ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 21 Μαΐου 2024 - 6:16:24μ.μ.
16
Νοεμβρίου

Παρουσίαση βιβλίου «ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ» του Γιαννάκη Ομήρου στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Το Σπίτι της Κύπρου, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Ο.Ε.), ο Διαλόγου Όμιλος Βήμα Ευθύνης

(Δ.Ο.Β.Ε.) και οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα), στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο, «ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ» του Γιαννάκη Ομήρου.

 

Το βιβλίο αποτελεί μια διήγηση της διαδρομής του Γιαννάκη Ομήρου, εν είδει πολιτικής αυτοβιογραφίας, με προσωπικές μαρτυρίες για τη νεότερη Ιστορία της Κύπρου. Από τα παιδικά του χρόνια, που συμπίπτουν με τον εθνικό-απελευθερωτικό Αγώνα του '55-'59, την κρίσιμη δεκαετία του 1960, την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα, την αντιδικτατορική δράση του φοιτητικού κινήματος στην Αθήνα, το προδοτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974 και την τουρκική εισβολή, ως τη βασανιστική και ατελέσφορη προσπάθεια δεκαετιών για λύση του Κυπριακού, που ακολούθησε.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Πρόεδρος ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής, Ευρωβουλευτής, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, τ. Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κ. Νίκος Βούτσης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρ. Υπουργός, πρ. Πρόεδρος Συνδέσμου Αντιστασιακών, κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο Πρόεδρος Ο.Κ.Ο.Ε. κ. Γιώργος Συλλούρης και ο Πρόεδρος Δ.Ο.Β.Ε., κ. Ξένιος Ξενόπουλος.


Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, πρ. Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Γεωργής.


Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον συγγραφέα και σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τον Κώστα Χατζηχριστοδούλου.


Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Σμιλίδου.


Η είσοδος στην εκδήλωση επιτρέπεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

 

 


-----------------------------------------------------------------

 

 

O Γιαννάκης Ομήρου γεννήθηκε στην Κάτω Πάφο το 1951 και αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου. Αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Στη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε ενεργό μέλος του ελληνικού αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος. Πήρε μέρος στην κατάληψη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 πήρε μέρος στην αντίσταση ως συντάκτης και εκφωνητής του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Πάφου. Συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους πραξικοπηματίες. Εξελέγη επτά συνεχείς φορές μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, από το 1981 μέχρι το 2016, με το Κ.Σ. ΕΔΕΚ. Πρόεδρος της ΕΔΕΚ (2001–2015). Το 1998 διορίστηκε Υπουργός Άμυνας στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη. Παραιτήθηκε, όμως, μετά από δέκα μήνες, διαφωνώντας με την απόφαση ακύρωσης της έλευσης στην Κύπρο του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος S300. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου από το 1995 μέχρι τον Μάιο του 2016. Το 2011 εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το 2004, τιμήθηκε με το Μετάλλιο Αντίστασης από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο για τη δράση του στην «προάσπιση της Δημοκρατίας κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974».

Διαβάστηκε 45 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα