Με πολλή χαρά και περισσή ευγένεια μας μίλησε για τον εαυτό του, τη λογοτεχνία, τις ποιητικές συλλογές που έχει εκδώσει και τη πορεία της ΕΕΛ στο μέλλον.
Συνέντευξη στη Μαρία Χατζηνικολάου
1. Κύριε Μαρινάκη πόσα χρόνια ασχολείστε με τη λογοτεχνία και τι ήταν αυτό που σας ώθησε να το κάνετε;
Τους πρώτους στίχους τους έγραψα στα λευκώματα των συμμαθητριών μου στο δημοτικό σχολείο. Στο γυμνάσιο έγραφα και μελοποιούσα στίχους τραγουδιών. Με την «σοβαρή» ποίηση άρχισα να ασχολούμαι ως φοιτητής, αφού είχα αρχίσει να μελετώ τους παραδοσιακούς και μοντέρνους μας ποιητές. Σε πιο ώριμη ηλικία, άρχισα να γράφω και τα πρώτα μου διηγήματα, καθώς και δοκίμια πάνω σε θέματα τέχνης, φιλοσοφίας και κοινωνικού προβληματισμού. Αυτά που με ώθησαν να ασχοληθώ με την λογοτεχνία και ιδιαίτερα την ποίηση, είναι η ελευθερία της έκφρασης, το ταξίδεμα της σκέψης, οι φαντασιακές και ονειρικές εικόνες και το παιχνίδισμα και η μουσικότητα των λέξεων. Και τελικά μέσα από όλα αυτά, η ηδονική αναζήτηση μιας ουτοπικής γλωσσικής δημιουργίας.
2. Έχετε βραβευτεί σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα και Κύπρο. Μεταξύ άλλων, κατέχετε επτά πρώτα βραβεία στην ποίηση, τρία πρώτα βραβεία στο διήγημα και δύο πρώτα βραβεία στο δοκίμιο. Ποια από τις βραβεύσεις σας θεωρείτε πιο σημαντική;
Με τη συμμετοχή μου σε διαγωνισμούς, θέλησα κατ’αρχήν να «δοκιμάσω» τις δυνάμεις μου, αλλά να έχω και ένα κίνητρο για να βελτιωθώ, μέσα από μία ευγενή άμιλλα με ομότεχνούς μου. Θεωρώ όλες τις βραβεύσεις σημαντικές, διότι προήλθαν από πολλούς και αναγνωρισμένου κύρους κριτές.
3. Αν σας ζητούσα να περιγράψετε τον εαυτό σας με μια σύντομη πρόταση ή φράση τι θα λέγατε:
Σκεπτικιστής, ονειροπόλος, θαυμαστής του κάλλους, εραστής της τέχνης, λάτρης της φύσης και ερευνητής της ψυχής.
4. Είσαστε για δύο χρόνια Γενικός Έφορος και δύο χρόνια Γενικός Γραμματέας στην Π.Ε.Λ. Κατόπιν θητεύσατε δύο χρόνια ως Γενικός Έφορος στην Ε.Ε.Λ., ενώ τώρα διανύετε το τέταρτο έτος ως Γενικός Γραμματέας στο Δ.Σ. της Ε.Ε.Λ. Πόσο δύσκολο είναι να κατέχετε όλες αυτές τις τιμητικές θέσεις;
Δεν ήταν στις προθέσεις μου να γίνω «λογοτεχνικός συνδικαλιστής». Μάλιστα ως φοιτητής, είχα κακές εμπειρίες στα αμφιθέατρα και έτσι απέκτησα μια απέχθεια για τους «παραταξιακούς» φανατισμούς. Όταν όμως μου προτάθηκε να θέσω υποψηφιότητα, ώστε να βοηθήσω στην ανανέωση, οργάνωση και διεξαγωγή των εκδηλώσεων, δεν μπόρεσα να αρνηθώ. Ευχαριστώ εγκάρδια όσους με ψήφισαν και θέλω να τονίσω ότι η συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια, είναι δύσκολη, υπεύθυνη, χρονοβόρος αλλά και ψυχοβόρος, διότι -εκτός των άλλων- πολλές φορές αντιμετωπίζεις συκοφαντικές, ζηλόφθονες και κακόβουλες συμπεριφορές. Όταν όμως είσαι εργατικός και συνεπής, ανταμείβεσαι με μια ειλικρινή εκτίμηση από όλους τους αξιόλογους και αξιοσέβαστους πνευματικούς ανθρώπους.
5. Έχετε συγγράψει έως τώρα επτά ποιητικές συλλογές. Ποια είναι η αγαπημένη σας;
Είναι αναπόφευκτο το ότι οι τελευταίες μου συλλογές είναι περισσότερο εξελιγμένες από τις πρώτες. Θα μπορούσα βέβαια να πω ότι «είναι όλες τους παιδιά μου και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια». Για να απαντήσω όμως πλαγίως στο ερώτημά σας, θα πω ότι η αγαπημένη μου είναι αυτή που ετοιμάζομαι τώρα να εκδώσω.
6. Ασχολείστε πολλά χρόνια με τη μουσική, είστε πιανίστας και συνθέτης και έχετε έως τώρα εκδώσει τέσσερεις προσωπικούς δίσκους. Υπάρχουν ομοιότητες κατά την άποψη σας, μεταξύ της λογοτεχνίας και της μουσικής;
Η μουσική γητεύει τους ήχους, η ποίηση γητεύει τις λέξεις. Κι όταν συνδυάζονται μεταξύ τους, δημιουργούν το τραγούδι, την πιο αρχέγονη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, η οποία ανυψώνει όσο καμία άλλη την ανθρώπινη ψυχή.
7. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η σημαντικότερη εκδήλωση της ΕΕΛ, που έχει πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της τα τελευταία δυο χρόνια;
Από το πλήθος των εκδηλώσεων, θα ξεχώριζα τη «Διημερίδα για τον Νίκο Καζαντζάκη», το τριήμερο συνέδριο «Η Ποίηση σήμερα» και τη διημερίδα «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821».
8. Τι είναι αυτό που λείπει από την ΕΕΛ;
Λείπουν τα νέα σε ηλικία μέλη, η μεγαλύτερη προσέλευση του κοινού στις εκδηλώσεις της, καθώς και η αναγνώριση και στήριξη του πολυσχιδούς έργου της ΕΕΛ από το κράτος.
9. Πως οραματίζεστε το μέλλον της ΕΕΛ;
Σαν μία πολιτιστική εταιρεία η οποία θα αγκαλιάζει όλο το αξιόλογο λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας μας, θα στηρίζεται από την επίσημη πολιτεία και θα χαίρει μέγιστης εκτίμησης όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Ελλάδας.
10. Είσαστε διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών και Διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πως συνδυάζετε την επιστήμη με την τέχνη;
Επέλεξα την επιστήμη κατ’αρχήν από ενδιαφέρον αλλά και μετέπειτα για βιοποριστικούς λόγους. Αλλά οι μεγάλες μου αγάπες είναι η μουσική και η ποίηση, οπότε κάθε ημέρα πάντα προσπαθώ να βρω έστω και λίγο χρόνο για να ασχοληθώ με αυτές.
11. Αφιερώστε παρακαλώ ένα ποίημα σας στο mcnews.gr.
Λόγω της διπλής επικαιρότητας, σας χαρίζω ένα ανοιξιάτικο και ταυτόχρονα αντιπολεμικό ποίημα:
Άνοιξη
Ω, μάγισσα και πλανεύτρα θεά,
στολίδι και γιορτή της φύσης,
των ανθισμένων λιβαδιών
και των φιλήδονων ερώτων!
Στείλε τη μαγική σου φλόγα
για να ανάψει το ανέσπερο φως
της άφθαρτης και όλβιας ελπίδας,
μες στους ανήλιους λαβύρινθους
κάθε πληγωμένης ψυχής.
Φύσα με ένα μυρωδάτο αγέρι
για να ξυπνήσεις απ’το λήθαργο
τ’άσπρα περιστέρια της ειρήνης
και στείλε τα να φτερουγίσουν
σε κάθε καπνισμένη γωνιά
της αιώνια φλεγόμενης γης.
Ω, μάγισσα και πλανεύτρα θεά,
στολίδι και γιορτή της φύσης,
των μαγεμένων ανθόφυλλων
και των οργασμικών δονήσεων.
Kάνε με μυρωδιές και χρώματα
να ξαναγεννηθούν και ν’ανθίσουν
η φύση, ο κόσμος και οι ψυχές!
12. Κύριε Μαρινάκη σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή αυτής της συνέντευξης.
Και εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο που κάνετε για την προβολή των γραμμάτων και των τεχνών.
------ * ------