ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024 - 12:06:03μ.μ.
02
Ιουνίου

Παρουσίαση «Ποιος το γνωρίζει τούτο το νησί;» ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΝΔΟΧΩΡΑ του Κυριάκου Ιωάννου στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου διοργανώνουν, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας,

τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 και ώρα 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα), την παρουσίαση του βιβλίου
του δρος Κυριάκου Ιωάννου, «Ποιος το γνωρίζει τούτο το νησί;» ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΝΔΟΧΩΡΑ.


Χαιρετισμό θα απευθύνουν, η Δήμαρχος Λευκονοίκου, φιλόλογος Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, ο Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλογογίας Ε.Κ.Π.Α. Κωνσταντίνος Γ. Κασίνης, ο τ. σχολικός σύμβουλος δρ Μανώλης Στεργιούλης και ο εκδότης Ηλίας Επιφανίου.


Θα μιλήσουν ο Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου Θεοδόσης Πυλαρινός, ο Γλωσσολόγος Δρ. Γιώργος Γεωργίου και η συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας δρ Αγάθη Γεωργιάδου.


Σύντομη παρέμβαση από τον φιλόλογο, εκδότη του περιοδικού Διόραμα, Ανδρέα Χατζηθωμά.«Στην κυπριακή ενδοχώρα, εδώ και δεκαετίες, παρατηρείται μια συνεχής αλληλεπίδραση που στρέφεται γύρω από δύο πόλους: τον πόλο της νεότερης κυπριακής λογοτεχνίας και τον πόλο της ευρύτερης νεοελληνικής. Ωστόσο, οι δύο αυτοί πόλοι δεν συνιστούν αιτία διαχωρισμού και αντιπαράθεσης· αντίθετα, δημιουργούν μια μητρική, ενδεχομένως και αδερφική, σχέση μέσα στην οποία ένα βαθύρριζο πλατάνι και ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως, κλαδιά του συνυπάρχουν, συμβιώνουν, συναναπτύσσονται και συνεξελίσσονται. Στο παρόν βιβλίο συμπεριλαμβάνονται φιλολογικές μελέτες, οι οποίες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καταδεικνύουν την αμοιβαία διείσδυση των γόνιμων εκείνων στοιχείων που φέρνουν εγγύτερα τον κυπριακό με τον μητροπολιτικό ελληνισμό. Με άλλα λόγια, οι μελέτες αυτές, αρθρωμένες σε τέσσερις ευδιάκριτες θεματικές ενότητες, παρουσιάζουν έναν ενδιαφέροντα διπολικό άξονα, στον οποίο σμιλεύονται οι πολυποίκιλες σχέσεις ανάμεσα στην κυπριακή ενδοχώρα και τη λογοτεχνία του κέντρου».


----------------------------------------------------------


Ο Κυριάκος Ιωάννου κατάγεται από την Κύπρο (γένν. 1978). Είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ίδιο πανεπιστήμιο και υπεύθυνος έκδοσης του περ. Κυπριακή Εστία. Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Σ.Ε.Π.). Έχει συγγράψει/επιμεληθεί δεκατέσσερα βιβλία, ενώ περισσότερες από ογδόντα επιστημονικές εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε σύμμεικτους τόμους, σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων και σε διάφορα κυπριακά, ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Αντικείμενο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του αποτελούν η κυπριακή και η ευρύτερη νεοελληνική λογοτεχνία, η εκδοτική των κειμένων και η επιμέλεια των εκδόσεων, οι αρχειοδιφικές, παλαιογραφικές και βιβλιογραφικές αναζητήσεις, καταγραφές κτλ., καθώς και η κυπριακή λογοτεχνική κριτική κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Λευκονοίκου για την επιστημονική συμβολή του στην ανάδειξη του ποιητικού έργου του Βασίλη Μιχαηλίδη.

 

 

 

Σύνδεσμος παρακολούθησης: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=14453

 

Διαβάστηκε 85 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα