ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 3:55:32μ.μ.
22
Απριλίου

Νυχτερινή Διαδρομή - Διήγημα της Γιώτας Γαρυφάλη

Κατηγορία Πεζογραφία

Πόσες, αλήθεια, διαδρομές μπορεί να κάνει μια ματιά; Πόσα ταξίδια, μακρινά, κοντινά; Και τι φέρνει απ’ τα ταξίδια της; Εικόνες, λέξεις, πρόσωπα ταξιδεύουν μαζί της με το εισιτήριο των αναμνήσεων και έρχονται να μας θυμίσουν τα περασμένα.

panagiwta garufaliΚαι παίρνοντάς μας από το χέρι να μας οδηγήσουν, από άγνωστα μονοπάτια, στην καρδιά του προβλήματος της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

Μέσα στην καλοκαιρινή νυχτερινή σιγαλιά μια ματιά χαϊδεύει απαλά τις σκιές της νύχτας, τις σκιές που δημιούργησε το φως από τις λάμπες του δρόμου.

 

Σιγά σιγά η ματιά αυτή αποκτά ζωή κι αρχίζει ένα ταξίδι που πάει όλο και μακρύτερα. Περνά πάνω από την κοιμισμένη πολιτεία, φτάνει στ’ αντικρινά βουνά και καταλήγει ψηλά στην απεραντοσύνη  του σκοτεινού ουρανού. Κι εκεί νιώθει μια δύναμη να την τραβά. Σα μαγνήτης την έλκει το φως που στέλνουν τα άστρα από εκεί ψηλά!

 

Μοιάζει το φως αυτό να μεταφέρει μηνύματα από άλλες εποχές, από άλλες υπάρξεις, αλλά που εμείς οι μικροί και ασήμαντοι κάτοικοι της γης, να μην μπορούμε να τα διαβάσουμε. Κι έτσι παραμένουμε στην άγνοιά μας, στην αγραμματοσύνη μας κι ελπίζουμε ότι κάποτε, κάποιος θα βρει τον μυστικό κώδικα κι όλα αυτά που οι μακρινοί μας σύντροφοι μας στέλνουν, θα γίνουν δικά μας.

 

Καθώς η ματιά προσπαθεί να τρυπήσει τον καλοκαιρινό ουράνιο θόλο, ένα κομμάτι απ’ τον ανθρώπινο νου σα ν’απόκτησε ξαφνικά ζωή. Σα ν’απόκτησε  αναπάντεχα δική του υπόσταση και χωρίς καμιά προειδοποίηση, χωρίς κανείς να το έχει σχεδιάσει βουτά στο πηγάδι των αναμνήσεων. Στο πηγάδι, όπου κολυμπούν οι αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής. Καλές και άσχημες! Αναμνήσεις ξεχωριστές που ο άνθρωπος τις θυμάται με κάθε ευκαιρία, αλλά και αναμνήσεις που θέλει να τις ξεχάσει και γι’ αυτό τις έχει καταχωνιάσει πολύ βαθιά.

 

Μοιάζει σαν κάθε φωτεινό σημάδι στον ουρανό να είναι ένα πέρασμα από τη μία φάση της ζωής του ανθρώπου σε άλλη. Σαν ταινία περνά από μπροστά του η ζωή του όλη. Βλέπει πρόσωπα που τα νόμιζε ξεχασμένα, ακούει φωνές που τις έχει ξανακούσει χρόνια πριν, πολλά ή λίγα, νιώθει συναισθήματα που τον κάνουν να αισθάνεται περίεργα, αντιλαμβάνεται φευγαλέες κινήσεις.

 

Και τότε συνειδητοποιεί το μεγαλείο αλλά και την κατάρα της ανθρώπινης ύπαρξης. Τότε κατανοεί το μυστήριο που κρύβει κάθε λεπτό που τρέχει. Ο χρόνος που περνά τον φέρνει βήμα το βήμα όλο και πιο κοντά στο τέρμα. Τώρα ξέρει πως ο κάθε χτύπος του ρολογιού του κλέβει και μία ανάσα ζωής.

 

Αυτό είναι λοιπόν; Αυτή είναι η ζωή; Γι’ αυτή την ανάσα έκανε τόσο αγώνα; Πόσος χρόνος του μένει; Κανείς δεν ξέρει!

 

Και τότε ο άνθρωπος παίρνει τη μεγάλη απόφαση:  Από εδώ κι εμπρός θα ζήσει με το αυτί του ακουμπισμένο στην…καρδιά του. Θα αγωνίζεται για τις δικές του επιθυμίες, θα υπακούει στις δικές του προσταγές.

 

Κι έτσι ελπίζει να προλάβει να βρέξει τα χείλη του με το νερό της ευτυχίας, της ικανοποίησης! Ελπίζει να προλάβει να γευτεί το χυμό της πνευματικής του ολοκλήρωσης. Τώρα που κατάλαβε το νόημα της ζωής θα το φωνάξει δυνατά να το ακούσουν όλοι:

 

“ Άνθρωποι αλαζόνες,  ακούστε τη φωνή της καρδιάς σας! Βρείτε τον τρόπο να μην σβήσει η πορεία που χαράξατε κατά το πέρασμά σας από αυτόν τον κόσμο! Μην κλείνετε τ’ αυτιά σας στα καλέσματα του σύμπαντος! Χορέψτε το χορό των πλανητών! Ελευθερώστε τη σκέψη σας από τα ταπεινά ανθρώπινα πάθη σας κι αφήστε τη να ταξιδέψει ψηλά στ’ αστέρια!”

 

Και τότε μπορείτε να πείτε:

 

- Ναι!!! Είμαστε άνθρωποι!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιώτα Γαρυφάλη

Εκπαιδευτικός

Διαβάστηκε 466 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα