ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 - 10:33:48μ.μ.
22
Νοεμβρίου

Παρουσίαση βιβλίου του Πέτρου Παπαπολυβίου στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, η παρουσίαση του βιβλίου «Πτυχές και Διαθλάσεις του Κυπριακού 1821, Πρόσωπα, σχέδια και σκιές», (Εκδόσεις Ρίζες) του Πέτρου Παπαπολυβίου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ακαδημαϊκός και η κ. Άρτεμις Σκούταρη, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου. Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον συγγραφέα.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας

 

Σύνδεσμος παρακολούθησης: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=13219

 

Στην έκδοση σχολιάζονται τα «επίσημα» κείμενα των Κυπρίων φυγάδων του καλοκαιριού του 1821, πληροφορίες για τη δεύτερη φάση των προσπαθειών σύναψης του «κυπριακού δανείου» και τις κυπριακές εξεγέρσεις του 1833, και σκιαγραφούνται οι ποικίλες σχέσεις του Ιωάννη Καποδίστρια με την Κύπρο. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου επιχειρείται η προσωπογραφία, τα δίκτυα και οι διαδρομές Κυπρίων αγωνιστών της Επανάστασης και λογίων των προεπαναστατικών και μετεπαναστατικών χρόνων, εκ των «επωνύμων» ή των εντελώς αγνώστων σήμερα. Ακολουθούν κεφάλαια για την πρόσληψη των γεγονότων της 9ης Ιουλίου 1821 στην ελληνική βιβλιογραφία του 19ου αιώνα, την ανάδειξη των ιουλιανών σφαγών του 1821 σε κομβική ιστορική στιγμή για τον Ελληνισμό της Κύπρου, και ο αντίστοιχος απόηχος και η ιδεολογική χρήση της Ελληνικής Επανάστασης στη διεξαγωγή του αγώνα της ΕΟΚΑ. Δύο κεφάλαια παρουσιάζουν αθησαύριστες λογοτεχνικές προσλήψεις του κυπριακού 1821 και το βιβλίο κλείνει ο κατάλογος 294 Κυπρίων αγωνιστών της Επανάστασης του 1821.

 

Ο Πέτρος Παπαπολυβίου έζησε τα πρώτα 14 χρόνια της ζωής του, μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 και την προσφυγιά, στην κατεχόμενη, σήμερα, Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2002 διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται μονογραφίες και άρθρα για την κυπριακή συμβολή στην Επανάσταση του 1821, στους ελληνικούς και στους δύο Παγκοσμίους πολέμους, τον Αγώνα της ΕΟΚΑ και την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την περίοδο της γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου στην Ελλάδα. Είναι μέλος της Ειδικής Επιτροπής για την έκδοση από τη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων του «Φακέλου Κύπρου» (εννιά τόμοι μέχρι σήμερα), πρόεδρος της Ακαδημίας Ιστορικών Σπουδών Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

 

Η είσοδος στην εκδήλωση επιτρέπεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Διαβάστηκε 46 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα