ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 - 3:35:06π.μ.
30
Μαΐου

Παρουσίαση του συλλογικού τόμου Prehistoric Lifeways in Cyprus from the Early Holocene to the Middle Bronze Age στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Το Σπίτι της Κύπρου και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν,

την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 και ώρα 19.00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, την παρουσίαση του συλλογικού τόμου, με τίτλο «Prehistoric Lifeways in Cyprus from the Early Holocene to the Middle Bronze Age», ο οποίος εντάσσεται στη σειρά «Studies in Mediterranean Archaeology» των Astrom Editions.


Ο τόμος περιλαμβάνει μία συλλογή κειμένων που επικεντρώνονται στις καθημερινές πρακτικές και στην ευρύτατη ποικιλία που παρατηρείται όσον αφορά στον τρόπο ζωής των κυπριακών κοινωνικών ομάδων από την απώτατη προϊστορία (Επιπαλαιολιθική φάση) έως και το τέλος της Μέσης Χαλκοκρατίας. Αποτελείται από 17 κεφάλαια και, πέρα από το εισαγωγικό, διαιρείται σε τρεις ευρείες ενότητες: «Aspects of the everyday», «Lifeways under the lens» και «Society and material culture».


Κύριο στόχο αποτελεί η ανάδειξη της διαχρονικής ποικιλίας «τρόπων ζωής» αλλά και της καθοριστικής σημασίας της καθημερινότητας των κοινωνικών ομάδων του νησιού, όσον αφορά στη διαμόρφωση ενός ιδιοσυγκρατικού εντόπιου πολιτισμού και μίας ιδιαίτερης ταυτότητας που διατηρείται εν πολλοίς απαράλλακτη σε όλη τη μακρά Κυπριακή Προϊστορία.


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, χαιρετισμό θα απευθύνει η Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, κ. Κατερίνα Νικολάου.


Τον τόμο θα παρουσιάσουν, η Ομότιμη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ κ. Γεωργία Κουρτέση-Φιλιππάκη, ο Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ κ. Βασίλης Πετράκης και ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου κ. Γιώργος Γεωργίου.


Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τους επιμελητές του τόμου, τον Δρα Προϊστορικής Αρχαιολογίας κ. Ιωάννη Βοσκό, τον Δρα Προϊστορικής Αρχαιολογίας κ. Δημήτρη Κλουκίνα και την Ομότιμη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ κ. Ελένη Μαντζουράνη.


Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα αναλάβει ο Καθηγητής Προϊστορικού Αιγαίου ΕΚΠΑ κ. Γιώργος Βαβουρανάκης.


Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα προβληθεί σε ζωντανή ψηφιακή μετάδοση από την Υπηρεσία Ζωντανών Διαδικτυακών Μεταδόσεων ΔΙΑΥΛΟΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) μέσω του συνδέσμου παρακολούθησης: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=16321

Διαβάστηκε 29 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα