ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 10:57:50π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
06
Ιουλίου

Φωτεινή Κακόγιαννου: "Tα Ελευσίνια μυστήρια συνενώνουν το έθνος"

Κατηγορία Συνεντεύξεις

Η συγγραφέας Φωτεινή Κακόγιαννου μιλά στο mcnews.gr για τα βιβλία της Ελευσίνια μυστήρια, Πορεία προς τη μύηση και Τελετουργικό, αναφέρεται στη σχέση της παγκόσμιας ενέργειας με τα Ελευσίνια μυστήρια και εκφράζει την άποψη της για το πόσο επηρέασε η οικονομική κρίση την πνευματικότητα της σύγχρονης γενιάς.

Συνέντευξη στην Μαρία Χατζηνικολάου


1.Ποιά ήταν η αφορμή που γράψατε τα βιβλία Ελευσίνια Μυστήρια, Πορεία προς την μύηση και Τελετουργικό;


Η αφορμή ήταν η προσπάθειά μου να λυτρωθώ από μία ασθένεια την νόσο του Still. Κάνοντας λοιπόν μία προσπάθεια αυτοθεραπείας ανακάλυψα ότι υπάρχουν τρόποι να συγκεντρωθούμε μέσα στο ασυνείδητο και να θεραπεύσουμε πράγματι καταστάσεις που κάνουν την ψυχή να νοσεί. Όταν η ψυχή νοσεί, νοσεί και το σώμα. Έτσι ακριβώς επειδή η αρρώστια σε εμένα εκδηλώθηκε στα μάτια, προκαλώντας φλεγμονές και τύφλωση, προσπάθησα να κάνω τον εαυτό μου να λειτουργήσει μέσα από μία μελέτη. Το έκανα περισσότερο για να αποδείξω ότι μπορώ να θεραπευτώ και να δω. Και βέβαια η μελέτη αυτή με οδήγησε σε πολλούς και διαφορετικούς δρόμους. Με οδήγησε στα βακχικά μυστήρια, στα στάδια της μύησης των ελευσινίων μυστηρίων τα οποία και ανακάλυψα και προσπάθησα και να τα βιώσω θεραπευτικά. Αργότερα έκανα και μια τεράστια έρευνα που αφορά στα διονυσιακά και στα ορφικά, όχι μυστήρια αλλά διδασκαλίες οι οποίες είναι ουσιώδεις και βρίσκονται στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Όπως έχουμε τον Ταοϊσμό και τις μορφές διαλογισμού του. Όπως έχουμε τον Ινδουισμό και την Αγιουρβέδα, που θεραπεύει μέσω κάποιων βοτάνων αποτοξίνωσης, κάνοντας όμως και μία νοητική και συναισθηματική αποτοξίνωση, έτσι ακριβώς λειτουργούσαν και τα αρχαία ελληνικά μυστήρια. Τα Ελευσίνια μυστήρια τα επέλεξα γιατί ήταν μυστήρια της γυναικείας θεότητας. Είναι θηλυκά μυστήρια. Αφορούν τις φάσεις της σελήνης. Συνδέονται άμεσα με την πιο σκοτεινή μορφή των θεοτήτων της αρχαίας Ελλάδας. Την περίφημη Εκάτη και την Νέμεσι, και ταυτόχρονα συνδέονται με τις πιο φωτεινές θηλυκές μορφές όπως είναι η Αθηνά και η Δήμητρα. Η Περσεφόνη που πρωταγωνιστεί στα μυστήρια αυτά ουσιαστικά είναι η ίδια η ψυχή η οποία ταξιδεύει. Ταξιδεύει μέσα στο μυαλό μας, μέσα στο συναίσθημά μας, μέσα στην ψυχή μας, μέσα στο σώμα μας. Κι όταν όλα αυτά βρίσκονται σε ισορροπία όχι μόνο οι ασθένειες θεραπεύονται, αλλά και η αντίληψή μας για τα πράγματα διευρύνεται.

 

2.Σε ποιούς απευθύνονται τα βιβλία σας;


KAGIKΤα βιβλία απευθύνονται στους μαθητές, φοιτητές, σε αυτούς οι οποίοι ασχολούνται με την πανεπιστημιακή έρευνα γιατί πρόκειται για ένα πλήρες και ολοκληρωμένο έργο με βάση την αρχαία ελληνική βιβλιογραφία. Ξεκινάμε από τον Παυσανία και τον Διόδωρο τον Σικελιώτη για να φτάσουμε μέχρι τα βότανα του Διοσκουρίδη , την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Υπάρχουν αναφορές στους Νεοπλατωνικούς ,στον Πλωτίνο, τον Ιάμβλιχο αλλά και στους Νεοπυθαγόρειους, και τους Ερμητιστές ακόμα. Όλα αυτά πιστεύω ότι αφορούν και κάποια πανεπιστήμια αν ενδιαφέρονται, αλλά είναι τόσο εύληπτα δοσμένα ώστε μπορεί και ο μέσος αναγνώστης, που δεν γνωρίζει τι είναι τα Ελευσίνια μυστήρια και που απλά βλέπει έναν αρχαιολογικό χώρο, να πάρει μια ιδέα για όλα αυτά για το τι πρόκειται και για το τι γινόταν μέσα στο τελεστήριο. Γιατί υπάρχουν και λεπτομερείς περιγραφές. Για τις τέσσερις μεγάλες αίθουσες για παράδειγμα. Για την αίθουσα του μαύρου χαλαζία. Για την αίθουσα των μετάλλων. Για την αίθουσα του καλσίτη. Λειτουργούσαν πάρα πολύ με κρυστάλλους, όσον αφορά τις μετατοπίσεις συνειδήσεως και όλα αυτά αναφέρονται μέσα στο βιβλίο.


3.Ποιά είναι η σχέση της παγκόσμιας ενέργειας με τα Ελευσίνια Μυστήρια;


Ενέργεια είναι η ικανότητα ενός σώματος ή ενός συστήματος να παράγει έργο. Το έργο σαν φυσικό μέγεθος εκφράζει την ποσότητα ενέργειας που μεταφέρεται από ένα σώμα σε ένα άλλο, ή που μετατρέπεται από μία μορφή σε μία άλλη. Μονάδα μέτρησης του έργου είναι το Joule. Η ενέργεια με την οποία τροφοδοτείται ο πλανήτης μας προέρχεται σχεδόν εξ' ολοκλήρου από τον ήλιο. Ανάλογα με τον τρόπο που έχει αποκτηθεί, ανταλλαχθεί ή αποθηκευτεί έχουμε διάφορες μορφές ενέργειας. Έχουμε την μηχανική ενέργεια που συνδυάζει την κινητική, των κινουμένων ηλεκτρονίων, και την δυναμική. Πχ όταν συσπειρώνουμε ένα ελατήριο ή τεντώνουμε ένα λάστιχο. Την ηλεκτρομαγνητική που συνδυάζει την ηλεκτρική και την φωτεινή ή ενέργεια ακτινοβολίας. Πηγή ακτινοβολίας μπορεί να είναι ο ήλιος, η φωτιά, οι κεραίες ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού ή ένα ραδιενεργό υλικό το οποίο εκπέμπει ακτίνες γάμμα, τις εξαιρετικά επικίνδυνες ακτίνες οι οποίες διασπούν ή μεταλλάσουν το ανθρώπινο DNA. Η σχέση των Ελευσινίων Μυστηρίων με την παγκόσμια ενέργεια είναι ότι τα Ελευσίνια Μυστήρια απελευθερώνουν πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και χρησιμοποιούν για να ξεκλειδώσουν και να ξεμπλοκάρουν τα κύτταρα από την σκοτεινή τους πλευρά. Λειτουργούν ψυχοδυναμικά και ουσιαστικά όπως λέει ο Δημόκριτος, γνωστότατος γιατί αυτός αποτελεί την βάση της θεωρίας της διάσπασης του ατόμου, αναφέρει ότι μέσα από τα Ελευσίνια Μυστήρια δημιουργούνται ισότοπα των ζωντανών όντων και ισότοπα του ίδιου του ατόμου. Ο Αριστοτέλης επίσης, ο οποίος είχε μετάσχει και στα Ελευσίνια και στα Καβείρια Μυστήρια, λέει ότι τα μυστήρια αποτελούν την ουσιαστικότερη μορφή ψυχοθεραπείας γιατί εκδηλώνεται μέσα από αυτά το άτομο ως θερμική ενέργεια.


4.Ποιές είναι οι βαθμίδες μυήσεως των Ελευσινίων Μυστηρίων;


Σύμφωνα με την βιβλιογραφία έχουμε πέντε φανερές βαθμίδες μυήσεως των Eλευσινίων Μυστηρίων και άλλες πέντε οι οποίες αφορούν την εσωτερική μύηση και αυτές είναι εξίσου γνωστές. Ας ξεκινήσουμε από αυτές που μπορούμε να παρουσιάσουμε μέσα από τις πηγές. Πρώτον έχουμε τα μικρά μυστήρια της Περσεφόνης. Ασκούσαν ψυχοσωματική κάθαρση δηλαδή ήταν συνώνυμα των καθαρμών. Γίνονταν όχι μόνο εξωτερική σωματική καθαριότητα, αλλά και πρόσβαση σε διαφορετικούς κόσμους. Όπως είναι ο νοητικός κόσμος και ο ψυχικός κόσμος. Η Δεύτερη είναι τα Εποπτικά Μυστήρια των Τιτάνων. Απελευθερωνόμαστε από την κατώτερη υλική ψυχή, το επιθυμητικό και τις ψυχοσωματικές λειτουργίες. Φτάνουμε στην απάρνηση του κόσμου. Η Τρίτη είναι η Ορφική Μύηση, απελευθέρωση από την αστρική ψυχή, από το θυμικό, από τις ψυχοδυναμικές ροπές και φτάνουμε στην απάθεια. Η Τέταρτη είναι η Θεώρηση του Είναι, η Απορρόφηση στην Ενότητα, η Ομοίωση με τον Θεό. Αντιστοιχεί προς τις τέσσερις βαθμίδες της οντολογικής αναβάσεως. Τις τέσσερις αρετές του Πλάτωνα. Φρόνηση, σωφροσύνη, ανδρεία, δικαιοσύνη. Μία Πέμπτη βαθμίδα που αναφέρεται στον Κλήμη της Αλεξάνδρειας είναι η Απορρόφηση στο Αγαθό. Αναφέρεται στον Διόδωρο τον Σικελιώτη, στον Κλήμη, στον Ιάμβλιχο και στον Ανατόλιο που είναι οι Νεοπυθαγόρειοι. Η απορρόφηση στο Αγαθό σημαίνει ότι χάνουμε την συνείδησή και συνδεόμαστε με το σύνολο του υπάρχοντος κόσμου σε όλα τα επίπεδα. Η Αρχή της Αρμονίας. Η ΄Εκτη βαθμίδα μυήσεως αναφέρεται στο Μυστικό βιβλίο των Πυθαγορείων και μιλάει για την εξέλιξη της ψυχής. Οι Πυθαγόρειοι έλεγαν ότι η ψυχή είναι στενά συνυφασμένη με την αντίληψη για τον κόσμο, με άλλα λόγια ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο είναι η ψυχή μας. Οι δε Ίωνες φιλόσοφοι θεωρούσαν ότι ψυχή έχουν τα άστρα, έχουν οι πλανήτες, έχει κάθε ζωντανό ον αλλά και κάθε αντικείμενο αυτού του πλανήτη και δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στην ανθρώπινη ζωή που είναι μία πνοή, γιατί οι Πυθαγόρειοι ονόμαζαν την ψυχή ως πνοή, από την πνοή του σύμπαντος. Ο κόσμος είναι απέραντος ,αιώνιος και ένας. Οι άνθρωποι αντιθέτως, έλεγαν οι Πυθαγόρειοι και οι Ορφικοί, είναι θνητοί, ζουν χωρισμένοι ο ένας από τον άλλον και είναι πολλοί. Η ψυχή προφυλάσσεται σε ένα θνητό σώμα, το οποίο παριστά ένα είδος δεσμωτηρίου έως ότου εκτίσει την ποινή της για μια προηγούμενη ζωή. Σκοπός του ανθρώπου είναι η κάθαρση της ψυχής, ώστε να απαλλαγεί από το στίγμα της σωματικότητας. Άν ο άνθρωπος γίνει καθαρό πνεύμα τότε θα ενωθεί με το παγκόσμιο πνεύμα, με την Θεϊκότητα.

 

5.Πώς συνδέονται τα Ελευσίνια Μυστήρια με την Μεγάλη Μητέρα Θεά και το Δένδρο της Ζωής;


Η μητρότητα γενικότερα στη φύση, πάνω στη γη είναι η μεγαλύτερη θεία δωρεά στα όντα της ,γιατί με την έκφραση αυτού του συναισθήματος κάθε μητέρα είναι ταυτόσημη με την θεά που φροντίζει τα τέκνα της. Η θεά Δήμητρα λοιπόν έχει ως έργο την διαιώνιση της ζωής. Όλα τα όντα οφείλουν την ύπαρξή τους σε αυτό το ανεκτίμητο χάρισμα της μεγάλης μητέρας. Οι ιερές τελετές των παλαιών γυναικείων κοινωνιών εξισορροπούσαν τις ισχυρές ορθολογιστικές αρσενικές ενέργειες σε όλο τον πλανήτη. Δημιουργούσαν συνδέσμους με τις μαγικές δυνάμεις της μητέρας φύσης, που προμήθευαν στους ανθρώπους ικανότητες επικοινωνίας με αυτήν. Οι αρχαίοι Έλληνες ανεξάρτητα από το φύλο τους ή την μυητική τους πορεία, δεν μπορούσαν να βρουν ευτυχία και αιωνιότητα χωρίς να έχουν μυηθεί στα τελετουργικά της θεάς Δήμητρας. Ο κόσμος της Δήμητρας ήταν τότε ένας κόσμος εσωτερικής γνώσης και διαισθητικής αντίληψης. Ήταν ένας κόσμος φυσικής ομορφιάς, αρμονίας και κοσμικής σαρωτικής ένωσης. Ήταν ένας κόσμος όπου η ατομική διαχωριστικότητα δεν είχε ύπαρξη στην καθημερινή ζωή. Η Δήμητρα σύμφωνα με την μυθολογία είχε μια παρθένα κόρη, την Περσεφόνη, η οποία είχε την τάση να είναι αθώα και αυτεξούσια. Ωστόσο την απήγαγε παρά την θέληση της ένας αρσενικός θεός και την φυγάδευσε στον κάτω κόσμο για να την κάνει γυναίκα του, ο Άδης. Ο κάτω κόσμος στην αρχαία εποχή συμβόλιζε μια υπόγεια σχεδόν ασυνείδητη τοποθεσία, όπου η ανθρωπότητα είχε παγιδευτεί για ολόκληρες εποχές. Πρόκειται για την Σιδηρά εποχή που αναφέρει ο Ηρόδοτος. Γίνεται αντιληπτή ως μία πρωτόγονη τοποθεσία στην οποία οι φυσικές και συγκινησιακές όψεις της θηλυκής έκφρασης, άγρια πάθη, λαγνεία, απληστία, ζήλεια και φθόνος βρίσκονται σε έξαρση. Μια τοποθεσία όπου οι ενέργειες της Πλουτώνιας φύσης είναι εξωθημένες στα άκρα και εκτός ισορροπίας. Εδώ η αρσενική και θηλυκή φύση ενώνονται σε έναν αιώνιο πόλεμο. Εκεί σε αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει καμία ακόμη εμπειρία δεκτικότητας και αγάπης, ενώ τα ένστικτα κατασπαράσσουν κάθε ανθρώπινη ευαισθησία. Αυτός είναι ο κόσμος στον οποίον είχε καταδικαστεί η Περσεφόνη που ταυτίζεται με την ψυχή. Το εγώ χρειάζεται να αυτοκαταργηθεί. Να πραγματοποιήσει την αυθυπέρβαση της ατομικότητάς του, δηλαδή να θυσιαστεί με εκούσια ελεύθερη και συνειδητή πρωτοβουλία του ανθρώπου και αυτό με έναν συγκεκριμένο σκοπό. Προκειμένου να συνευρεθεί, να συσχετιστεί και να ενωθεί με το άλλο μισό του. Ο άνθρωπος με τον συνάνθρωπο, Το αρσενικό με το θηλυκό. Το άτομο με την κοινωνία. Ο άνθρωπος με την φύση. Το κτιστό με το άκτιστο. Το φυσικό με το υπερφυσικό. Μόνο εάν και όταν χαθεί το άτομο, τότε μόνο θα αναστηθεί ο άνθρωπος. Το εγώ είναι ο σπόρος και ο άνθρωπος είναι ο καρπός. Πρέπει να ταφεί βαθειά μέσα στη γη ο σπόρος του εγώ,για να μπορέσει να αναστηθεί ο άνθρωπος. Πρέπει δηλαδή να θανατωθούν ο εγωισμός, η φιλαυτία , η εγωπάθεια, η ιδιοτέλεια, ο ατομικισμός και ο εγωκεντρισμός. Αν το άτομο δεν κατακερματιστεί δεν θα ζήσει ποτέ ο άνθρωπος ζωή αληθινή. Γιατί ζωή θα πει σχέση, κοινωνία και επικοινωνία. Μετοχή και DSCN1295συμμετοχή. Ενότητα και αρμονία. Σύνθεση αντιθέσεων. Έρωτας και αγάπη. Μετά την απαγωγή της κόρης η Δήμητρα έπεσε σε βαθειά θλίψη για μεγάλη περίοδο και αναίρεσε την αγάπη της και την ευλογία της που εξέφραζε πάνω στην γη. Το αποτέλεσμα ήταν να επέλθει ένας μεγάλος λιμός που διήρκεσε πολλά χρόνια, φέρνοντας την ανθρωπότητα στο χείλος μιας ολικής καταστροφής. Τελικά οι αρσενικοί θεοί βλέποντας ότι χωρίς το έργο της Δήμητρας καταργείται και η δική τους βασιλεία επανέφεραν την Περσεφόνη κοντά στην μητέρα. Τα λιβάδια και οι αγροί άρχισαν και πάλι να καρποφορούν και μια νέα μεγάλη εποχή αναγεννήσεως εξαπλώθηκε πάνω στην γη. Από αυτό το δράμα και τον αγώνα μεταξύ των αρσενικών και των θηλυκών όψεων της θείας δημιουργίας προήλθαν τα Ελευσίνια Μυστήρια. Σε αυτά τελούνται ιερά τελετουργικά και εορτασμοί που αφορούν κυρίως στην γονιμότητα και στην αναγέννηση της φύσης μέσα από τα βάθη του θανάτου και του σκότους. Από τότε είχαν δώσει στην Δήμητρα και στην κόρη της το επίθετο της Ελευσίνιας καθώς προέρχεται από την λέξη Έλευσις που αναγγέλλει το φυσιολογικό χαρμόσυνο γεγονός του ερχομού κάθε νέου καρπού, κάθε νέας ζωής. Ο καρπός αυτός, η κόρη Περσεφόνη, δηλαδή η ψυχή λειτουργούσε φυσικά ως ύψιστος φορέας της πνευματικής αγνότητας που διέπει κάθε γέννηση. Αυτό ακριβώς ήταν που ανταπέδωσε στις ιδέες των μυστηρίων την ύψιστη τιμή με την ανακήρυξη γυναίκας σε ιέρεια της θεάς Δήμητρας. Οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν την Δήμητρα και την Περσεφόνη με πάθος, γιατί μέσα από τις τελετές κατανοούσαν τη θεϊκή υπόσταση της θηλυκής αρχής στον κόσμο της δημιουργίας. Αλλά και μέσω των τελετουργικών εμπειριών στον κόσμο της κόρης πίστευαν ότι θα μπορούσαν να έχουν μια ευνοϊκότερη εξέλιξη στην περαιτέρω μεταθανάτια πορεία της ψυχής αφού η ίδια η κόρη κατέβαινε στον κάτω κόσμο και λύτρωνε με την άνοδό της τον ανθρώπινο ψυχισμό.


6.Τι σημασία έχουν τα αρχαία Ελευσίνια Μυστήρια για τους νεοέλληνες;


KAKAGΈχουν τεράστια σημασία γιατί αποτελούν τον σύνδεσμο με την πηγή μας. Με τον λαό μας. Αλλά κυρίως με την μορφή της ψυχοθεραπείας που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε για την αυτοβελτίωση, για την κατάργηση της κατάθλιψης και μια και μιλάμε για μια εποχή ηθικής και κοινωνικής κρίσης, τα Ελευσίνια Μυστήρια συνενώνουν το έθνος, συνενώνουν την παιδεία μας, συνενώνουν ακόμη και ένα τελετουργικό τυπικό το οποίο αν εφαρμοστεί μπορεί να μας κατεβάσει στις μνήμες των προγόνων μας.


7.Πιστεύετε ότι η γενιά της οικονομικής κρίσης είναι πνευματικά φτωχότερη από άλλες γενιές;


Η γενιά της οικονομικής κρίσης αντίθετα επειδή και το βιβλίο είναι κάτι πάρα πολύ οικονομικό, αλλά και γιατί κάθε οικονομική κρίση, αν το πάρουμε ιστορικά από την κρίση του '29 στην Ευρώπη και την Αμερική, είναι η αρχή μιας επανάστασης, πιστεύω ότι όχι. Οι νέοι διαβάζουν και προσπαθούν να δώσουν μία ερμηνεία σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που μας κάνει να μειώνουμε τις υλικές μας ανάγκες και να αυξάνουμε τις πνευματικές.


8.Τι θέλετε ο αναγνώστης να εκτιμήσει περισσότερο από το συγγραφικό σας έργο;


Την Αλήθεια. Αυτά τα οποία γράφονται είναι η αλήθεια. Θέλω να εκτιμήσει ότι ασχολήθηκα με το να βρω πραγματικά γεγονότα και πηγές. Να εκτιμήσει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Το αρχαίο ελληνικό ιδεώδες όπως δίνεται και ακόμα να διαπιστώσει ότι ίσως πράγματα που έρχονται από το εξωτερικό, είτε θεραπευτικά είτε γνωστικά τα έχουμε εμείς εδώ και πάρα πολλούς αιώνες, από το 5000 π.Χ στην διάθεσή μας, μέσα στον Ηρόδοτο, μέσα στον Ηράκλειτο, μέσα στον Θαλή, μέσα στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, αλλά δυστυχώς δεν τα διδάσκουμε στα σχολεία για κάποιους συγκεκριμένους λόγους .


9.Ποιούς λόγους εννοείται;


Οι λόγοι είναι ότι ένας διαφωτισμός στην παιδεία θα οδηγούσε και σε ένα διαφωτισμό στην πολιτική. Και ένας διαφωτισμός στην πολιτική θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα.

 

10.Οι εκδοτικοί οίκοι σήμερα υποστηρίζουν το ποιοτικό βιβλίο;


Κάποιοι ναι. Όχι όμως όλοι. Οι εκδοτικοί οίκοι είναι επιχειρήσεις που προσπαθούν να πουλήσουν. Σε αυτό το σημείο λοιπόν χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες. Σε αυτούς οι οποίοι έχουν και ποιοτικά βιβλία, αλλά και προσπαθούν να πουλήσουν για να επιβιώσουν. Σε αυτούς που απλά πουλάνε Άρλεκιν. Όπως είναι η λογοτεχνία της σημερινής εποχής, γιατί δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την Μαντά με τον Καραγάτση, σε καμία των περιπτώσεων. Και βέβαια υπάρχουν και εκδοτικοί οίκοι οι οποίοι κανονικά ασχολούνται με την ποιότητα ασχέτως αν θα κερδίσουν ή όχι και έχω την τιμή να ανήκω σε έναν από αυτούς. Ο εκδοτικός οίκος της Όστρια και συγκεκριμένα ο κος Κουτσαφτόπουλος με έχει στηρίξει σε όλη μου την προσπάθεια. Και την ερευνητική και έχει προωθήσει το έργο μου πολύ, γιατί τον ενδιαφέρουν πάρα πολύ τα βιβλία.

 

Διαβάστηκε 1189 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα