ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 9:42:40π.μ.
09
Σεπτεμβρίου

ALFRED DE MUSSET- GEORGE SAND του Σωτήρη Ε. Γυφτάκη

Κατηγορία Πεζογραφία

Το παιδί  θαύμα, όπως αποκαλούσαν τον Αλφρέ ντε Μυσσέ – και δικίως- γεννήθηκε στο Παρίσι το 1810 από αριστοκρατική και πλούσια οικογένεια.

Μόλις 19χρονος έκδωσε το πρώτο του βιβλίο, έναν τόμο διηγημάτων με το πανομοιότυπο  τίτλο Διηγήματα από την Ιταλία και Ισπανία  και η φήμη του εξαπλώθηκε στο Παρίσι. Με αυτή του, την  παρουσίαση του άνοιξαν οι πόρτες των σαλονιών της μεγάλης παρισινής κοινωνίας και άρχισε ο νεαρός συγγραφέας μια περιπετειώδη  και  γεμάτη γλέντια και διασκεδάσεις ζωή. Γράφει ποιήματα, δημοσιεύει διηγήματα, αλλά και θεατρικά έργα, κωμωδίες, δράματα κι άλλα λογοτεχνικά δημοσιεύματα, γιατί  το ρεύμα του ρομαντισμού με πρώτο τον Βίκτορα  Ουγκώ  και τον Αλφόνσο Λαμαρτίνο έχει παρασύρει πλειάδα ποιητών κι ένας απ΄ αυτούς και μάλιστα βασικό στέλεχος είναι και ο Αλφρέ ντε Μυσσέ...


Σε λίγο θα γνωρίσει τη Γεωργία Σάνδη και θα γοητευτεί από την προσωπικότητά της. Θα ζήσουν κάπου δυο χρόνια μαζί και ο ερωτικός αυτός δεσμός θα απασχολήσει τα παρισινά σαλόνια, αλλά ακόμη και σε πόλεις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης  ο ερωτικός αυτός δεσμός θα κυκλοφορήσει και θα σχολιαστεί πολύ έντονα, μα πάνω απ΄ όλα θα επιδράσει πολλά ερωτικά ζευγάρια της εποχής, που  παίρνουν αυτή την ερωτική σχέση αυτού του ζευγαριού ως πρότυπο.


Όλη αυτή η υπέροχη σχέση ο Γάλλος ποιητής  την περιγράφει με μεγαλοπρέπεια  και με  όλες της τις εκφάνσεις στο υπέροχο βιβλίο του Η Εξομολόγηση ενός παιδιού του αιώνα. Μετά από δυο χρόνια  έντονου ερωτισμού και  καλλιτεχνικών ξεφαντωμάτων το ζευγάρι θα χωρίσει …


Ο Αλφρέ ντε Μυσσέ θα  ασχοληθεί  με την ποίηση κύρια. Το 1836 θα εκδόσει  μιά ποιητική συλλογή με τίτλο. Οι Νύχτες, που δίνονται ποιητικά οι εξομολογήσεις και η  ευτυχισμένες στιγμές με τη  ερωτική του σύντροφο Σάνδη.


Λίγο αργότερα θα κυκλοφορήσει και μια άλλη του ποιητική συλλογή, Τα Ρολά  Θα γράψει ακόμη κάποιες κωμωδίες που  θα επαινεθούν, αλλά και σκόρπια ποιήματα που θα δημοσιεύσει σε περιοδικά.


Ο Μυσσέ είναι βαθειά  επηρεασμένος από τον Λόρδο Βύρωνα. Η  ποίησή του είναι ένα απόσταγμα από  ευαισθησίες  παρισινής  ευγένειας. Λεπτός κι ευαίσθητος με μια εκφραστική κομψότητα  και πλέρια ελκυστικό, ρομαντικό πνεύμα, που δίνει άλλη διάσταση στα απλά και καθημερινά πράγματα. Ο Αλφρέ ντε Μυσσέ υπήρξε ένας φίνος ποιητής, που μπορεί να μην ανέβηκε στις κορυφές  του Παρνασσού, όπως ο Ουγκώ, αλλά  δεν παύει να συμπληρώνει  την τριάδα της  ρομαντικής παρισινής σχολής, με πρώτο το ολύμπιο Ουγκώ και δεύτερο το απαλόηχο  και μυσταγωγό Λαμαρτίνο  και η τρίτη θέση δικαιωματικά ανήκει στο Μυσσέ... Ο Αλφρέ ντε Μυσσέ πέθανε  σε ηλικία 47 χρόνων, το 1857 στο Παρίσι.

 

    (Επιστολή του Αλφρέ ντε Μυσσέ προς την Γεωργία Σάνδη )

 

«...Νομίζω πως ποτέ δεν αγάπησε κανείς όσο εγώ. Κι όμως εξαρτιέμαι από σένα. Η καρδιά μου κολυμπάει μέσα στο πλέριο της αγάπης πέλαγος. Ξέρω μόνο πόσο σ΄ αγαπώ… Αλλά γλυκειά μου, πες μου, πως και συ μου προσφέρεις τα χείλη σου, τα μάτια  σου, αυτά τα υπέροχα αστέρια και μαγνάδια, τα μαλλιά σου, αυτό το δάσος που μέσα τους το ωχρό μου πρόσωπο αναγαλλιάζει  και λαγοκοιμάται για να ξυπνάει παραδίπλα, δεξιά της Εδέμ και να ευχαριστεί το θεό που σε  έστειλε σε μένα...Αλήθεια, τι δώρο κι αυτό και πως να το αποπληρώσω θε μου!


Άφησέ με γλυκειά μου να σε αγγίξω και να λυτρωθώ από τις δυνάμεις που μέσα μου οργιαστικά ξυπνούν, ορμούν ακάθεκτα να με σπαράξουν κι ορέγονται τη δικιά σου φεγγοβολή για να ηρεμήσουν...

 

Η σκέψη μου, πως μπορεί να σε χάσω με κάνει να τρέμω και μου λυγίζουν τα γόνατα και οδύρεται η ψυχή και πλαντάζει η δόλια μου καρδιά. Το να πεθαίνεις δε ξέρω πόσο μεγάλο κακό είναι, ξέρω όμως αν σε  χάσω πόσο μεγάλο για μένα  κακό  θα είναι. Θα είναι κάτι περισσότερο από το θάνατο ενός θνητού..


Γλυκειά σε λαχταρώ, διψώ και  μόνο απ΄ τα χείλη σου  μπορώ να βρω την άγια πηγή σου να ξεδιψάσω!


Σε παρακαλώ  γράψε μου τουλάχιστον! Πεθαίνω από λαχτάρα γιά σένα γλυκειά μου!

 

Περιμένω με λαχτάρα  νέα σου,  γλυκειά μου. Τι άλλο να πω! Το μυαλό μου  μερικές φορές παύει  να με βοηθάει...Πεθαίνω από λατρεία για σένα ..» 

 

Alfred       

 

GEORGE SAND

 

Η Γεωργία Σάνδη  φιλολογικό ψευδώνυμο της  μυθιστοριογράφου και λόγιας Λουκίλλας - Αυγής Ντυπέν και μάλιστα δεν είναι ούτε Γεωργία -και κακώς την  αποκαλούμε  Γεωργία, αλλά Γεώργιος! Γεννήθηκε στο Μπερύ της Κεντρικής Γαλλίας το 1804 και σπούδασε στο Παρίσι. Το 1830 εγκατάλειψε τον άνδρα της, βαρόνο και αρκετά πλούσιο, Ντυνεβάν από ασυμφωνία χαραχτήρων κι εγκαταστάθηκε μαζί με τα παιδιά της στο Παρίσι. Υπήρξε μιά γυναίκα με πολλά χαρίσματα, αλλά κύρια  μια γυναικεία μορφή  που εντυπωσίαζε και αγωνίζονταν γιά τα γυναικεία ζητήματα.


Το 1833 γνωρίζεται με το νεαρό και  μικρότερό της κατά έξη χρόνια, ποιητή Μυσσέ  που την ερωτεύεται παράφορα, αλλά και αυτή, είναι αλήθεια, πως την προσέλκυσε  ζωηρά  ο ποιητής.


Κάνουν μαζί ταξίδια στην Ιταλία  και την Ελβετία. Περνούν ευτυχισμένα δυο περίπου χρόνια. Στην Ελβετία η  πολύφερνη Σάνδη θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί το μεγάλο μουσικό Φραγκίσκο Λιστ. Ένας έρωτας που θα εντυπωσιάσει το μουσουργό αλλά κι αυτός γρήγορα θα …κυλήσει.


Το 1836  η όμορφη Σάνδη θα  συνδεθεί ερωτικά με το Πολωνό μουσικό Φρειδερίκο Σοπέν, που θα τον αγαπήσει παράφορα κι αληθινά. Θα τον ακολουθήσει στη Μαγιόρκα και στο Παρίσι. Μετά το θάνατό του Σοπέν, το 1849, θα αποσυρθεί στην πόλη που γεννήθηκα και θα ασχοληθεί  με τη φιλανθρωπία και τα εγγονάκια της.


Στο διάστημα αυτό  όμως αρχίζει να συνέρχεται λίγο και θα ασχοληθεί με τα γράμματα. Θα γράψει εξαίρετα μυθιστορήματα, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι: Ρόζα και Λευκή Ινδιάνα, Βαλεντίνη,  Οι εφτά χορδές της Λύρας, Ιδιαίτερος Γραμματέας,  Η  Κόμισσα  Ρούντολφσταντ, κ.ά.


Υπήρξε ακόμη η Σάνδη ηγέτης της νέας  Ιδεαλιστικής Σχολής   της Γαλλίας. Πέθανε το 1876. Η αλληλογραφία της με τον Αλφρέ  ντε Μυσσέ   είναι  σπουδαία λογοτεχνικά μνημεία της εποχής  τους.

             
 
  (Επιστολή της Γ. Σάνδη προς  τον Αλφρέ ντε Μυσσέ)

 

«.Αγαπημένε μου, πόσο μου έλειψες και πόσο λαχτάρησα να σε ξαναδώ......


 Αχ,  Άλφρεντ μου, αν  εγώ η μαιτρέσα σου ή η μητέρα σου υπήρξα, δεν έχει και τόση σημασία.  Αν εγώ με αγάπη ή με λατρεία θα σε εμπνεύσω, αν εγώ ευτυχισμένη ή δυστυχισμένη, θα γίνω, τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν την παρούσα ψυχική κατάσταση μου. Ξέρω μόνο και το γνωρίζω καλά, πως σ΄ αγαπώ και τίποτ΄ άλλο πέρα απ΄ αυτό!


Για σένα θα αγρυπνώ κι απ΄ όλα τα κακά θα σε προστατεύω. κι απ΄ όλες τις άσχημες και μισερές σου στιγμές θα σε απαλλάσσω και θα σε διασκεδάζω με χίλιους κι άλλους τόσους τρόπους...

 

Αυτό θέλω κι αυτό μου λείπει, όσο καιρό είσαι μακριά μου, αγαπημένε!

 

«Στη ηρεμία της νύχτας ακούω τη φωνή σου. Για ποιόν λοιπόν θα ξαγρυπνώ εγώ τις νύχτες μου; Για ποιο σκοπό να χρησιμοποιώ τις δυνάμεις μου;»


Ω, μωρό μου, πόσο έχω ανάγκη την παιδιακίσια σου τρυφεράδα που με ανασταίνει και σε ωραίους παράδεισους με εισάγει.


Αλλά το ξέρω και το αισθάνομαι πως η καρδιά μου και το μυαλό μου θα είναι πάντα  ξάγρυπνα για να σε παρακολουθούν  και να προστρέχουν σε κάθε σου στιγμή που θα χρειαστεί. Αλλά και εσύ, όταν είσαι μόνος σου δεν το παρατηρείς, δεν το αισθάνεσαι, πως είμαι δίπλα σου;


Γιατί αυτό που μας ενώνει είναι τόσο περίπλοκο και τόσο  αληθινό, που μόνο εγώ και συ μπορούμε να το δούμε, να το εκτιμήσουμε να το απολαύσουμε...Ο Κόσμος δε  θα το συλλάβει ποτέ! Τόσο το καλύτερο γιά μας.


Και εμείς θα αγαπιόμαστε περισσότερο. Όσο ο χρόνος διαβαίνει τόσο η αγάπη μας θα δένεται και θα ανεβαίνει μέσα μας για να μας προσφέρει ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει σ΄ αυτό τν πλανήτη. Τον ωραίο, τον λαμπρό έρωτα  μας, που θα   καθαγιάζει τις υπάρξεις στους αιώνες!


Πολυαγαπημένε χαίρε!» Georg

 

 

 

 

 

 

 

 

Σωτήρης Ε. Γυφτάκης
Συγγραφέας
Από το βιβλίο "ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ"

Διαβάστηκε 334 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα