ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 4:41:51μ.μ.
17
Μαΐου

Παρουσίαση του βιβλίου "Οι ποιηταρικές φυλλάδες" του Ανδρέα Μαππούρα στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00, θα παρουσιαστεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, το βιβλίο του αείμνηστου λαϊκού ποιητή Ανδρέα Μαππούρα, ΟΙ ΠΟΙΗΤΑΡΙΚΕΣ ΦΥΛΛΑΔΕΣ, 122 φυλλάδες, δημοσιευμένες και ανέκδοτες (Έκδοση Ιδρύματος «Ανδρέας Μαππούρας»).

filΓια το βιβλίο θα μιλήσει ο φιλόλογος, συγγραφέας Κώστας Κατσώνης (δ.φ.).


Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια  και τραγούδια σε στίχους Ανδρέα Μαππούρα.


Συμμετέχουν ο Χρήστος Σίκκης και ο Κυριάκος Μαππούρας στο τραγούδι, ο Γιώργος Λάμπρου στο βιολί και ο Στέλιος Κατσάνης στο λαούτο.


Την εκδήλωση συντονίζει  ο χοροδιδάσκαλος, Παύλος Μιχαηλάς.

 

Ο Ανδρέας Μαππούρας γεννήθηκε στην Αραδίππου της επαρχίας Λάρνακας το 1918 και έφυγε από τη ζωή το 1997. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς Κύπριους λαϊκούς ποιητές, ενώ άφησε τη σφραγίδα του και ως τσιαττιστής και ερμηνευτής των κυπριακών παραδοσιακών τραγουδιών. Υπήρξε ο τελευταίος ποιητάρης της Κύπρου,  με τις ποιητάρικες φυλλάδες να αποτελούν το κύριο μέρος του έργου του. To ποιητικό του έργο περιλαμβάνει επίσης ποιήματα, τα οποία ο λαϊκός ποιητής απάγγελλε σε διάφορες εκδηλώσεις στη γενέτειρά του Αραδίππου και σε άλλες πόλεις και χωριά.

 

Συμμετείχε ανελλιπώς στους ποιητικούς διαγωνισμούς του κατακλυσμού της Λάρνακας και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα ο πιο πολυβραβευμένος λαϊκός ποιητής (στην ποίηση, τα τσιαττιστά και τα ερωτικά δίστιχα). Το 1978 εξέδωσε την ποιητική συλλογή Οι γεροπλάτανοι, ενώ οι ποιητάρικες φυλλάδες του εκδόθηκαν το 2015 από το Ίδρυμα «Ανδρέας Μαππούρας», σε έναν μνημειώδη τόμο 976 σελίδων, με επιμέλεια του φιλόλογου Κώστα Κατσώνη.

 

Το βιβλίο Οι ποιητάρικες φυλλάδες περιλαμβάνει 122 φυλλάδες του Ανδρέα Μαππούρα από τις 130 που έχει γράψει, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και έντεκα ανέκδοτες, που εντοπίστηκαν στο πολύτιμο αρχείο του. Το βιβλίο αρχίζει με τα βιογραφικά-εργογραφικά του Μαππούρα, ενώ παρατίθεται και εκτενές εισαγωγικό σημείωμα με σχόλια και υποσημειώσεις του επιμελητή. Ακολουθούν οι φυλλάδες, που δημοσιεύονται με τη χρονολογική σειρά έκδοσης, ενώ στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται θεματικό και αλφαβητικό ευρετήριο, όπως επίσης και χρονολογικός πίνακας με όλα τα στοιχεία των φυλλάδων (τίτλος, χρονολογία, τυπογραφείο κ.τ.λ.).

 

Θέματα των φυλλάδων του Μαππούρα, που γράφτηκαν στην περίοδο 1948-1992, είναι σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, δυστυχήματα, θεομηνίες, ερωτικά πάθη, φόνοι, θαύματα αγίων κ.τ.λ. Ο λαϊκός ποιητής τραγουδά μέσα από τις φυλλάδες του τα βάσανα και τους καημούς των απλών ανθρώπων καιτις ιστορικές περιπέτειες της μαρτυρικής μας πατρίδας, ενώ δεν μένει ασυγκίνητος από όσα δραματικά συμβαίνουν στη διάρκεια του 20ού αιώνα, τόσο στην  Ελλάδα όσο και στον κόσμο γενικότερα.


Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

 

Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας

Σπίτι της Κύπρου

Ξενοφώντος 2Α

105 57 Αθήνα

Τ. 210 3734934

F. 210 3734904

E. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://spititiskyprou.gr

Διαβάστηκε 394 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα