ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 5:13:49μ.μ.
08
Ιουλίου

JOHANN WOLFGANG VON GOETHE - CHRISTIANE VULPIUS του Σωτήρη Ε. Γυφτάκη

Κατηγορία Πεζογραφία

Ο μεγαλύτερος ποιητής της Γερμανίας κι ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών μετά τον Όμηρο, Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, γεννήθηκε στις 28.8.1749 στην Φρανκφούρτη παρά τον ποταμό Μάιν κι όπως λέγεται,

όταν ήρθε στον κόσμο, πίστεψαν αρχικά πως δε ζούσε και μετά κάμποση ώρα, συνήλθε κι έβαλε τα κλάματα, όντας άνοιξε κάποιο παράθυρο και μπήκε φως στη  σκοτεινή κάμαρα, που βρίσκονταν και δεν απέχει πολύ από την αλήθεια, πως την ώρα που έκλεινε τα μάτια του, πάλι το αναζήτησε,  με τη φράση:  Φως περισσότερον φως, λέγεται πως είταν οι τελευταίες του λέξεις...


Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Λειψίας και του Στρασβούργου μετά και στα  εικοσιένα του χρόνια το 1770, είταν δικηγόρος.


Έχει γραφεί, πως  από το νομομαθή πατέρα του κληρονόμησε την τάση  για μάθηση ,ενώ από την αισθαντική  και τρυφερή, νεαρή μητέρα του, την ευαισθησία και το καλλιτεχνική του   τάλαντο.


Από το 1765 ως το 1768 σπούδασε στη Λειψία Νομικά και γνώρισε εκεί το καλλιτεχνικό κύκλο των Ροκοκό.  


Από το 1768 ως το 1770  θα μείνει στη Φρανκφούρτη. Μέσα από τον κύκλο της  Σουζάνας φον  Κλέττενμπεργκ εισήλθε στον όμιλο των Πιετιστών, το πνευματικό κίνημα των  Διαμαρτυρομένων. Το 1771 τελειώνει τις σπουδές του στο Στρασβούργο και θα μπει στον κύκλο  της  πολύ γνωστής  κίνησης  Sturm  und  Drang  (Ορμής και Θύελλας ), στην οποία, κάτω από την καθοδήγηση του Herder  συμμετείχαν όλοι οι σπουδαίοι φιλόσοφοι, διανοούμενοι και ποιητές της εποχής.


Ο Χέρντερ θα τον φέρει κοντά στην ποίηση, γνωρίζοντας του τα λαϊκά άσματα  και την ίδια εποχή ο Γκαίτε θα αρχίσει να διαβάζει Σαίξπηρ. Στο Στρασβούργο θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί τη Φρειδερίκη Μπριόν, κόρη ιερέα και απ΄ αυτόν τον έρωτα θα εμπνευστεί  τα πρώτα του ποιήματα, τα γνωστά  ως Sesenheimer Lieder (Τραγούδια του Ζέζενχάιμ).Από το 1772-74 έζησε στη Φρανκφούρτη ως  ασκούμενος δικηγόρος ,ενώ στο μεταξύ πήρε και την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από το δικαστήριο του Βέτσλαρ, όπου και γνώρισε  τη Charlotte  Buff  κι ερωτεύτηκε παράφορα κι απ΄ αυτόν τον ερωτικό δεσμό θα  …ξεπηδήσουν στο υπέροχο έργο του, που έκανε  εκατομμύρια καρδιές μέχρι σήμερα να κλάψουν, Τα Πάθη του Βέρθερου…


Την ίδια εποχή θα γνωρίσει τον Κλόπστοκ, τα αδέρφια Γιάκομπ και Χάινζε κι αυτή επίσης την εποχή  θα γραφτούν, το  Κλαβίνγκο,  και το ποιητικό, Οι Ωδές της Ορμής και Θύελλας καθώς και η αρχική γραφή του μεγαλόπνοου έργου του Φάουστ.


Το 1775  προσκαλεσμένος από τον αξιόλογο τον Δούκα της Βαϊμάρης Κάρολο Αύγουστο να τον επισκεφτεί μαζί με το φίλο του  κόμητα,  φον Στόλμπεργκ, θα γίνει μυστικοσύμβουλος του και στη συνέχεια  ανέλθει όλη τη κλίμακα της ιεραρχίας, φτάνοντας μάλιστα ως τη θέση του  υπερ υπουργού της Βαϊμάρης και από εκεί θα  πάρει και τον τίτλο ευγενείας, το 1782.Εκεί θα γράψει: Τα Χρόνια Μαθητείας  Wilhelm Meisters, τa  Εξαδέλφια  και την Ιφιγένεια. Εκεί θα γνωρίσει την Κυρία φον Στάιν κι απ΄ το δεσμό θα προκύψει ένας νέος κύκλος λυρικής ποίησης.


Κατά τα χρόνια 1778-79 θα ταξιδέψει με τον  Δούκα στο Βερολίνο, στην Ελβετία, κατά διαλείμματα κάνει ταξίδια ανάπαυσης και περισυλλογής στο  Karlsbad,  το σημερινό Κάρλοβυ Βάρυ της Τσεχίας.


Θα αφιερώσει πολύ χρόνο για  επιστημονικές του μελέτες και έρευνες  βοτανολογικές, βιολογικές κι ανθρωπολογικές. Μάλιστα θα ανακαλύψει το Zwischenkieferknochen. Θα αρχίσει να εργάζεται στο  μεγάλο εργοβιογραφικό του: Πρόκειται για τον Τουρκοάτο Τάσσο.Το 1786 θα εγκαταλείψει τη Βαϊμάρη  και θα επισκεφτεί την Ιταλία, όπου και θα επιδοθεί με περισσότερη ζέση στη  συγγραφή. Θα τελειώσει τον Τάσσο τον Έγκμοντ, και θα  ξαναπιάσει πάλι τον Φάουστ Επιστρέφοντας  στη Βαϊμάρη θα ζητήσει να απαλλαγεί από τις διοικητικές ευθύνες όλων  των αξιωμάτων του και θα κρατήσει μόνον  αυτή του πολιτισμού. Αυτή την περίοδο θα  γράψει  τις Μεταμορφώσεις των Φυτών  και τις Ελεγείες της Ρώμης. Το 1790 Ταξιδεύει στη Βενετία, θα  γράψει τα Βενετσιάνικα Επιγράμματα, ενώ λίγο αργότερα στη Σιλεσία,  θα  συγγράψει το Reineke Fuchs (πονηρή Αλεπού).
Το 1791  θα γίνει ο  διευθυντής του καινούργιου Θεάτρου της Αυλής. Από δω ο Γκαίτε θα γίνει πια  γνωστός σε όλη την Ευρώπη.


Λίγο αργότερα θα συνδεθεί με βαθιά φιλία με τον ήδη γνωστό ποιητή και δραματουργό Φρειδερίκο Σίλλερ, φιλία που θα κρατήσει ως το  πρόωρο θάνατο  του δεύτερου. Οι σχέσεις του Γκαίτε πια με τους  θεατρικούς, δραματουργούς ιδιαίτερα, αλλά και ρομαντικούς ποιητές  θα τον φέρνουν στις πρώτες σελίδες των περιοδικών, εφημερίδων  και ανθολογιών.

 

Έχει πια καθιερωθεί ως  ένας από τους διασημότερους  πνευματικούς ανθρώπους της Γερμανίας. Για μια δεκαπενταετία, μέχρι την πτώση της Βαϊμάρης από τα γαλλικά στρατεύματα  το 1806,  το άστρο του Γκαίτε  θα λάμψει πια σε oλη την Ευρώπη. Αυτή τη χρονιά θα αρραβωνιαστεί την  Christianne Vulpius.


Το 1808 θα συναντηθεί με το Ναπολέοντα και την ίδια χρονιά θα πεθάνει η μητέρα του. Τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του ο Γκαίτε θα τα αφιερώσει  στο γράψιμο και στις μελέτες   με ελάχιστα πια ταξίδια  και ηχηρά γεγονότα. Στο μεταξύ θα πεθάνει και η  Χριστιάννα Βούλπιους  κι αμέσως μετά  ο ποιητής θα παραιτηθεί από τη διεύθυνση του θεάτρου.


Τα κυριότερα ποιητικά του έργα  είναι: Τραγούδια, Ωδές, Ύμνοι, Μπαλάντες, Τα Βενετσιάνικα Επιγράμματα, Οι Ελεγείες της Ρώμης, Δυτικοανατολικός Ντυβάν.


Τα θεατρικά του:Τα Κέφια των Ερωτευμένων, Οι Συνένοχοι, Γκέτς φον Μπερλίχινγκεν, Κλαβίνγκο, Στέλλα, Έγκμοντ, Ιφιγένεια, Τουρκοάτο Τάσο, Ο Γκροσκόπτα,  Ο Στρατηγός των Πολιτών, Η Φυσική Κόρη, Έρβιν και Ελμίρα, Φάουστ Α' και Φάουστ Β', Επικά ποιήματα: Η πονηρή Αλεπού, Χέρμανν και Δωροθέα, Μυθιστορήματα: Τα Πάθη του  Νεαρού  Βέρθερου, Οι Εκλεκτικές Συγγένειες, Του Γουλιέλμου Μάιστερ τα χρόνια Μαθητείας, Τα χρόνια Περιπλάνησης του Γουλιέλμου Μάιστερ, και οι Ιταλικές  Αποστολές του Γουλιέλμου Μάιστερ. Νουβέλες : Συζητήσεις Γερμανών Πεζοπόρων, Αυτοβιογραφίες: Οι Καμπανίτες της Γαλλίας, Η Πολιορκία του Μάιντς,  Τα Ιταλικά Ταξίδια, Από τη Ζωή μου:  Ποίηση και Αλήθεια, Επιστημονικά: Η Μεταμόρφωση των Φυτών, Εισηγήσεις Περί Οπτικής,  Η Διδασκαλία των Χρωμάτων κ.ά.


