ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 4:22:10μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
07
Ιουνίου

Το ημερολόγιο ενός ανέργου ή ...αλλιώς το ημερολόγιο μιας κοινωνίας

155+1 ιστορίες ανθρώπων που δεν εργάζονται είναι μόνο ένα μικρό δείγμα μιας πραγματικότητας που διογκώνεται και πολλαπλασιάζεται... γίνεται χιλιάδες και εκατομμύρια.

Συνήθως η ανεργία περιγράφεται ως μάστιγα, ως κοινωνική πληγή. Για 155+1+... ανθρώπους, όμως, είναι καταρχάς μια υπόθεση προσωπική , οικογενειακή και παραμένει τέτοια.


Στην Ελλάδα της κρίσης πολλοί μιλούν δημόσια για την ανεργία. Οι άνεργοι σπάνια. Μέχρι την πρωτοβουλία που ονομάστηκε «ημερολόγιο ενός ανέργου» και λειτουργεί μέχρι σήμερα ως το λιγότερο ατομικό, το πιο συλλογικό ημερολόγιο της ελληνικής κοινωνίας.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Μαΐου 2014, το 26,5% του εργατικού δυναμικού, ή αλλιώς 1,3 εκατομμύρια ανθρώπων είναι αυτή τη στιγμή άνεργοι. «Αν ήταν πόλη, θα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα» σημειώνεται εύστοχα. Κάποιες από αυτές τις φωνές, λοιπόν, αποφάσισαν να μιλήσουν και ο συγγραφέας, Χριστόφορος Κάσδαγλης, με αυτό το βιβλίο, τους δίνει τη μορφή μιας ενιαίας αφήγησης, συνθέτοντας αυτά που έχουν να πουν.


Σχολιάζοντας το όλο εγχείρημα, ο συγγραφέας είχε γράψει: «Θέλουμε να εκφράσουμε όλον αυτόν το διάχυτο καημό, τον πανικό, όχι για να συμβιβαστούμε μ' αυτόν, αλλά για να τον μετατρέψουμε σε κάτι άλλο, σε δύναμη, σε αυτοοργάνωση, σε δράση, πείτε το όπως θέλετε, αλλά μην το σκεφθείτε πολύ, δεν υπάρχει χρόνος".


Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου, σημειώνει: «Οι ίδιοι οι άνεργοι γράφουν για τις εμπειρίες τους, για το μαρτύριό τους, περιγράφουν τις απαιτήσεις τους προς μια κοινωνία που πρέπει να αντιστρέψει επειγόντως τις προτεραιότητές της. Πρώτα οι άνεργοι και μετά η μεσαία τάξη. Πρώτα οι άνεργοι και μετά ο κατώτατος μισθός. Πρώτα οι άνεργοι και μετά ο φόρος ακινήτων. Πρώτα οι άνεργοι και μετά οι συντάξεις και οι επιστροφές».


Το βιβλίο «Το ημερολόγιο ενός ανέργου. 155+1 αληθινές ιστορίες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Πηγή:newsbomb.gr

Διαβάστηκε 369 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα