Εκτύπωση αυτής της σελίδας
24
Μαρτίου

Πώς τα βιβλία, εκτός από τη γνώση, σου μεγαλώνουν και τη ζωή

Τα βιβλία αποδείχτηκε πως είναι το ελιξίριο της ζωής.

Μπορεί να μην είσαι από αυτούς που αν τους αφήσουν σε μία βιβλιοθήκη να είναι το καλύτερο τους, νέα έρευνα όμως έδειξε πως ίσως θα ήταν καλό να αρχίσεις να διαβάσεις γιατί όχι μόνο θα γίνεις πιο σοφός αλλά σίγουρα θα ζήσεις και περισσότερο.

 

Η ανάγνωση βιβλίων όχι μόνο κάνει καλό στο μυαλό και στον ίδιο τον εγκέφαλο απομακρύνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας - κάτι ήδη γνωστό- αλλά συνδέεται και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

 

Αυτό ακούγεται λογικό εδώ που τα λέμε μιας και όσο εξασκείς το μυαλό το δυναμώνεις και στην ουσία τα βιβλία είναι ένας τρόπος να προπονηθείς σε αυτό.

 

Οι άνθρωποι που διαβάζουν ένα βιβλίο έστω και για μισή ώρα κάθε μέρα (συνολικά 3,5 ώρες την εβδομάδα), μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 20%, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Το όφελος από την ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών είναι πολύ μικρότερο.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Μπέκα Λέβι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής "Social Science and Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για 3.635 ανθρώπους, συσχετίζοντας τις αναγνωστικές συνήθειες καθενός, με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του σε βάθος 12 ετών.

 

 

Διαπιστώθηκε ότι όσοι διάβαζαν περίπου 3,5 ώρες την εβδομάδα, ήταν κατά μέσο όρο 17% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, ενώ για όσους διάβαζαν πάνω από 3,5 ώρες εβδομαδιαίως η πιθανότητα ήταν 23% μικρότερη.

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 58 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)