Ο Γκαίτε  κυριάρχησε  για πολλές δεκαετίες στην πνευματική Ευρώπη της εποχής του, που την γέμισε με την πληθωρική, αλλά  σημαντική, δημιουργικότητα του, μια μοναδική προσωπικότητα  που έφτασε στην κλασική τελειότητα, τόσο εκφραστικά, όσο και μορφικά. Μας άφησε έργο πολύμορφο, μεγαλόπνοο και δίκαια τον κατατάσσουν στην κορυφή του πανθέου ποιητών όλων των εποχών  μετά φυσικά τον  Όμηρο.


Για την Ελλάδα και το αρχαίο ελληνικό πνεύμα  υπήρξε μέγας λάτρης. Θαύμασε  δε τους αγώνες των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία τους, ενθουσιάστηκε από τα Ελληνικά Δημοτικά Τραγούδια, που γνώρισε από τη συλλογή Φωριέλ και μάλιστα  μετάφρασε και κάποια ο ίδιος στα Γερμανικά, είχε δε, εκφραστεί με πολύ καλά λόγια γιά το δικό μας εθνικό ποιητή Σολωμό. Ο Γκαίτε πέθανε σε βαθιά γεράματα,  στις 22 Μάρτη 1832, διατηρώντας μέχρι την τελευταία του στιγμή πολύ ακμαίες τις πνευματικές του δυνάμεις.

 

(Η επιστολή  προς τη  Χριστιάννα  Βούλπιους γράφτηκε στις 10 Σεπτέμβρη 1792)


«..Αγαπητή μου, σου έχω ήδη γράψει αρκετές επιστολές και δεν ξέρω, αν και ποτέ αυτές, η μια μετά την άλλη θα φτάσουν. Ξέχασα να απαριθμώ  τα φύλλα και μόλις τώρα αρχίζω να το κάνω. Βλέπεις λοιπόν πως καλά είμαι και  σίγουρη πιά είσαι,  πως   με όλη μου τη καρδιά σε αγαπώ. Ας ήσουν   τώρα  κοντά μου.


Υπάρχουν παντού μεγάλα κρεβάτια και δε θα έπρεπε να παραπονιόσουν, όπως τότε…Αχ, αγαπούλα μου, δε θάταν καλύτερα να είμαστε τώρα μαζί;


Ας το πραγματοποιήσουμε, αν όντως το επιθυμούμε! Σκέψου το μόνο! Είμαστε τόσο κοντά στη...σαμπάνια και δε βρίσκουμε ούτε ποτήρι κρασιού. Στα γυναικεία  προγράμματα θάταν καλύτερα, αν η γυναικούλα μου φρόντιζε το νοικοκυριό και το κελάρι μας!


Γίνε γλυκειά μου ένας  καλός σπιτίσιος θησαυρός και ετοίμασε μου ένα όμορφο σπιτάκι. Όμως θέλω να μ΄ αγαπάς  και να το δείχνεις! Κάποιες φορές είμαι ζηλιάρης, άλλο, αν δε το δείχνω. Κάποιες φορές μου περνάει και κάποια άγρια σκέψη απ΄ το μυαλό, πως  ίσως κάποιος άλλος  σε ορέγεται  και σε σένα  να άρεσε και μούρχεται  τρέλα, γιατί είναι αλήθεια, πως βρίσκω  άλλους άνδρες  ομορφότερους και πιο ευγενικούς από μένα. Και εδώ θα ήθελα να σου πω, πως  θα ήταν μεγαλοσύνη από μεριά σου να μη τους βλέπεις ερωτικά, γιατί κι εγώ τρομερά σ΄ αγαπάω και καμιά άλλη εκτός από σένα δε χωράει μέσα μου πιά… Τελευταία ονειρεύομαι από σένα κάθε είδους παράξενα πράγματα!


Α, να μη ξεχάσω, παρήγγειλα  στη μητέρα μου δυο στρώματα και μαξιλάρια από πούπουλα αναπαυτικά κι ένα σωρό ωραία πράγματα.. Κάνε το παν, να ετοιμαστεί γρήγορα το σπιτάκι μας  ,πολύ όμορφο και φροντισμένο  με την αγάπη σου... Στην Φρανκφούρτη υπάρχει  καλό εβραϊκό  μπακάλικο με πολλά  κι ωραία πράγματα. Σήμερα μου ήρθε ένα καλαθάκι με ποτά  και ένα πακετάκι ζαχαρωτά.


Πάντα κάτι πρέπει να μπαίνει στο νοικοκυριό, ξέρεις.  Όμως, εσύ αγάπα με και γίνε καλή μαζί! Όλα τα άλλα θα έρθουν. Τότε που δεν είχα τη καρδιά σου όλα δύσκολα είταν, τώρα όμως  αισθάνομαι πλούσιος, και με τίποτα δε θα ήθελα πια να τη χάσω. Για αυτό θέλω για πάντα να μείνω δικό σου ! Αγάπαμε!!»   Γκ.
 *Μεσογνάθιο οστούν                      

 

 

 

 

 

 

 

 

Σωτήρης Ε. Γυφτάκης
Συγγραφέας
Από το βιβλίο "ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ"                     

Διαβάστηκε 365 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα