Εκτύπωση αυτής της σελίδας
21
Νοεμβρίου

Παρουσίαση βιβλίου του Κοσμά Γ. Οικονόμου στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Περιλοές με σέβος
Έμμετρη ποίηση στην κυπριακή διάλεκτο

Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, η παρουσίαση του βιβλίου «Περιλοές με σέβος. Έμμετρη ποίηση στην κυπριακή διάλεκτο», (Εκδόσεις Κ. Επιφανίου), του Κοσμά Γ. Οικονόμου.

 

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ. Ανδρέας Βοσκός, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και για το βιβλίο θα μιλήσει ο Δρ. Άγγελος Σμάγας, Φιλόλογος, εκ των επιμελητών της έκδοσης. Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον συγγραφέα.

 

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μουσικό πρόγραμμα.

 

Περιλοές με σέβος είναι ο τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής του Κοσμά Γ. Οικονόμου, η οποία περιλαμβάνει έμμετρη ποίηση στην κυπριακή διάλεκτο (ποιήματα, δίστιχα - τετράστιχα και εξάστιχα ερωτικά, μονόστιχα και δίστιχα γνωμικά, κ.α.). Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο ποιητής και συγγραφέας Παντελής Ν. Κακολής ενώ τις διορθώσεις ανέλαβε ο φιλόλογος δρ Άγγελος Σμάγας. Την έκδοση χαιρετίζει και ο λαϊκός ποιητής Αντώνης Ν. Κατσαντώνης, πρόεδρος του Παγκύπριου Ομίλου Λαϊκών Ποιητών και Φίλων της Ποίησης. Η συλλογή αυτή είναι η τρίτη στη σειρά για τον Κ. Γ. Οικονόμου ο οποίος παρουσιάζει σ' αυτήν, την «ποιητική σοδειά» του από το 2015 μέχρι το 2021.

 

Την άχρωμην μου την ζωήν τζιείνη την χρωματίζει
γιατ' έχει μμάδκια βένετα τζιαι σιείλη που κιρμίζι.

 

***

Το «γιατί» εν αννοιχτάριν τζιαι το «ξέρω» κλειωνιά
για τον νουν κάθε αδρώπου μέσ' σε τούτον τον τουνιάν!

 

 

Ο Κοσμάς Γ. Οικονόμου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1972. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές και από το 2017 επιμελείται την ετήσια έκδοση του Ημερολογίου του Μουσείου Μύλοι Χατζηγιώρκη, το οποίο περιλαμβάνει δικά του δίστιχα (ευχές, ερωτικά και γνωμικά) στην κυπριακή διάλεκτο, καθώς επίσης και κυπριακές παροιμίες. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς λαϊκής ποίησης. Είναι ο στιχουργός του τραγουδιού Το Προσκύνημα, το οποίο κέρδισε το 1ο βραβείο στον Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού του ΡΙΚ το 2013. Έχει τιμηθεί από διάφορους φορείς για την προσφορά του στη λαϊκή ποίηση. Από το 2014 άρχισε να ασχολείται με την καταγραφή και επιμέλεια εκδόσεων, σχετιζόμενων με τη λαϊκή ποίηση (ποιητικές συλλογές και πρακτικά διαγωνισμών), έχοντας την πλήρη ή μερική επιμέλειά τους. Είναι γραμματέας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Λευτέρη Οικονόμου και του Παγκύπριου Ομίλου Λαϊκών Ποιητών και Φίλων της Ποίησης, του οποίου είναι εκ των ιδρυτικών μελών.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Σύνδεσμος παρακολούθησης: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=13078

 

 

Η είσοδος στην εκδήλωση επιτρέπεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα

 

 

 

 

Διαβάστηκε 32 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)