ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 - 12:28:22μ.μ.

banner468x60

11
Δεκεμβρίου

Στ΄ αχνάρια της ασκητικής - Δοκίμιο της Μαίρης Παναγιώτου

Κατηγορία Πεζογραφία

Ο Νίκος Καζαντζάκης στην ''Ασκητική'' και στο κεφάλαιο ''ΕΙΣΑΓΩΓΗ'' λέει: Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή''.

ACANAGIOTOY

 

Έτσι τίθεται το προαιώνιο θέμα της ύπαρξης και της όδευσης προς τον θάνατο. Της επίγειας ζωής της συμπυκνωμένης εμμορφης ύλης απ' την οποία αποτελείται το ανθρώπινο σώμα.


Άβυσσος = εκ του βήσσα = χαράδρα. Βήσομαι [μέλλων = βαίνω] = θα πορευθώ [ προς εκεί που δεν υπάρχει πάτος].


Ζωή = Ζ είναι η κίνηση του Κοσμικού Σταυρού την στιγμή της εκκίνησης [ γέννησης] του Σύμπαντος. Ζωή εκ του ζέω = σδέω = ΖΔΕΥΣ = ΖΕΥΣ. Και βέβαια υπάρχει το -η = ι+ι = στάση. Όπως καταλαβαίνουμε όλο αυτό είναι βασισμένο στις βασικές αρχές του Ηράκλειτου. ''μεταβάλλον αναπαυεται''.


Σύμπαν [πά - ομαι = τρέφω και κατακτώ]. Πάης = όλος = πάς, πάτερ. Το έλλογο σύμπαν, τα στοιχεία απ' τα οποία αποτελείται, τρέφεται και συντηρείται.

 

 


''Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή. Ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός. Κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι' αυτό πολλοί διαλάλησαν. Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος. '' Πεθαίνω = καταστρέφομαι = ολοκληρώνω τον κύκλο κάτω για να ανέλθω. [το ''Αιώνιον'' του Παρμενίδη]. .......................


.... Η Άβυσσος γίνεται η Μήτρα που κυοφορεί ζωή, εγκλωβίζοντας μέσα της όλα εκείνα τα στοιχεία του Κοσμικού ωού σε απόλυτες δόσεις δημιουργίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Μαίρη Παναγιώτου
Συγγραφέας

Απόσπασμα από το δοκίμιο με τίτλο ''Στ' αχνάρια της Ασκητικής''
Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ-2015

Διαβάστηκε 348 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα