Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Ουρανία Μπούρτζινου, Δημοσιογράφος-Ποιήτρια, η οποία παρουσίασε τους ομιλητές και τη συγγραφέα, καθώς επίσης ανέγνωσε αποσπάσματα από το βιβλίο της.
Για το έργο της συγγραφέως μίλησαν οι ακόλουθοι:
O Νίκος Ταβουλάρης, Ποιητής-Πεζογράφος-Δοκιμιογράφος και πρόεδρος της «Πανελλήνιας ΄Ενωσης Λογοτεχνών», ο οποίος προσέγγισε και έκανε την λογοτεχνική ανάλυση του βιβλίου, αναφέροντας:
«Τελειώνοντας το ταξίδι σας με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας και συνομιλώντας διαρκώς με τη συγγραφέα, σας βεβαιώνω ότι θα βιώσετε το μεταίσθημα μιας εξαίσιας ψυχοπνευματικής κατάστασης. Τα βήματα σας στα «Μονοπάτια της καρδιάς», έτσι όπως η Κατερίνα Σωπύλη έχει χαράξει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της, δεν οδηγούν σε ένα τέλος, παρ’ ότι στην ιστορία δίνεται ένα φυσικό τέλος, γιατί είναι από εκείνα τα μονοπάτια, που στο μυαλό και την ψυχή μας μετουσιώνονται και αποκτούν μια υπερφυσική και άπιαστη μεταφυσική διάσταση, που μόνο η ψυχή και εκείνο το απόκρυφο μήνυμα της γνήσιας καρδιάς που μπορεί να θυσιάζει και να θυσιάζεται, μπορεί να μας προσφέρει.
Η ιστορία του βιβλίου είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση της καθημερινότητας, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν τα στοιχεία φαντασίας, συναρπαστικότητας και περιπέτειας. Είναι βέβαιο ότι ο αναγνώστης θα αισθανθεί μέλος της ιστορίας, θα ταυτιστεί με τους πρωταγωνιστές της και θα μετάσχει των ψυχικών και πνευματικών μεταβολών, έως την τελική λύση. Οι πρωταγωνιστές κινούνται στο χώρο και το χρόνο δέσμιοι των πρέπει και των θέλω, μέσα σε ένα κόσμο προκαταλήψεων και στερεοτύπων. Στην προσπάθειά τους να διαρρήξουν το σκληρό κέλυφος όλων αυτών των δεσμών, θα εμπαλακούν σε μια φυσική, ψυχική και πνευματική Οδύσσεια. Το ταξίδι εμπεριέχει κινδύνους και κατά τη διάρκειά του οι πρωταγωνιστές, χωρίς να το καταλάβουν, εναλλάσσονται σε ρόλους, ήρωα και αποδιοπομπαίου τράγου. Ποιος λοιπόν είναι ο χρείζων βοήθειας και ποιος ο δυνατός, που θα την προσφέρει, ποιος ο ένοχος και ποιος ο αθώος και ποια είναι η χειρότερη εξάρτηση εκείνη του σώματος ή της ψυχής και τελικά καλός της υπόθεσης, μήπως διολίσθησε σε λάθος κατάσταση, τελικά μήπως όλα αυτά έγιναν για να ανιχνεύσουν ο κάθε ένας από τη σκοπιά του το δικό του «γνώθι σαυτόν»; Και η αγάπη; Τι είναι η αγάπη, είναι μόνο αυτή που οδηγεί και καθορίζει τις εξελίξεις;».
Η Τζούλια Πουλημενάκου, Ποιήτρια και μέλος της «Πανελλήνιας ΄Ενωσης Λογοτεχνών» έκανε μια σύντομη ανάλυση του βιβλίου, χαρακτηρίζοντάς το κοινωνικό μυθιστόρημα, γιατί ακριβώς θίγει ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα, τον αλκοολισμό και την προσπάθεια απεξάρτησής του. Κλείνοντας την ομιλία της, λέει χαρακτηριστικά: «Το βιβλίο στέλνει μηνύματα ζωής και οδηγεί τον αναγνώστη σε μονοπάτια αγάπης, θυσίας μα και δύναμης, αυτά που όλοι έχουμε μέσα μας, αλλά δεν γνωρίζουμε το μέγεθος της αξίας τους.»