τις μέρες της σε στρατιωτική άσκηση της ψυχής.


Υπαρξιακός ο διάλογος μεταξύ της ψυχής και των αισθήσεων που αποκτώνται ή χάνονται στην προσπάθεια να διαχωρίσει τις δικές της επιθυμίες από τις επιθυμίες των άλλων, το φόβο από την αλήθεια και την βούληση από την αδράνεια.


Στόχος του βιβλίου είναι να δώσει μια νέα προοπτική στην απώλεια, στην απουσία ως δημιουργικών μνημών, προκειμένου να δώσουν μια νέα διάσταση, μεταφυσική, στη ζωή, όπου ο άνθρωπος θα συναντιέται με τον εαυτό του σε έναν άλλο χωροχρόνο, έτσι ώστε να μην του λείπει ο εαυτός του, να μην αισθάνεται την εγκατάλειψη από αυτόν.


Αυτό ακριβώς μας περιγράφει η ποιήτρια, με έναν λόγο βιωματικό, συναισθηματικό, άμεσο μέσα από την ποιητική επικοινωνία.


Ένα ανοιχτό κείμενο, με πολλές εισόδους και πολλές εξόδους και ανηφορικούς κατήφορους, μια ποιητική αφορμή για όσους επιθυμούν να πειραματιστούν με την αντανάκλαση της εικόνας τους στον καθρέπτη της ψυχής τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Παναγιώτα Μπλέτα
Συγγραφέας/Διανοήτρια
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook/Twitter: Panagiota Bletas

Διαβάστηκε 52 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα