ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 - 11:26:22μ.μ.
23
Φεβρουαρίου

Παρουσίαση των βιβλίων "1099 κυπριακές παροιμίες και φράσεις" & "Τα ξημαρισμένα" του Γιώργου B. Γεωργίου στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 και ώρα 20:00 πραγματοποιείται  στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφόντως 2Α, Σύνταγμα, η παρουσίαση των βιβλίων του δρoς Γιώργου B. Γεωργίου 1099 κυπριακές παροιμίες και φράσεις με σχόλια για την καταγωγή λέξεων, φράσεων και παροιμιών και Τα ξημαρισμένα, κυπριακές μυλλωμένες & αμολόητες παροιμίες, φράσεις και βρισιές που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ηλία Επιφανίου.

1099 fisΗ παρουσίαση των βιβλίων  θα γίνει από τον Καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσης Γούτσος  και χαιρετισμό θα απευθύνει  ο εκδότης κ. Ηλίας Επιφανίου.

 

Ο δρ Γιώργος Β. Γεωργίου σπούδασε Φιλολογία και Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία του ΙΚΥ. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και Δίπλωμα Νομικής Γλωσσολογίας από το Πανεπιστήμιο του Aston Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ περιοδικά διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Διευθυντής της Ακαδημίας Πολιτισμού «Κυπροπαίδεια» της Ι. Μ. Ταμασού. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο, σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε βιβλία και σε τόμους πρακτικών συνεδρίων, ενώ επιμελήθηκε πολλά βιβλία κυπριακών και ελλαδικών εκδοτικών οίκων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σύγχρονες και παλιότερες χρήσεις της κυπριακής διαλέκτου και στη χρήση της γλώσσας στο νομικό σύστημα. Εξέδωσε επτά βιβλία: Μοναστήρια της Κύπρου, Ελληνική γλώσσα και κοινωνία, Ορθο-γραφίες, 1000 κυπριακές παροιμίες και φράσεις, 1099 κυπριακές παροιμίες και φράσεις και Τα ξημαρισμένα. Εξέδωσε ακόμα το βιβλίο Σωστά Ελληνικά. Πόσα ξέρεις;. Τώρα ετοιμάζει μια Εισαγωγή στη Νομική Γλωσσολογία.

 

Το βιβλίο 1099 κυπριακές παροιμίες και φράσεις περιλαμβάνει τις γνωστότερες κυπριακές παροιμίες, αλλά και πολλές λιγότερο γνωστές, με την εξήγησή τους και το περιβάλλον στο οποίο χρησιμοποιούνται, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά σχόλια που ερμηνεύουν την ιστορία πίσω από τη γέννηση κάθε παροιμίας. Επιπλέον, καταγράφονται πολλές πληροφορίες γύρω από την καταγωγή λέξεων, φράσεων και γενικά για τύπους της κυπριακής διαλέκτου που εμφανίζονται μαζί με πληθώρα λαογραφικών, εθνογραφικών και άλλων στοιχείων που αφορούν στην παράδοση.

 

 


simarism bΤα Ξημαρισμένα, περιλαμβάνουν έναν μεγάλο γλωσσικό πλούτο που έκρυβε, ταυτόχρονα πίσω από το προσωπείο της σκωπτικής διάθεσης, τα μύχια του κυπριακού λαού σχετικά με τη σεξουαλικότητα. Επιπλέον, όπως το δηλώνει και ο τίτλος του βιβλίου, δεν περιορίζεται στις παροιμίες και φράσεις που αφορούν στη σεξουαλική και μόνον δραστηριότητα, αλλά επεκτείνεται σε όλες τις παροιμίες που δεν μπορούν να «ειπωθούν», αφού με τον ένα ή τον άλλον τρόπο παραβιάζουν τους κανόνες της παραδεδομένης, «ευγενούς» συμπεριφοράς. Εδώ βρίσκουν τη θέση τους λ.χ. βρισιές και άλλες βωμολοχίες.


Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

 

Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας

Σπίτι της Κύπρου

Ξενοφώντος 2Α

105 57 Αθήνα

Τ. 210 3734934

F. 210 3734904

E. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://spititiskyprou.gr

Διαβάστηκε 248 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα