ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 12:26:16μ.μ.
02
Απριλίου

FRIEDRICH WILHELM SCHELLING - CAROLINE SCHLEGEL του Σωτήρη Ε. Γυφτάκη

Κατηγορία Πεζογραφία

Ο Φρειδερίκος-Γουλιέλμος Σέλλινγκ (1775-1854)Γερμανός φιλόσοφος από τους σημαντικότερους ιδεαλιστές, που μαζί με τον  Johann  Gottlieb Fichte (1762-1814) αποτελούν τους πρόδρομους του   Georg Wilhelm Griedrich Hegel.

Μετά τις  αρχικές του σπουδές  στη θεολογική σχολή του Τίμπινγκεν, όπου και συναντήθηκε με τον Χέλντερλιν και Χέγκελ, με τους οποίους συνδέθηκε με βαθιά φιλία, στράφηκε στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Κατάφερε σε πολύ νεαρά ηλικία να γίνει καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ιένας με τη βοήθεια του επίσης φίλου του Γκαίτε. Γνωρίζεται επίσης εκεί με τους ποιητές Τικ και Νοβάλις. Η εποχή αυτή πιθανόν να υπήρξε η πλέον γόνιμη για τον φιλόσοφο. Εκεί θα γράψει το έργο του : Η Ψυχή του Κόσμου(1798) και λίγο αργότερα θα δει το φως της δημοσιότητας το επίσης πολύ καλό του έργο, το γνωστό: Σύστημα του υπερβατικού Ιδεαλισμού.


O Σέλλινγκ προσπάθησε να συνδέσει  τη φύση με το πνεύμα σε μιάν  απόλυτη έννοια.


 Δίδαξε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της Ιένας από το 1794 και μετά. Κατά τη φιλοσοφική θεωρία του Σέλλινγκ υπάρχει το Εγώ και το Αντί-Εγώ, που αποτελούν  μαζί το απόλυτο. Το απόλυτο, όμως  που διδάσκει ο Σέλλινγκ, δεν είναι ούτε  η φύση, (ύλη) από μόνη της, ούτε το πνεύμα, αλλά ούτε το υποκείμενο, ούτε το αντικείμενο,  αλλά και τα δυο είναι ενιαία, υπάρχει δηλαδή ταυτότητα   υποκειμένου και αντικειμένου, αλλά   επίσης το Εγώ και το Αντί-Εγώ δε νοούνται χωριστά, αλλά αποτελούν ταυτόσημη οντότητα.


Ο Σέλλινγκ θεωρείται  ένας  από εκείνους τους φιλοσόφους,  που έδωσε νέα μορφή στον πανθεϊσμό του Μπαρούχ Σπινόζα. Ακόμη είναι ο ιδρυτής της Διαλεκτικής  Τριάδας,  που θα  τελειοποιήσει ο Χέγκελ.


Τα φιλοσοφικά έργα  που  έγραψε ο Σέλλινγκ μεταξύ άλλων είναι τα ακόλουθα: Ιδέες για τη Φιλοσοφία της Φύσης, Φιλοσοφία της Θρησκείας, η Φιλοσοφία  της Μυθολογίας κ.ά.
Η λατρεία της αρμονίας, η φύση του οργανικού πνεύματος,  που γνήσια μόνο το αρχαίο ελληνικό πνεύμα πρόσφερε.


Ο Σέλλινγκ πέθανε στο Ραγκάτς, Ζανκτ Γκάλεν της Ελβετίας το 1854.


CAROLINE SCHLEGEL BOEHMER

Η Caroline Schlegel-Böhmer -Schelling (Μιchaelis), γεννήθηκε το 1763 και στα είκοσί της χρόνια παντρεύτηκε τον αγροτικό γιατρό  J. Boehmer κ έζησε στο Γκαίτιγκεν. Το 1788  πέθανε ο άνδρας της κι άρχισε  να μπαίνει σε κάποιες περιπέτειες.  Μπήκε στον κύκλο των Κλουβιστών, συλλαμβάνεται από τους Γάλλους και κλείνεται στη φυλακή. Καταφέρνει να  δραπετεύσει. Γνωρίζεται στη συνέχεια με τον ποιητή Friedrich Schlegel και λίγο αργότερα (1796)θα παντρευτεί τον  αδερφό του  Αύγουστο -Γουλιέλμο Σλέγκελ (1767-1845), Γερμανό φιλόλογο, ένας  από τους πρωτεργάτες του Ρομαντισμού κινήματος στη Γερμανία, θέση που αργότερα θα αποποιηθεί!   


Η δραστήρια και φιλόδοξη Καρολίνα, θα πάρει φιλικά διαζύγιο   (1801) και μετά από δυο χρόνια συμβίωσης με το φιλόσοφο και καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Ιένας, Σέλλινγκ, θα τον παντρευτεί. Κοντά στο διάσημο  ακαδημαϊκό  και φιλόσοφο θα αναπτύξει   τρομερή δραστηριότητα  και θα να  αναδειχτεί σε μιά από τις πολυσυζητημένες γυναικείες μορφές στους κύκλους των ποιητών  και των διανοούμενων. Πέθανε το 1809.

 

(Επιστολή της Καρολίνας προς τον Φρειδερίκο  Σέλλινγκ.)

 

«Πολυαγαπημένε μου φίλε, σου γράφω ευθύς αμέσως μετά τη λήψη της δικής υπέροχης επιστολής. Χτες είχαμε ένα κονσέρτο και συ βρισκόσουν νοερά πάντα μπροστά στα μάτια μου και η  καρδιά μου χόρευε από ταραχή και ευτυχία για όσα μου έγραφες. Πριν να πάω για ύπνο, παραδόθηκα στα γραφόμενά σου, που ευωδίαζαν σαν ολόφρεσκα τριαντάφυλλα. Όταν θα ξυπνήσω, το πρωί θα αισθάνομαι υπέροχα και θα  σε ευγνωμονώ για αυτό.


Η σκέψη είναι πάντα γεμάτη αγάπη,  που όλες τις πίκρες μου και τους καθημερινούς καημούς    σβήνει. Αν με  αφήσεις, η ζωή μου θα είναι ένα  άδειο κουφάρι, δίχως νόημα και αξία πια.
Εσύ πολυαγαπημένε μου, απ΄ όλους τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει πιότερο, μη κάνεις πίσω τώρα, γιατί αυτό είναι το σημαντικότερο σου βήμα.


Δες το δεσμό μας, όπως πραγματικά είναι. Μαζί θα μπορούσαμε μια όμορφη ζωή να δημιουργήσουμε. Μην εναντιώνεσαι σε κάποια πράγματα που τόσο λίγη αξία στη ζωή έχουν και πίστεψε, πως είναι δυνατόν δυο καθάριες υπάρξεις να ενώσουν τις ζωές τους κι να ανέβουν ο ένας βοηθώντας τον άλλο.


Ω, αγαπημένε, προσπάθησε να ηρεμήσεις και θα δεις πως το σωστό είναι τόσο απλό, που μπορείς, έτσι με μια  απλή κίνηση να το  βρεις και να το εκλέξεις. Είσαι τόσο αξιαγάπητος και σε  λατρεύω,   ωσάν τον καθάριο ουρανό. Τα σύννεφα πάνε κι έρχονται, η καταιγίδα τα κυνηγάει  και τα διώχνει μακριά από το πρόσωπο του ήλιου. Σε καμιά χώρα του κόσμου δεν υπάρχει ουρανός χωρίς σύννεφα, αλλά μόνο στα βόρεια μέρη  αυτά μπαίνουν συνέχεια μπροστά  από τον ήλιο και τον ισκιώνουν, έλα λοιπόν  εδώ κοντά μου στο Νότο, έλα, πολυαγαπημένε μου, πάνω  και πέρα απ΄ όλους τους ανθρώπους..


Σίγουρα, αν δε στεναχωριέσαι και σε δυσκολίες μόνο βάζεις τον εαυτό σου, είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε μιάν υπέροχη ζωή.


Πάρε τον υπέροχο δεσμό μας, όπως είναι και μη παραπονιέσαι για αυτό που δεν είναι δυνατόν να συμβεί κι άφησε τις υπάρξεις μας ελεύθερα να δεθούν και να πορευτούν.»Καρ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σωτήρης Ε. Γυφτάκης
Συγγραφέας
Από το βιβλίο "ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ"

Διαβάστηκε 366 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα