ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 - 5:08:09π.μ.
09
Μαΐου

Παρουσίαση του βιβλίου "Οικογένεια και όρια" στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Οι εκδόσεις Τόπος και το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Βάσως Παπαδιώτη-Αθανασίου

Οικογένεια και όρια
Συστημική προσέγγιση

 

Θα μιλήσουν οι:


Άρτεμις Γιώτσα, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Χάρις Κατάκη, πρόεδρος Εργαστηρίου Ανθρωπίνων Σχέσεων


Σπύρος Τάνταρος, αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Πετρογιάννης, καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

 

Δευτέρα 11 Μαΐου, ώρα 18.00
στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ
Σταδίου 24, Αθήνα
(τηλ. 210 3217917)

 

 

PROSKLHSH PAPADIOTI IANOSΗ οικογένεια είναι κεντρικό θέμα στη ζωή του ανθρώπου. Οι πολλές αλλαγές που έχουν συμβεί στον θεσμό αυτό –διαζύγια και διαφορετικού τύπου οικογένειες–, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν πυροδοτήσει πληθώρα ερευνών από διάφορους επιστημονικούς χώρους για τη διερεύνηση των παραγόντων που οδήγησαν σε αυτές, τις επιπτώσεις στα μέλη της οικογένειας και την ενίσχυση των διεργασιών που συνδέονται με τη δημιουργία υγιών οικογενειών, ανεξάρτητα από τη μορφή που έχουν.


Τα όρια είναι μία βασική έννοια στη λειτουργία των συστημάτων που τέθηκαν, από την αρχή της παρουσίας της συστημικής προσέγγισης. Αναφέρονται στους παράγοντες, ιδιότητες και διεργασίες που ορίζουν την ταυτότητα ενός συστήματος και το διαφοροποιούν από άλλα υποσυστήματα. Η μελέτη των ορίων στην οικογένεια δίνει τη δυνατότητα να διερευνηθούν οι διεργασίες και οι παράγοντες που συνδέονται με την αρχική δημιουργία του συστήματος της οικογένειας και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς της, τη λειτουργία της, όπως και την εξελικτική της πορεία. Με την επιλογή αυτή δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να μελετηθούν θέματα που αφορούν στη δημιουργία του ζευγαριού και στη σχέση τους, στο άτομο και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και στην οικογένεια ως σύνολο. Η επισήμανση των διεργασιών με βάση τις οποίες σχηματίζονται και λειτουργούν τα βασικά αυτά υποσυστήματα, δίδει συγχρόνως και τις αρχές και μεθόδους για παρέμβαση και θεραπεία, όπου υπάρχουν προβλήματα.


Λόγω των πληροφοριών που παρέχονται για τις βασικές αρχές της συστημικής προσέγγισης, οι οποίες, ισχύουν όχι μόνο για την οικογένεια αλλά και για άλλα βιοψυχοκοινωνικά συστήματα, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα χρήσιμο βοήθημα και για τη διδασκαλία της συστημικής θεώρησης.

 

Η Βάσω Παπαδιώτη-Αθανασίου είναι Αν. Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύτηκε στη συστημική οικογενειακή θεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, στην κλινική του Tavistock και στο τμήμα Family and Systemic Therapy του Birkbeck College στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Συμμετείχε, επίσης, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Marriage and Family Therapy, του Πανεπιστημίου του Βόρειου Κολοράντο, Αμερικής (Northen Colorado University). Από το 2010 που αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεργάζεται ως επιστημονική υπεύθυνη με το ΕΣΥΘΕΠΑΣ, στο παράρτημα Ιωαννίνων, για την εκπαίδευση ατόμων από τον χώρο Ψυχικής Υγείας στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία και το ΚΕΣΥΕΚ. Έχει πλούσια διδακτική και κλινική εμπειρία, η οποία αποτυπώνεται και στα συγγράμματα και άρθρα της. H ερευνητική και κλινική δουλειά της κινείται κυρίως στον χώρο της εξελικτικής ψυχολογίας και της οικογένειας-ζευγαριού.


Σε συνεργασία με τη Lia Softas-Nall, έχει γράψει το βιβλίο Συστημική-Οικογενειακή Θεραπεία, Θεωρητικές θέσεις και πρακτική εφαρμογή, το οποίο πρόκειται να επανεκδοθεί από τις Εκδόσεις Τόπος.

Διαβάστηκε 136 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα