ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 7:52:53π.μ.
02
Ιουνίου

Διάλεξη της Διευθύντριας του CAARI- Cyprus American Archaeological Research Institute δρoς Lindy Crewe στο σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Με τη διάλεξη της Διευθύντριας του Cyprus American Archaeological Research Institute-CAARI, δρoς Lindy Crewe,

με θέμα «Traditions in transition: Pottery production from the Middle-Late Cypriot Bronze Age / Παραδόσεις σε μετάβαση: Η παραγωγή κεραμικής στην Κύπρο από τη Μέση στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού», ολοκληρώνεται, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022 και ώρα 19.00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, ο πρώτος κύκλος της σειράς διαλέξεων «Η αρχαιολογία της Κύπρου».


Η σειρά συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου και το Εργαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ και πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο.


Σύμφωνα με τη δρα Crewe: «Η μετάβαση από τη Μέση στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, κατά τους αιώνες γύρω στο 1650 π.Χ., ήταν μία δυναμική περίοδος που είδε την Κύπρο να ενσωματώνεται στον ευρύτερο κόσμο της ανατολικής Μεσογείου. Τα εισηγμένα αγαθά αυξήθηκαν δραματικά, παλαιότεροι οικισμοί εγκαταλείφθηκαν και νέοι ιδρύθηκαν στην ακτή, παράλληλα με μία επιστροφή σε ταφικές πρακτικές εντός οικιστικού χώρου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί μία έκρηξη νέων κεραμικών ρυθμών, καθώς και τεχνικών κατασκευής, μαζί με την εγκατάλειψη του Ερυθροστιλβωτού ρυθμού, της κυρίαρχης κεραμικής παράδοσης της προηγούμενης χιλιετίας. Μολονότι οι τοπικές τάσεις διακόσμησης αποτελούσαν τυπικό χαρακτηριστικό του Ερυθροστιλβωτού ρυθμού σε διάφορες περιοχές του νησιού, το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει την απότομη αύξηση νέων ρυθμών, κάποιοι από τους οποίους κατασκευάσθηκαν σε τοπικές παραλλαγές σε ολόκληρη Κύπρο, ενώ άλλοι υπήρξαν δημοφιλείς μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της. Η διάλεξη εξετάζει τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ Μέσο-Υστεροκυπριακών μεταβατικών κεραμικών συνόλων. Γιατί οι κεραμικοί ρυθμοί παρουσίασαν τόσο δραματική ποικιλομορφία κατά την περίοδο αυτή και γιατί κάποιοι ρυθμοί εδραιώθηκαν ενώ άλλοι υπήρξαν τόσο βραχύβιοι; Τρέχουσες ανασκαφικές εργασίες στην Κισσόνεργα-Σκαλιά αποκαλύπτουν για πρώτη φορά ένα μεγάλο για την περίοδο κεραμικό σύνολο από το δυτικό τμήμα του νησιού και βελτιώνουν τον τρόπο που κατανοούμε τις βιοτεχνικές παραδόσεις, οι οποίες παρουσίασαν ρευστότητα κατά τη διάρκεια ενός χρονικού διαστήματος σημαντικών κοινωνικών αλλαγών».


Η διάλεξη, την οποία θα προλογίσει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικού Αιγαίου ΕΚΠΑ κ. Γιώργος Βαβουρανάκης. Είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ θα προβληθεί σε ζωντανή ψηφιακή μετάδοση από την Υπηρεσία Ζωντανών Διαδικτυακών Μεταδόσεων ΔΙΑΥΛΟΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) μέσω του συνδέσμου παρακολούθησης:

 

https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=12178

 

 

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική γλώσσα

 

Η έρευνα της δρος Lindy Crewe εστιάζει στη Χαλκολιθική περίοδο και την Εποχή του Χαλκού στην Κύπρο. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, εξετάζοντας την εισαγωγή τροχήλατης κεραμικής στην Κύπρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, με βάση υλικό από τις ανασκαφές του Πορφύριου Δίκαιου στην Έγκωμη. Κατείχε τη θέση της Επιμελήτριας Κύπρου στο Βρετανικό Μουσείο προτού μετακινηθεί στο Πανεπιστήμιο του Manchester, ως Λέκτορας Αρχαιολογίας. Από το 2017 είναι Διευθύντρια του Cyprus American Archaeological Research Institute (CAARI) στη Λευκωσία. Είναι συγγραφέας δύο μονογραφιών, συνεπιμελήτρια δύο τόμων και έχει δημοσιεύσει πάνω από τριάντα επιστημονικά άρθρα. Υπήρξε Διευθύντρια Πεδίου των ανασκαφών του Χαλκολιθικού νεκροταφείου Σουσκιού-Λαόνα από το 2001 έως το 2006. Από το 2007 έχει διευθύνει την ανασκαφή του οικισμού της Πρώιμης-Μέσης Εποχής του Χαλκού στην Κισσόνεργα-Σκαλιά κοντά στην Πάφο.

 

 

Διαβάστηκε 49 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα