ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 8:56:44π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
15
Ιουνίου

"ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ"

Κατηγορία Πεζογραφία

Σκορπίστηκαν κατά μικρές παρέες, άλλοι σιγοτραγουδώντας και άλλοι παίζοντας, μαζεύοντας λουλούδια, θαυμάζοντας την ποικιλία των τοπίων. Η Φιλομένα και ο Μιχάλης κατευθύνθηκαν στα βορινά, εκεί όπου το οροπέδιο συναντάει την ανωφέρεια των βράχων και των ελάτων.

SXOLIO- Από δω αρχίζουν τα έλατα!... Πόσο ωραία θα είναι το χειμώνα! Πάλλευκα, σαν τους ολάνθιστους αφρούς!...
- Αξίζει να έρθουμε στις διακοπές του χειμώνα! Θα είναι πραγματικά μαγευτικό το τοπίο!...
Πήραν το ανηφορικό μονοπατάκι και προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν στο ψήλωμα που δημιουργούσε ένας όγκος από πέτρες στις οποίες πλέκονταν και κάποια επίμονα φυτά που ριζώνουν παντού.
- Δεν είναι όμορφα; Κοίταξε πόσο παράξενα αναπτύσσεται η ζωή στο βουνό κάποιες φορές. Σ΄αυτό το σύμπλεγμα των βράχων, στην κορυφή, βλέπεις αγριόθαμνους και αγριελιές...
- Η ερημική μοναξιά έχει τα μυστικά της!...


Κάθισαν στον ομαλότερο βράχο που τους φιλοξενούσε σα σμιλευμένο παγκάκι και ατένιζαν τις απέναντι κορυφές που ανέβαιναν, ανέβαιναν πρόσχαρα για να σμίξουν με την ψηλότερη, την απάτητη. Στο μεταξύ οι άλλες μικροπαρέες που είχαν σκορπιστεί στη λαγκαδιά, στον ανεμόμυλο, στο αλώνι και σε γύρω λόφους, άφησαν το οροπέδιο ήρεμο, μόνο. Σε κάποιο σημείο του θα μπορούσε να διακρίνει κανένας τις αποσκευές των περιπατητών και τίποτε άλλο. Σκουπίδια δεν άφηναν ποτέ τους και ήταν ιδιαίτερα προσεχτικοί, γιατί ο κάδος των απορριμάτων τούς ήταν απαραίτητος.


Κάποια στιγμή παραξενεύτηκαν καθώς είδαν μια σιλουέτα να γλιστράει απ’ την ακρολαγκαδιά και να προχωρεί αργά προς το κέντρο του μικρού οροπεδίου.
- Κοίταξε! ... έκανε ο Μιχάλης με κατάπληξη.
- Αυτό παρατηρούσα κι εγώ...


Τα κιάλια βοήθησαν τον Μιχάλη να διακρίνει καλύτερα, καθώς η Φιλομένα προσπαθούσε να θυμηθεί κάτι. ΄Ηταν μια νεανική μορφή με μεγάλα καστανά μαλλιά και με εκφραστικό πρόσωπο. Κρατούσε ένα μπαστούνι, θα ήταν αγκλίτσα, ενώ στο δεξιό του ώμο κρεμόταν ένα πολύχρωμο ταγάρι. Η μακριά σκιά του τον ακολουθούσε ρυθμικά, καθώς το βάδισμά του ήταν άνετο και ρωμαλέο. Λιγνός και γυμνασμένος, περπατούσε διασχίζοντας το τοπίο, ενώ απ’ τα χείλη του έβγαινε μια μελωδία που θύμιζε περιπέτειες στο δάσος. Η Φιλομένα πήρε με τη σειρά της τα κιάλια και με την πρώτη κοντινή ματιά που τις εξασφάλισε ο φακός, ένιωσε θαυμασμό.


- Δεν θα το πιστεύψεις!... είπε στον Μιχάλη.
- Σαν τι;
- Αυτό το αγόρι το είδα χθες στην πλαζ, ναι σου λέω! ΄Ακουσε λοιπόν την περιγραφή μου. Πέρασε
κατά τύχη μπροστά μου και σε κλάσματα δευτερολέπτου πρόλαβα να δω το γλυκό του πρόσωπο με τα ωραία μάτια που γρήγορα φωτογράφησα με τη μνήμη μου, λες και το γνώριζα χρόνια...


Αν και ήμασταν στη θάλασσα, κατάλαβα πως τα μάτια του έκρυβαν μέσα τους ένα ολόκληρο δάσος. Μέσα τους έβλεπα ψηλά καταπράσινα δέντρα, ζωάκια του λόγγου, κι ανάμεσά τους ένα σκίουρο που έπαιζε μ’ ένα κάστανο. Είναι εκεί η φρεσκάδα της νιότης του. Εκείνα τα μάτια πρόδιναν μια γαλήνια ηρεμία και εξέφραζαν όσα δεν μπορεί να ομολογήσει το στόμα... Τα μαλλιά του ήταν καστανά σαν το τρίχωμα του σκίουρου, τα χείλη του κόκκινα σαν το αγριοκέρασο. Το σώμα του ήταν ψηλό και ευλύγιστο, έμοιαζε με κορμό υπερήφανου δένδρου. Είναι πραγματικά μαγικός και με συγκίνησε. Τον ρώτησα πώς τον λένε και μου είπε το όνομά του: Περικλής. Να το νόημα:
Π: Σαν πεύκο.
Ε: Σαν καταπράσινο έλατο.
Ρ: Σαν ρυάκι που κυλά στο δάσος.
Ι: Σαν ιτιά με ανέμελα κλαδιά.
Κ: Σαν κεράσια.
Λ: Σαν λουλούδι που ανθεί και δίνει χαρά.
Η: Σαν ηλιαχτίδα που φωτίζει το δάσος.
Σ: Σαν σελήνη που όπου και να είναι χρυσίζει δένδρα και λουλούδια.

 

 

Απόσπασμα από το βιβλίο των μαθητών της Β΄ Γυμνασίου του Τρίτου Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξελλών, με φιλολογική επιμέλεια Νίκου Μακρή - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΡΟΜΩΝ 2005

Διαβάστηκε 344 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα