ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024 - 4:33:11μ.μ.

banner468x60

11
Μαΐου

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής Νίκης Παπαξενοφώντος Θάλασσες τα πρωινά μυστικές στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Σμίλη διοργανώνουν τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00 στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Νίκης Παπαξενοφώντος, «Θάλασσες τα πρωινά μυστικές».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Χαμπής Τσαγκάρης, καλλιτέχνης (χαράκτης) και η κ. Άννα Γρίβα, συγγραφέας, φιλόλογος. Ποιήματα θα διαβάσουν ο κ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Μεταφρασεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η ποιήτρια.

 

Η Νίκη Παπαξενοφώντος γεννήθηκε στη Μηλιού, ένα μικρό χωριό της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο. Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

 

Τα ποιήματα της συλλογής, λυρικά στην πλειονότητά τους, συνωθούνται σε ένα ποιητικό σύμπαν με επίκεντρο τη θάλασσα και τη γενέθλια γη. Ο έρωτας, ο θάνατος, η μοναξιά, η απώλεια, το τραύμα της εισβολής, είναι τα κύματα που διασχίζουν το τοπίο και νοηματοδοτούν τις συντεταγμένες του. Ο μύθος αγκαλιάζεται με την ιστορία, τα προσωπικά βιώματα λειαίνονται και γίνονται αίσθημα συλλογικό. Γίνονται θάλασσες μυστικές που ταξιδεύουν στις δίνες τους την αισθαντικότητα των μυημένων. Ο ποιητικός στοχασμός περνά από τη χαρά της ζωής στον πόνο των μικρών και των μεγάλων θανάτων «με τις πνοές της Κυθερείας που χαρίζουν ομορφιά ακόμα και στις πιο σκοτεινές ώρες» (Άννα Γρίβα, περ. Fractal, Δεκέμβρης 2020).

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του
Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.

 

Η είσοδος στην εκδήλωση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά
πρωτόκολλα.

 

Σύνδεσμος παρακολούθησης: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=11926

 

11 Μαΐου 2022

 

Διαβάστηκε 91 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα