ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023 - 4:09:58μ.μ.

banner468x60

21
Μαρτίου

Παρουσίαση βιβλίου «ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ» του Γιώργου Γεωργή στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Καστανιώτη διοργανώνουν τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 και ώρα 19.00, στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα) την παρουσίαση του βιβλίου «Αιχμάλωτοι και Αγνοούμενοι της Ελληνικής Επανάστασης» του Γιώργου Γεωργή.

«Οι μεγαλύτερες δοκιμασίες κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης υπήρξαν οι σφαγές και οι αιχμαλωσίες. Η Τριπολιτσά, η Χίος, η Νάουσα, η Κάσος, τα Ψαρά και το Μεσολόγγι υπήρξαν χώροι ομαδικής εξόντωσης αμάχων και αιχμαλωσίας. Οι αιχμάλωτοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, οδηγούνταν στα σκλαβοπάζαρα. Η πώλησή τους απέφερε έσοδα για τους Οθωμανούς πασάδες. Από το 1827 άρχισε η αγωνιώδης προσπάθεια για την αναζήτηση των αιχμαλώτων που κορυφώθηκε επί Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Στα αρχεία υπάρχουν συγκλονιστικές αναφορές για την αιχμαλωσία και τη μεταφορά τους στην Αίγυπτο, την Αλβανία, τη Μακεδονία και αλλού. Τους αναζητούσαν οι μανάδες και άλλοι συγγενείς που αναλάμβαναν το δύσκολο ταξίδι σε μακρινούς τόπους για να βρουν τα παιδιά και τ' αδέρφια τους. Αντίστοιχα κάποιοι Οθωμανοί ζητούσαν τη βοήθεια του Καποδίστρια για ανεύρεση των συγγενών τους που είχαν παραμείνει στην Ελλάδα».


Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο τέως Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Προκόπης Παυλόπουλος.


Θα παρέμβουν ο Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας (Β1 Αθηνών) - Adjunct professor European University of Cyprus, Πέτρος Ευθυμίου, πρώην Υπουργός Παιδείας, Παντελής Βουτουρής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Λεπτός, Πρόεδρος Δ.Σ. Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.


Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Βασίλης Καρδάσης, τέως Πρόεδρος Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.
Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη και τον συγγραφέα.


Συντονισμός: Αντώνης Κλάψης, Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 

Σύνδεσμος παρακολούθησης:


https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=13969

 

----------------------------------------------------------------------
O Γιώργος Γεωργής είναι Ιστορικός και Διπλωμάτης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Δίδαξε Νεώτερη Ελληνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πτυχιούχος και Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο King's College του Λονδίνου με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη. Διετέλεσε Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα με παράλληλη διαπίστευση στην Αλβανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (2005-2010). Υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως Μορφωτικός Ακόλουθος στην Αθήνα και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Σπιτιού της Κύπρου του οποίου υπήρξε Διευθυντής για δώδεκα χρόνια. Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας και εύφημη μνεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κακογιάννη.

 

 

Διαβάστηκε 65 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα