ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 8:41:37π.μ.
25
Μαρτίου

«ΧΑΙΡΕ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ, Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΕΤΑ ΣΟΥ» της Ζαννέτας Καλύβα Παπαϊωάννου

Κατηγορία Πεζογραφία

Η ΄Ανοιξη, η Εθνική μας παλιγγενεσία και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ,ιδού τα τρία γεγονότα, τα οποία εορτάζομεν κατά την περίοδον αυτήν του Μαρτίου.

Τρία γεγονότα, ίσως εκ πρώτης όψεως άσχετα μεταξύ των, ως τόσον όμως,


- ύστερα από μικρή παρατήρηση -, τόσον στενά συνδεδεμένα , ακριβώς διότι και τα τρία, οφείλουν την ύπαρξήν τους εις τον αυτόν σκοπόν και την αυτήν αιτίαν.

 

Η ΄Ανοιξη, μαρτυρεί για την απαλλαγή της φύσης από τα βαρειά και καταθλιπτικά δεσμά, του ναρκωτή χειμώνα.

 

Η 25η Μαρτίου του 1821, διαδηλώνει την απόφαση της φυλής για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού και την απελευθέρωση του γένους.

 

Ενώ, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, προαναγγέλλει τον ερχομό του Θείου Λόγου, του Λυτρωτή του κόσμου.

 

Αλλ’ ας αφήσουμε όμως τα δύο πρώτα γεγονότα για μια άλλη ώρα και ας στρέψουμε τον νου και την καρδιά μας στο μεγάλο προανάκουσμα της ενσαρκώσεως του Υπερτάτου ΄ Οντος.

 

« Ευαγγελίζου γη, χαράν μεγάλην ».

 

΄ Αγγελος γλυκύς την όψιν, προσφέρει εις την Παρθένον της Ναζαρέτ το σύμβολον της αγάπης, της αποκαλύπτει την προαιώνια Θεία βούληση, της υπενθυμίζει την μεγάλη της αποστολή και την προσκαλεί να προετοιμασθεί
- αγάπη αυτή η ίδια -, για να δεχθεί στα σπλάγχνα της, την υπερτάτη του Θεού αγάπη.

 

« Χαίρε κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά Σου ».

 

Για μια στιγμή , η Πάναγνος Μαρία, φοβείται, εκπλήσσεται από τα λόγια του Αγγέλου, συνταράσσεται από το επερχόμενο γεγονός, δονείται από την αποκάλυψη του Γαβριήλ, μα πείθεται στο τέλος.

 

Ιδού εγώ και πάλιν, έτοιμη, Αγγελιαφόρε του Θεού, για να επιτελέσω το Θέλημά Του.

 

΄ Ω θεία συγκατάβασις ! ΄ Ω θεία μεγαλοσύνη ! ΄ Ω θεία φιλανθρωπία !

 

Πώς συ αγάπη του Θεού κατέβηκες στη γη;

Πώς συ το φως εισέδυσες, μες στα βαθειά σκοτάδια;

 

Πώς συ ο άχρονος, εδέχθηκες τον Χρόνο;

Πώς συ ο άναρχος υπήχθης μες στον νόμο;

 

Πώς συ ο άπειρος εκλείστηκες στο σκήνωμα ανθρώπου;

 

Πώς συ αχώρητος, εχώρεσες στα σπλάγχνα της Παρθένου;

 

Πώς ; Οποία η συγκατάβασις ; Οποία η καλωσύνη ; Οποίον το μέγα μυστήριον ;

 

Συ η απέραντος απειροσύνη, συ το παν, ο ασύλληπτος, ο ακατανόητος, ο αδιανόητος, ο άναρχος, ο αιώνιος, συ το όλον, πώς εχώρεσες εις το απειροελάχιστον μέρος, μέσα στη σφαίρα της γης, σ’ ένα μικρό- μικρό κομμάτι της ασυλλήπτου δημιουργίας σου;

 

Πώς ; Γιατί ;

 

Για μας τους ανθρώπους ; Για μας τους ταπεινούς και καταφρονεμένους ; Για μας τους αγνώμονες; Για μας τους αποστάτες ;

΄ Ώστε τόσο μεγάλη είναι η αγάπη Σου γλυκειέ μας Ναζωραίε ;

 

Ναι αγαπητοί μου φίλοι, τόσο μεγάλη είναι η αγάπη και η καλοσύνη Του, ώστε κατέβηκε στη γη, για να μας απαλλάξει από το βαρύ φορτίο, που φέρνουμε στις πλάτες. Για να μας βγάλει από τον βούρκο, που κάποτε, κάποια μοίρα κακή εβύθισε τον κόσμο.

 

Για να μας απαλλάξει από τον βόρβορο των αδυναμιών και των σφαλμάτων μας.


Για να μας δείξει την αγάπη Του.

 

Για να σταθεί κοντά στη χήρα, στο ορφανό και στον καταφρονεμένο. Για να μας απαλλάξει από τα δεσμά και το δέλεαρ της ύλης. Για να μας υποδείξει τον ορθό και φυσικό τρόπο του ζην. Για να μας απαλύνει τον υλικό και ψυχικό μας πόνο.

 

Για να μας διδάξει νέες αρχές και νέες αντιλήψεις.

 

Για να δεχθεί – η προσωποποίησις της αγνότητος ΄Εκείνος – το μύρο της πόρνης και να συγχωρήσει τον ληστή. Για να θερμάνει τα τρίσβαθα της καρδιάς μας με την γλυκειά και απαλή λαλιά Του.

 

Για να συγκινήσει, να ενθαρρύνει, να θέλξει, να εμψυχώσει, να σαγηνεύσει κάθε ευαίσθητη καρδιά και να μας διαβεβαιώσει ότι αν το θελήσουμε, μπορούμε να γίνουμε κι’ εμείς πραγματικά παιδιά του Θεού.

 

Για να επιτύχει εκείνο πού τόσοι άλλοι πριν απ’ Αυτόν, φιλάνθρωποι και ανακαινιστές, εντεταλμένοι και απεσταλμένοι, δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν. Να ανοίξει τον δρόμο, που οδηγεί κατ’ ευθείαν στην πηγή από την οποίαν απέρρευσεν ο άνθρωπος. Να διασπάσει το φράγμα, πού κάποτε, μοίρα κακή τοποθέτησε και να ενώσει τον άνθρωπον με τον Θεό.

 

Να γίνει ο άνθρωπος Θεός και ο Θεός άνθρωπος. Να ισχύσει, ό,τι εις τους ουρανούς και εις την γην, ό,τι εις την χωρείαν των αγγέλων και εις την κοινωνίαν των ανθρώπων. « Γενηθήτω το θέλημά Σου, ως εν ουρανώ και επί της γης ».

 

Και ήλθεν ο Μέγας Αρχιερεύς, ο βασιλεύς των βασιλέων, μορφήν δούλου λαβών, απλός και απέριττος όπως απλή και απέριττη είναι η αλήθεια και η αγάπη Του, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς ιαχές και αλαλαγμούς, χωρίς τιμές και ανθρώπινες δόξες και ταπεινός, καταδέχτηκε να φιλοξενηθεί σε κάποιο σπήλαιο της Βηθλεέμ, μέσα στη φάτνη των αλόγων.

 

Δεν ήσαν μεγιστάνες, δεν ήσαν βασιλείς, δεν ήσαν άρχοντες, δεν ήσαν κραταιοί της γης, εκείνοι που Τον υποδέχθηκαν, αλλά ποιμένες αγραυλούντες. Άνθρωποι του κόπου και του μόχθου, μα άνθρωποι αγνοί, γιατί στην αγνότητα μόνον το αγνό ταιριάζει.

 

Οι άλλοι, ο κόσμος ο πολύς, είχαν άγνοια του κοσμοιστορικου γεγονότος. Λίγοι το γνώριζαν, όπως οι τρεις μάγοι από την ανατολή, που και αυτοί με την σειρά τους, του προσέφεραν ό,τι αγνό και πολύτιμο, έχει να προσφέρει ο πλανήτης τούτος της γης.

 

Μέσα στους λίγους αυτούς, ήταν και εκείνος, που ύστερα από λίγο καιρό, φόρεσε ένδυμα υφασμένον από τρίχας καμήλου, με ζώνη δερμάτινη γύρω από την μέσην του, ετρέφετο στην έρημο από ακρίδες και άγριο μέλι και άκουγε στο όνομα ΄Ιωάννης.

 

΄Ηταν οι απόστολοι και λίγοι ακόμη μαθητές Του, ήταν τέλος οι – ας τους ονομάσουμε γονείς Του – και ο Συμεών, που είχαν φροντίσει και είχαν κατέβει στη γη πριν απ’ Αυτόν, για να Τον υποδεχθούν και να Τον υποβοηθήσουν στο μεγάλο Του έργο.

 

Αυτοί, δεν ήσαν άνθρωποι κοινοί, που εξαγιάσθησαν κατόπιν από τα καλά τους έργα, αλλά εξαγνισμένοι και εξαγιασμένοι από καταβολής κόσμου, ήσαν απόστολοι του Θεού, απεσταλμένοι της δημιουργίας, για να υποδεχθούν τον ίδιο τον Δημιουργό.

 

Είχε ο ίδιος επιλέξει τους συνεργάτες Του, τους οποίους δεν ανεζήτησε και δεν ευρήκε μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο. Σ’ αυτόν τον κόσμο, δεν ήλθε να δανεισθεί δυνάμεις, αλλά να του δώσει ό,τι ωραίο και ευγενές, είχε ανάγκη.

 

Η πηγή της ζωής, δεν ήλθε εδώ να ζωοποιηθεί, αλλά για να ζωοποιήσει. Δεν ήλθε εδώ να διακονηθεί, αλλά για να διακονήσει. Δεν ήλθε εδώ να εξυπηρετηθεί, αλλά να εξυπηρετήσει.

 

Δι’ αυτόν ακριβώς τον λόγον, περιεβλήθη το ανθρώπινο σκήνωμα και Θεός αυτός, έγινε άνθρωπος, όμοιος με εκείνους τους οποίους ήλθε να διακονήσει.

 

Η άπειρος Θεία δύναμις, εδημιούργησεν ένα κόμβο και ενεφανίσθη με την μορφή του ανθρώπου.

 

Ο α π ρ ο σ π έ λ α σ τ ο ς, έ γ ι ν ε π ρ ο σ ι τ ό ς.

 

Ο ήλιος, εδέσμευσε μια από τις πάμπολλες ακτίνες του και εδημιούργησε πάνω στη γη, μια εστία φωτός.

 

Ο Δημιουργός των ανθρώπων και της γης και πάντων των επ’ αυτής, ο Δημιουργός των ουρανών και των θαλασσών και πάντων των εν αυταίς, ο Δημιουργός πάσης μορφής ζωής, ο Δημιουργός του απροσμέτρου και ασυλλήπτου σύμπαντος, κατάδέχτηκε να εγκλεισθεί σ’ ένα μόριο της ύλης και, χωρίς να αφίσταται του Ουρανίου Πατρός, συναναστρέφεται με τους ανθρώπους.

 

Τα ουράνια επικοινωνούν με τα επίγεια και τα επίγεια μετά της Θεότητος.

 

Μέγα σου το έλεος Ουράνιε Πάτερ, δια την τόση φιλευσπλαγχνία και φιλανθρωπία Σου. Μεγάλη η αγάπη Σου, άφατη η καλοσύνη Σου.

 

Μη μας εγκαταλείπεις και νυν, αλλ’ όπως κατά το παρελθόν, έτσι και κατά τον παρόντα χρόνο, βοήθησέ μας και πάλι.

 

Συ Θείε Λόγε, συνδεθείς μαζί μας από της ενσαρκώσεώς Σου και ευρισκόμενος πλησίον μας, γίνου συμπαραστάτης των προσπαθειών μας για την ολοκλήρωση του σκοπού, της ενανθρωπίσεώς Σου.

 

Συ δε Θ ε ί α Μ ή τ η ρ, περικάλυψόν μας, δια της Απείρου Σου αγάπης, έμπλησον τας καρδίας μας ταύτης και μεσίτευσον παρά τω Ανάρχω Πατρί, δια την συγχώρηση των αδυναμιών μας και την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου, το οποίον κάποτε σε κάποια ΄Ανοιξη ευηγγελίσθεις.

 

Γ έ ν ο ι τ ο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΖΑΝΝΕΤΑ ΚΑΛΥΒΑ – ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Ποιήτρια – Συγγραφέας
Ισόβιο μέλος των I.W.A.
Ισόβιο Μέλος του Παγκόσμιου Κογκρέσου των Ποιητών
Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών
Μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης
Μέλος του Λογοτεχνικού Ομίλου «Ξάστερον»

Διαβάστηκε 512 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(82 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα