ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 11:00:32μ.μ.
27
Νοεμβρίου

Το χωράφι της Μαρούλαινας - Γιώργος Κοκοτός

Αιγαίο, Αύγουστος του 1989.

to horafi tis maroylainas 9789601669076 200 1207164Το Tani Blue ανοίγει πανιά για την Κρήτη, σ’ ένα ταξίδι επιστροφής προς την πατρίδα. Πάνω στο µικρό ιστιοφόρο, ο Γιώργος µε σύντροφο τον γιο του, αποτολµώντας µια γενναία κατάθεση ψυχής, ξεκινά να ξεδιπλώνει τις αναµνήσεις του από τα παιδικά του χρόνια στο χωριό του, τις Δαφνές, έως την απότοµη, τραγική «ενηλικίωσή» του.

 

Η αποκρουστική πραγµατικότητα του Β΄ Παγκοσµίου πολέµου αλλά και της εµφύλιας σύρραξης δοσµένη µέσα από τα µάτια ενός παιδιού… Κι η Ελλάδα που αλλάζει µέχρι τα µέσα της δεκαετίας του 1960, µέσα από τα µάτια ενός νέου.

 

«Διαβάζοντας το βιβλίο του Γιώργου Κοκοτού, καθώς το µεγαλύτερο µέρος του αφορά την Κρήτη και κυρίως το χωριό (Δαφνές) όπου µεγαλώνει το µικρό αγόρι (ο Γιώργος της αφήγησης), µου ήρθε στον νου το θεατρικό του Κεχαΐδη “Δάφνες και πικροδάφνες” που, τονίζοντας τη λήγουσα, θα µας έδινε το “Δαφνές και πικροδαφνές”. Γιατί ο πόλεµος που ξεκινά µε τη µάχη της Κρήτης κι ο Εµφύλιος που ακολουθεί µόνο πίκρες φέραν στο νησί και στην υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο, αυτό που καταφέρνει ο συγγραφέας είναι την “πίκρα” να τη βιώνουν µόνο οι µεγάλοι, ενώ το παιδί (πρωταγωνιστής του βιβλίου) έχει, σαν παιδί που είναι, το µερτικό του στο παιγνίδι και τη χαρά. Κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσής του, η Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 επιστρέφει µε συναρπαστική ενάργεια στους συνοµήλικους σήµερα –τότε έφηβους– αναγνώστες, ενώ για τους νεότερους που δε ζήσαν αυτή την εποχή, ο ταλαντούχος συγγραφέας µε σπαρταριστές περιγραφές που βασίζονται στη λεπτοµέρεια θα τους κάνει να νοµίζουν ότι βλέπουν µια ασπρόµαυρη ταινία του παλιού, καλού ελληνικού κινηµατογράφου».
(από τον πρόλογο του Βασίλη Βασιλικού)


Βιογραφία συγγραφέα: Κοκοτός Γιώργος

Ο Γιώργος Κοκοτός γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1936 στην Κρήτη. Εκεί πέρασε τα χρόνια του πολέμου, καθώς και τα πρώτα μαθητικά του χρόνια. Τελείωσε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών και στη συνέχεια φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το οποίο απέκτησε τα διπλώματα του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού και του Πολιτικού Μηχανικού. Ασχολήθηκε με πολεοδομικές μελέτες, μεταφορές κατολισθαινόντων οικισμών στην Ευρυτανία και με μελέτες και εφαρμογές ρυμοτομικών σχεδίων. Αργότερα, ασχολήθηκε με μελέτες και κατασκευές κτηριακών κυρίως έργων, ιδιωτικών και δημοσίων, στη Ρόδο και στην Κρήτη. Είναι δημιουργός πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελούντα της Κρήτης, όπως επίσης και ιδρυτής της εταιρείας Κτήμα Γ. Κοκοτού και της οινοποιητικής εταιρείας Σεμέλη, παραγωγού των ομώνυμων κρασιών. Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος των διοικητικών συμβουλίων του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και είναι τακτικό μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Από μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, αρχικά ως κολυμβητής, στη συνέχεια ως αθλητής στίβου στον Πανελλήνιο Αθλητικό Σύλλογο και αργότερα ως μέλος του Πανελληνίου Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης και κυβερνήτης ιστιοπλοϊκού σκάφους σε αγώνες ανοικτής θαλάσσης. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τα διοικητικά αθλητικών ομίλων, διατελέσας αντιπρόεδρος του Π.Ο.Ι.Α.Θ., πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Αθηνών, μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ιππικού Τριάθλου. Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στο golf. Είναι παντρεμένος και έχει δυο γιους, μια κόρη και μια εγγονή.

Διαβάστηκε 214 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα