ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024 - 10:29:35μ.μ.
01
Ιουνίου

Κριτική για το βιβλίο ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ της Μαρίας Κλ. Χατζηνικολάου από τον Λεόντιο Πετμεζά

Κατηγορία Πεζογραφία

Η ποιήτρια Μαρία Χατζηνικολάου στο βιβλίο της ’’ ΠΟΙΗΤΙΚΉ ΣΥΛΛΟΓΗ ’’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΤΑΔΕ ΕΦΗ

κινείτε ρυθμικά σε ένα εκμαγείο ιδεών με ποικίλα και ευθυτενή πλαίσια που της επιτρέπουν να ακολουθεί διόδους πέρα από τα υπάρχοντα φυλασσόμενα σχέδια των αναδρομών .Με εκφραστική και χυμώδη διεισδυτικότητα συγκροτεί εκφάνσεις με υπολογισμένες χειρονομίες εμπέδωσης. Διαβάζοντας τα ποιήματα της παρατηρούμε πως διατυπώνει περισπούδαστες μνημονικές και μνημειακές διεργασίες με ειλικρινείς ψυχικές καταθέσεις που στοιχειοθετούν λογοτεχνικές στερεογραφίες . Μέσα από συνθετικούς και εδαφικούς ρυθμούς της τονίζει την πραγματικότητα της ζωής.

 

Προσεγγίζει την περιοχή της μέθεξης, τον τόπο της λύτρωσης και το μέρος της κάθαρσης καθώς προτείνει λεκτικές λύσεις για την αντιμετώπιση στα αδιέξοδα των ζωτικών διαστάσεων. Η λογοτεχνική περιπλάνηση της καταλήγει σε μια απόλυτα τρυφερή περιπέτεια . Αξιώνει ευπρόσδεκτα την επικράτηση των ζητούμενων παροτρύνσεων της πλήρους αισθητοποίησης και της περίσκεψης .Ο στιχουργικός χαρακτήρας της εμπεριέχει διακυμάνσεις με παραδειγματικό ειρμό. Οι καταβλητέες τάσεις και οι πολυκύμαντες επισημάνσεις της συνδέουν αμετάκλητα την συνείδηση της ευθύνης που έχει . Διακρίνουμε πως συμπεριλαμβάνει ευφρόσυνα στίγματα πνεύματος, συνδιαλλαγής και προσφοράς .

 

Εργονομικά καταφέρνει να σωματοποιήσει στα σημαντικά την γενετική αλληλουχία που στέκεται απέναντι στο ορατό και στο προφανές. Η καθαρότητα των συλλήψεων της στηρίζεται στην αυθεντικότητα της απολυτότητας . Με δεξιότητα στην κάθε ποιητική συναλλαγή παραθέτει ένα διακριτικά απερίσπαστο οίστρο με τις εμβαθύνσεις και τις προδιαγραφές της ακέραιας ανωτερότητας στον οποίο οι παρεκκλίσεις της τέμνουσας υπερουσιότητας οδηγούν επίμονα στο άφθαρτο και στο ανατρεπτικό κρεσέντο της στοιχειώδους ανασυγκρότησης. Παρατηρώντας τα εμβληματικά περιβλήματα της ανακαλύπτουμε την συνεργασία που ενυπάρχει στην θεματική . Με πρωτοτυπία και αισθαντική ευρηματικότητα κινείται σε μια ευρεία γκάμα λύσης των ζητήσεων, των φιλοσοφημένων περιστατικών και των πεπραγμένων επί παντός επιστητού.Στα κείμενα της κυριαρχεί το αίσθημα και η αναφορά που ενέχει την διάχυτη ευαισθησία. Δημιουργεί ένα φόντο αποκαλύψεων στο οποίο έξυπνα αναμιγνύει την έμπνευση με τα στοιχεία της άμεσης αναφοράς . Καθορίζει ενδυναμώσεις και ανακυκλώσεις σκέψεων με τοποθετήσεις και εμβόλιμες συγκροτήσεις .

 


Μετατρέπει επεκτατικά τις φέρουσες αφηγήσεις χρησιμοποιώντας ζωντανά διαμετρήματα που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα με ενδογενείς γενικευτικές παραθέσεις. Η εκποίηση που προβάλλει ενέχει δέσμες που κατέχουν εύλογα τα ζητούμενα και παραπέμπουν σε εμβληματικές χαράξεις. Οι αποδόσεις στο βιβλίο της εμβαθύνουν σε στοιχειώδεις και σε σταχυολογούμενες απεικονίσεις. Εμπεριέχουν εμβληματικές εικονίσεις . Επιτρέπουν στις χαρακτηριστικές αψίδες να υπερτερούν σε ποιοτική αντίληψη. Η απόλυτη έμπνευση της ποιήτριας ενέχει την μεγεθυντική κλίμακα της πρωτοποριακής στάσης . Εκφράζει διαχρονικές, προσωπικές εναλλαγές και εύληπτες διαφοροποιήσεις με χρονική απόσταση αλλά και πολύ κοντά στην τρέχουσα επικαιρότητα. Οι υπέρτατοι βαθμοί των συνειρμών της φόρτισης που αναδεικνύει αγγίζουν όλους τους αναγνώστες. Δοσμένοι μέσα από στίχους έντονου προβληματισμού τονίζουν την ικανότητα της δημιουργού που είναι γλωσσοπλάστης και που ολοένα και ανελίσσεται σε άριστο χειριστή ενός λόγου με τον οποίο καταγράφει και φωτίζει πτυχές και στιγμές της καθημερινότητας. Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί εικαστική σύλληψη του διακεκριμένου καλλιτέχνη Κώστα Ευαγγελάτου.

 

 

 

 

 

 ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΆΣ
Κριτικός λογοτεχνίας ,λογοτέχνης

Διαβάστηκε 67 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα