ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 1:41:50π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
20
Αυγούστου

Ο Ουρουγουανός εραστής - Σαντιάγο Ρονκαλιόλο

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το μυθιστόρημα , Ο Ουρουγουανός εραστής. Μια αληθινή ιστορία του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο σε μετάφραση του Κώστα Αθανασίου.

our-erastisΣτα τέλη του 1953, μια παράξενη τελετή προς τιμήν του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σάλτο της Ουρουγουάης. Εκατοντάδες άνθρωποι, ομιλίες , απαγγελίες, και ένα μνημείο αφιερωμένο στον ποιητή από τη Γρανάδα. Με αφορμή τα αμφίσημα λόγια του βασικού ομιλητή εκείνης της τελετής αλλά και ένα μικρό κουτί που θάφτηκε στη βάση του μνημείου, ο περουβιανός συγγραφέας Σαντιάγο Ρονκαλιόλο διατυπώνει ένα ερώτημα –πού βρίσκεται, τελικά, θαμμένος ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα;– και ξεκινάει μια περιπλάνηση στην παράξενη και αντιφατική προσωπικότητα του Ενρίκε Αμορίμ, του ουρουγουανού συγγραφέα που η ζωή του σημαδεύτηκε από τη συνάντησή του με τον Λόρκα. Σε αυτή την περιπλάνηση, περνάμε από το κοσμοπολίτικο Μπουένος Άιρες της δεκαετίας του ’30 στην ταραγμένη Ισπανία του Εμφυλίου Πολέμου και στη μεταπολεμική Ευρώπη, συναντώντας στον δρόμο μας προσωπικότητες όπως ο Μπόρχες, ο Νερούδα, ο Πικάσο, ο Αραγκόν, ο Τσάρλι Τσάπλιν. Πάνω απ’ όλα, όμως, είμαστε μάρτυρες μιας ερωτικής σχέσης γεμάτης μυστήρια που, μέσα από τις θύελλες του καιρού της, κατάφερε να αψηφήσει τις συμβάσεις αλλά και τον ίδιο τον θάνατο.

 

Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Λίμα, 1975) θεωρείται από τους σημαντικότερους ισπανόφωνους συγγραφείς της νεότερης γενιάς. Έχει ασχοληθεί σχεδόν με όλα τα είδη λογοτεχνίας. Έγινε γνωστός με το πρώτο του μυθιστόρημα Ντροπή (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, Εκδ. Καστανιώτη, 2008) και με το δεύτερο μυθιστόρημά του Κόκκινος Απρίλης (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, Εκδ. Καστανιώτη, 2007) μεταφράστηκε σε πάνω από 20 γλώσσες. Ακολούθησαν το μυθιστόρημα Αναμνήσεις μιας κυρίας (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, Εκδ. Καστανιώτη, 2009) και η μονογραφία Η τέταρτη ρομφαία (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, Εκδ. Καστανιώτη, 2010) που αφηγείται την ιστορία του Αμπιμαέλ Γκουσμάν και της οργάνωσης «Φωτεινό μονοπάτι». Το βιβλίο του Ο ουρουγουανός εραστής κυκλοφόρησε στα ισπανικά το 2012.

 

Στο εξώφυλλο ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα με τον Ενρίκε Αμορίμ.

 

πηγή: culturenow.gr

Διαβάστηκε 258 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα