ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 - 4:16:45π.μ.

banner468x60

01
Δεκεμβρίου

Ημερολόγιο 2024 της Εταιρείας Συγγραφέων - «για μια ζωή δίχως φόβο και χλεύη»

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Ημερολόγιο 2024 της Εταιρείας Συγγραφέων «για μια ζωή δίχως φόβο και χλεύη» Ντίνος Χριστιανόπουλος

Με τίτλο έναν στίχο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, «για μια ζωή δίχως φόβο και χλεύη» κυκλοφορεί φέτος, από τις Εκδόσεις Σοκόλη και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το λογοτεχνικό ημερολόγιο της Εταιρείας Συγγραφέων για το 2024, με κείμενα μελών της εταιρείας. Την έκδοση προλογίζουν ο Πρόεδρος Ιωσήφ Βεντούρας και η Γενική Γραμματέας Άννα Αφεντουλίδου, η οποία είχε και την ευθύνη της επιμέλειας ύλης. Υπεύθυνη σχεδιασμού, εικονογράφησης και επιμέλειας κειμένων είναι η Αθηνά Σοκόλη.

 

«Η έκδοση του Ημερολογίου μας», τονίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων, «συνέπεσε φέτος με μία θλιβερή όσο και αποτρόπαια συνθήκη. Την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στον ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής με τη σφαγή αθώων αμάχων πολιτών και παιδιών. Για να ζούμε μια ζωή "δίχως φόβο και χλεύη" πρώτιστη και αναγκαία συνθήκη αποτελεί η ειρήνη, η εξάλειψη του ρατσισμού και της ρητορικής μίσους. Η μόνη επίλυση των διαφορών οφείλει να γίνεται στο πλαίσιο των ειρηνικών διαπραγματεύσεων, όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες».

 

Εξάλλου η λογοτεχνία, όπως τονίζει και στον πρόλογο της έκδοσης η Άννα Αφεντουλίδου, «αποτελεί διαχρονικά έναν πανανθρώπινο λόγο που ξεπερνά πολιτισμικές ή άλλου είδους διαφορές και κατορθώνει μέσα από την αποτύπωση της ανθρώπινης περιπέτειας να μιλήσει για όλους και όλες μας».

 

«Η συμπερίληψη», καταλήγει, «δεν νοείται χωρίς την αλληλέγγυα στάση, ιδίως απέναντι σε ευάλωτες ομάδες είτε λόγω κάποιας ιδιαιτερότητας είτε λόγω φυλής, αναπηρίας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης, χαρακτηριστικών φύλου ή οικογενειακής κατάστασης κ.λπ. Χωρίς την κοινή προσπάθεια για έναν κόσμοόπου θα ζούμε όλοι και όλες δίχως φόβο και χλεύη, για μια ζωή με ελευθερία και αλληλοκατανόηση».

 

Το ημερολόγιο θα παρουσιαστεί στη μεγάλη εκδήλωση απονομής Βραβείων 2023, Παρουσίασης του Ημερολογίου και υποδοχής των νέων μελών

 

την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 19.00

Αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» (πρώην Πολυχώρος)

 

του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τα μέλη της εταιρείας θα μπορούν να παραλάβουν το (1) αντίτυπό τους. Όσοι δεν παραστούν στην εκδήλωση θα μπορούν να το παραλάβουν από τα γραφεία μας (Κοδριγκτώνος 8), κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

 

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

 

 

Η Εταιρεία Συγγραφέων, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981 με επίτιμο Πρόεδρο τον Οδυσσέα Ελύτη, αποτελεί τον μείζονα φορέα ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, μεταφραστών, κριτικών και άλλων ανθρώπων του λόγου που γράφουν στα ελληνικά, ενώ αντεπιστέλλοντα και επίτιμα μέλη της αποτελούν διακεκριμένοι νεοελληνιστές και επιφανείς ξένοι συγγραφείς.

 

Εκλιπόντα μέλη της περιλαμβάνουν την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, την Κική Δημουλά, τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Ουμπέρτο Έκο, τον Εμμανουήλ Κριαρά, τον Ζακ Λακαριέρ, τον Δημήτρη Μαρωνίτη, τον Αντώνη Σαμαράκη, τη Διδώ Σωτηρίου, τον Πάτρικ Λι Φέρμορ, τον Σέιμους Χίνι κ.ά. Η Εταιρεία Συγγραφέων αποτελεί φορέα προάσπισης της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης και των πνευματικών και ηθικών δικαιωμάτων των συγγραφέων, προαγωγής, διάδοσης και εκπροσώπησης στο εξωτερικό της ελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας, αλληλεγγύης προς συγγραφείς και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Δεν υπάρχει πολιτιστικό γεγονός μείζονος σημασίας στην Ελλάδα ή μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό, στο οποίο να μη συμμετέχουν κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέλη της.

 

Κάθε χρόνο η Εταιρεία απονέμει βραβεία σε αναγνωρισμένους και πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες ή ξένους συγγραφείς που προάγουν τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό. Η Εταιρεία έχει επίσης πλούσια εκδοτική δράση, που περιλαμβάνει ετήσιο Ημερολόγιο με πρωτότυπα κείμενα μελών της.

 

Σημειώνεται ότι για περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια, η Εταιρεία Συγγραφέων εκδίδει λογοτεχνικά θεματικά ημερολόγια, σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, με εικονογράφηση από γνωστούς καλλιτέχνες και με τη στήριξη πολλών φορέων.

 

Πληροφορίες για τη δράση της Εταιρείας Συγγραφέων και τα τακτικά, επίτιμα & αντεπιστέλλοντα μέλη της μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπό της (www.authors.gr). Οι δράσεις της Εταιρείας προάγουν την πνευματική ζωή του τόπου και την ακτινοβολία της διεθνώς.

 

22ο ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 2023-2025

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

 

Ιωσήφ Βεντούρας

 

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:

 

Έρη Σταυροπούλου

 

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

 

Άννα Αφεντουλίδου

 

ΤΑΜΙΑΣ:

 

Κλαίτη Σωτηριάδου

 

ΜΕΛΗ:

 

Γιώργος Κορδομενίδης

Αντώνης Δ. Σκιαθάς

Αγγελική Στρατηγοπούλου

Διαβάστηκε 48 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα