ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 - 3:45:41μ.μ.

banner468x60

07
Φεβρουαρίου

"Κωστής Παλαμάς - Ποιήματα Ποιητικής" του Κωνσταντίνου Γ. Κασίνη στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου διοργανώνουν, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου

(Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα), την παρουσίαση του βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α. και Προέδρου του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά, κ. Κωνσταντίνου Γ. Κασίνη, με τίτλο «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ - ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ».

 

“Ο όρος ποιήματα ποιητικής παραπέμπει στον αυτοεπίστροφο ετασμό της ποίησης, που έχει, αντί άλλου αντικειμένου από την «αἰσθητὴν ἢ φανταστὴν οἰκουμένην», την ίδια και την διαδικασία της, δηλαδή την φαντασία, την γλώσσα, την τεχνική, την σχέση της με άλλες τέχνες, τον «διάλογο» με άλλους ομοτέχνους. Προκαταβολικά, ο Παλαμάς μάς ειδοποιεί ακαριαία για το ποιητικό γίγνεσθαι: «ἡ καρδιά• καίεται καί ζεσταίνει• ἡ σκέψη ἐκθέτει καὶ συνθέτει• ἡ φαντασία• βλέπει καὶ πλάθει• τὸ μέτρο• ρυθμίζει καὶ ἰδανικεύει». Με τα ποιήματα ποιητικής μάς εισάγει στο εργαστήρι του: μάς δείχνει πώς δουλεύεται το θέμα ώστε υπό τα καθέκαστα να λανθάνουν τα καθόλου, πως ο κώδικας της ποιητικής μεταγλώσσας σημαίνει με την εικόνα, την μεταφορά και τον μύθο, πως ενορχηστρώνεται ο ρυθμός και η αρμονία του στίχου, πως ο ίδιος μπορεί να πιάνει και να πλάθει τον αφρό των πραγμάτων”.

 

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο εκδότης κ. Ηλίας Επιφανίου.

 

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Κυριάκος Ιωάννου, Νεοελληνιστής, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Σ.Ε.Π.), Υπεύθυνος έκδοσης περ. «Κυπριακή Εστία» και ο κ. Θεοδόσης Πυλαρινός, Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου, Γενικός Γραμματέας Ιδρύματος Κωστή Παλαμά.

 

Σύνδεσμος παρακολούθησης:


https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=13715

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Η είσοδος στην εκδήλωση επιτρέπεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Διαβάστηκε 61 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα