Εκτύπωση αυτής της σελίδας
12
Μαΐου

Συνάντηση από το παρελθόν - Διήγημα της Καίτης Λιανού-Ιωαννίδου

Κατηγορία Πεζογραφία

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΙΑ ΑΣΠΑΣΙΑ

Η Έλενα άνοιξε το συρτάρι του κομοδίνου και πήρε το ημερολόγιο της. Είχε πολύ καιρό να γράψει. Κάποτε πίστευε πως θα έγραφε κάθε μέρα, αλλά γρήγορα το βαρέθηκε.

ALIANOY7Στην αρχή της άρεσε. Άρχισε να γράφει κάθε βράδυ, όχι μόνο τις πιο σημαντικές στιγμές αλλά και απλά πράγματα, μετά γίνηκε κάθε εβδομάδα και μάλιστα κάθε Κυριακή, έγραφε όλα τα γεγονότα της Εβδομάδας. Και…ύστερα κατέληξε κάθε μήνα και… τέλος πέρασε χρόνος και το ημερολόγιο έμεινε εκεί, μέσα στο συρτάρι να την περιμένει. Εκείνη τη μέρα όμως ήθελε τόσο πολύ να ξαναδιαβάσει κάτι απ’ τα περασμένα, να ξαναζήσει όμορφες στιγμές, να ξεφύγει για λίγο απ’ τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

 


Η σελίδα που άνοιξε έπεσε σε μια συνταγή ενός γλυκού που η θεια της φτιάχνει πάντα με το φρέσκο λάδι. Είχε πάει για λίγες μέρες στο Αγρίνιο στο σπίτι της θείας Ασπασίας.

 


“Είναι Οκτώβρης, έγραφε. Η εποχή που μαζεύουν τις ελιές. Στο λιοστάσι έχουν στρώσει τα λιόπανα και ραβδίζουν τα κλαριά να πέσει ο καρπός. Μετά αρχίζει το ξεδιάλυμα της ελιάς και τέλος αυτές που είναι για λάδι τις βάζουν σε τσουβάλια και πάνε στο λιοτρίβι, όπου και λειώνονται. Εγώ σε λίγο καιρό θα επιστρέψω στην Αθήνα. Όμορφη εμπειρία. Βοήθησαν κι άλλοι. Κράτησε αρκετές μέρες, και στο το τέλος ένωσαν πολλά τραπέζια μαζί και γιόρτασαν πίνοντας και τρώγοντας”.
Τώρα που διάβαζε το ημερολόγιο της θυμήθηκε εκείνη τη μέρα που η θεια της δεν την άφησε να φύγει μέχρι να φτιάξει το ρεβανί με το φρέσκο λάδι.
-Είναι ένα γλυκό του τόπου μας καμάρι μου. Θα το πάρεις μαζί σου. Η μητέρα σου πολύ το αγαπάει. Δεν θα σ’ αφήσω να φύγεις έτσι.

 

 

 

Ρεβανί

 

Υλικά
500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 ποτήρια νερού λάδι
5 ½ ποτήρια νερού νερό
1 ½ κιλό ζάχαρη
Χυμό από ένα λεμόνι
Ξύσμα λεμονιού
Μία βανίλια (άρωμα)
Ένα ταψάκι Νο 36 ή 38

 

Εκτέλεση

 


Μέσα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με την ζάχαρη και το λάδι. Τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Πριν αρχίσει το μίγμα να βράζει προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δούμε πως ξεκολλάει απ’ την ξύλινη κουτάλα.
Το αδειάζουμε σε ταψάκι και το στρώνουμε καλά, ώστε να είναι ομοιόμορφο. Το κόβουμε σε ρόμβους. Το κέντρο κάθε ρόμβου τον στολίζουμε με μισό καρύδι. Το ψήνουμε στο φούρνο σε θερμοκρασία 180ο -200ο για 1 ½ ώρα.

 

 

Καλή επιτυχία!

 

 

 

 

Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου
Μουσικός - Υψίφωνος- Συγγραφέας
Από το βιβλίο μου «Συνάντηση με το παρελθόν» Εκδόσεις Όστρια 2016

 

 

 

Διαβάστηκε 519 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)