Εκτύπωση αυτής της σελίδας
17
Σεπτεμβρίου

Παρουσίαση βιβλίου στο Φεστιβαλ Ζαππείου για την Εθνική Στρατηγική

Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου , στα πλαίσια της 49ου Φεστιβάλ Βιβλίου που γίνεται στο Ζάππειο θα παρουσιαστεί στις 21.00 (Σκηνή Ρήγας Φεραίος) από τις Εκδόσεις “Όταν” το βιβλίο “Εθνική Στρατηγική. Από την ύπαρξη στο υπάρχον” του Παύλου Χρήστου.

Ομιλητές θα είναι καθηγητές Πανεπιστημίου και Δημοσιογράφοι. Τον συντονισμό της παρουσίασης του βιβλίου θα έχει η Αυγουστίνα Κόκκινου Δημοσιογράφος-Αρχαιολόγος. Το βιβλίο του Παύλου Χρήστου, υποπτεράρχου ε.α., Αντιπροέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αεροπορίας και Γενικού Γραμματέα του Ελληνο-Ρωσικού Συνδέσμου αναλύει σε βάθος μέσα από την πολύχρονη στρατιωτική εμπειρία του Συγγραφέα, την αναγκαιότητα μίας Εθνικής Στρατηγικής η οποία στηρίζεται στη διαφυλαγμένη κοινωνική εμπειρία και ιστορική Μνήμη. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του βιβλίου ο Παύλος Χρήστου: “Η σχέση μας με το παρελθόν και η μετάδοση της μνήμης αποκτούν κεντρική σημασία τη στιγμή του κινδύνου”.

 

Η Σύγκρουση είναι ένα πολυδιάστατο, πολυπολικό και πολυαιτιατό φαινόμενο, που σε οποιοδήποτε επίπεδο και αν αναπτύσσεται, απεικονίζεται κυρίως στην αλληλεξάρτηση που υπάρχει μεταξύ των ενδοκρατικών κοινωνικών διαδικασιών και των όρων σύγκρουσης του κοινωνικού συστήματος και των συγκρούσεων στο διεθνές σύστημα. Στις διακρατικές διενέξεις, η αποτροπή λειτουργεί με βάση την αλληλεπίδραση παραστάσεων και εκτιμήσεων των αντιπάλων, ως προς το risk, το κόστος, τα οφέλη και το αποτέλεσμα πιθανών ενεργειών Η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής καθορίζει την πολιτική έκβαση της «αναμέτρησης» και μεταβάλλει την πιθανότητα έναρξης πολεμικής σύγκρουσης.

 

Η επιλογή της στρατηγικής εξαρτάται από την εκτίμηση της κατάστασης και της αντιστοιχίας του σκοπού προς τα μέσα. Ένας βασικός σκοπός του αμυνόμενου κράτους είναι η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και η μείωση της επιθετικότητας του αντιπάλου. Όταν η «απειλή» είναι ορατή και «η επιθετικότητα χωρίς λόγο» περισσή, επέρχεται μια κατάσταση ακήρυκτου πολέμου μεταξύ των αντιπάλων. Η βία ή η απειλή χρήσης βίας, ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

 

 

Ο σκοπός της στρατηγικής άμυνας είναι αποκλειστικά η δυνατότητα για επίθεση σε επιλεγμένο χρόνο. Δεδομένου δε ότι ο πραγματικός πόλεμος σπανίως κορυφώθηκε σε μια κυρίως μάχη, η «υπομονή» του αμυνόμενου μέχρι να εξαπολύσει την επίθεσή του αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα νίκης. Ο επιτιθέμενος δεν επιβάλλει πάντοτε το νόμο της δράσης, δεν απολαμβάνει πάντοτε όλων των πλεονεκτημάτων της πρωτοβουλίας. Το στοιχείο του αιφνιδιασμού προς εκδήλωση επίθεσης, παραμένει στα «χέρια» του αμυνόμενου. Η άμυνα είναι η ισχυρότερη μορφή πολέμου.

 

 

Ποιος είναι ο συγγραφέας

 

 

Ο συγγραφέας Παύλος Χρήστου γεννήθηκε στα Καμάρια Ευβοίας, αποφοίτησε από την Σχολή Ικάρων και έχει σπουδές στην Αεροπορική Επιστήμη, στη Στατιστική, στον Ηλεκτρονικό Αυτοματισμό, στα Ποιοτικά Πρότυπα Διοίκησης και Οργάνωσης, στον Προγραμματισμό, την Εναέρια Κυκλοφορία, τη Διαχείριση Εναέριου Χώρου, στις Στρατηγικές Σπουδές και Διεθνείς Σχέσεις, σε θέματα Εκπαίδευσης – Τυποποίησης και σε θέματα Διαχείρισης Κρίσεων.

 

Έχει διατελέσει εθνικός αντιπρόσωπος στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, North Atlantic Ttreaty Organization, Ευρωπαϊκή Ένωση, EUROCONTROL, Οργανισμό Ην. Εθνών, International Civil Aviation Organization, Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και σε διεθνείς πολιτικοστρατιωτικές διασκέψεις.

 

Διατελεί Αντιπρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας, Γεν. Γραμματέας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων της Κριμαίας.

 

 

 

Πηγή:ertnews.gr

Διαβάστηκε 120 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)