ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024 - 4:21:08μ.μ.
08
Μαρτίου

Παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννου Π. Σωτηρόπουλου Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ Σπίτι της Κύπρου

Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Λειμών παρουσιάζουν την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:00 στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α

στο Σύνταγμα, το βιβλίο του Ιωάννου Π. Σωτηρόπουλου «Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ. Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Παναγιώτης Ήφαιστος, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο κ. Ιωάννης Θ. Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του Ε.Κ.Π.Α. και ο κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.


Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Περικλής Γρύσπος.

 

Ο Δρ Ιωάννης Π. Σωτηρόπουλος, διατελεί Ανώτερος Ερευνητής και Διευθυντής του Τομέα Γεωπολιτικής Ψυχρού Πολέμου, στο Εργαστήριο Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων Τουρκίας και Μέσης Ανατολής του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Συγχρόνων Ασιατικών Σπουδών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Επίσης, διατελεί Διευθυντής Σπουδών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση, και Σπουδές Διεθνούς Ασφαλείας και Αμύνης» του ιδίου Τμήματος, ενώ διδάσκει Γεωπολιτική και Γεωστρατηγική της Ηπειρωτικής (ευρασιατικής) Δυνάμεως, Γεωπολιτική της Κεντρικής Ασίας, και της Αρκτικής Ζώνης, σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε επιστημονικά περιοδικά με referees, και είναι συγγραφέας της επιστημονικής μονογραφίας: The International Relations Parameter as Fundamental Reason for the Soviet Defeat in Afghanistan, Scientific Library, Scientific Series: Political and Defense Issues, Defense Analyses Institute (DAI), Athens, 2006, ενώ διετέλεσε μέλος της επιστημονικής ομάδος συγγραφής της μονογραφίας Γεωπολιτική και Γεωστρατηγικές της Συριακής Κρίσεως, Λειμών, Αθήνα, 2015.

 

Το παρόν έργο ερευνά τα κίνητρα και τις αιτίες της σοβιετικής επεμβάσεως στο Αφγανιστάν, θέτοντας υπό έλεγχο το σύνολο των διαθεσίμων ερμηνειών, προχωρεί δε ένα βήμα ακόμη προτείνοντας μία νέα προοπτική ερμηνείας, για τη σοβιετική κίνηση. Εν αντιθέσει με τις ευρέως διαδεδομένες ακαδημαϊκές απόψεις σχετικώς με τα κίνητρα και τις αιτίες της αποφάσεως για την σοβιετική επέμβαση, τούτη δεν απετέλεσε στρατηγική κίνηση, αφού δεν στηρίχθηκε σε κάποιο προειλημμένο στρατηγικό σχέδιο. Τουναντίον, δεδομένης της ταχυτάτης επιδεινουμένης καταστάσεως στο Αφγανιστάν, ιδιαιτέρως κατόπιν της αναλήψεως της εξουσίας από τον Χαφιζουλάχ Αμίν, και της αναποδράστου καταρρεύσεως του μαρξιστικού-λενινιστικού καθεστώτος της Καμπούλ, η σοβιετική επέμβαση υπήρξε, αφ' ενός προϊόν γραφειοκρατικών πολιτικών και συμφερόντων, αφ' ετέρου της δυσλειτουργικής οργανωτικής δομής και λειτουργίας του Κρεμλίνου κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1970, εντός των δογματικών ορίων, τα οποία είχαν θέσει, η περί Μαρξισμού-Λενινισμού σοβιετική αντίληψη της εποχής, και η σοβιετική Θεωρία Διεθνών Σχέσεων, περιορίζοντας τις διαθέσιμες επιλογές της σοβιετικής ηγεσίας κατά τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων στο Κρεμλίνο.

 

Σύνδεσμος παρακολούθησης: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=13869

 

 

Διαβάστηκε 57 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα