Ακούραστο πνεύμα, με μεγάλη ενεργητικότητα θα συνεχίζει να παράγει δράσεις πολιτισμού για πολλά χρόνια ακόμα...
Συνέντευξη στη Μαρία Χατζηνικολάου
1. Κ. Ζαχαριάδη είστε ένας καταξιωμένος και επιτυχημένος επιστήμονας οδοντίατρος. Στο χώρο του πολιτισμού πως βρεθήκατε;
Στον χώρο του πολιτισμού μπήκα από τα γυμνασιακά μου κιόλας χρόνια, όταν ξεκίνησα στη ΣΤ τάξη του Γυμνασίου στην Κύπρο να έχω τη δική μου εφημερίδα «επι τοίχου». Στην εφημερίδα υπήρχαν θέματα πολιτιστικά, θεατρικά και αθλητικά και φυσικά συνεντεύξεις με τους καθηγητές μας. Την εποχή εκείνη άλλωστε ειχαμε καθηγητες «γίγαντες» γα τις συνθήκες, όπως τον κ. Χατζηιωάννου, τον κ. Πλυσση και άλλους, άνθρωποι όλοι του πολιτισμού. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με τη δημοσιογραφία σε απογευματινή εφημερίδα της Κύπρου, στην «Τελευταία Ώρα», όπου αρθρογραφούσα ως αθλητικός συντάκτης Αμμοχώστου με δημοσιογραφική ταυτότητα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα σε εθελοντική βάση και έγραφα φοιτητικά νέα στην τότε «Βραδινή». Έτσι βρέθηκα να ασχολούμαι και πιο ενεργά με τον πολιτισμό, αφού άρχισα να γράφω βιβλία για την επιστήμη μου, την οδοντιατρική, καθώς και σχετικά άρθρα. Σε αυτόν τον τομέα, διετέλεσα και καθηγητής Οδοντιατρικής στην ΣΒΙΕ όπου δίδαξα για δύο χρόνια προληπτική οδοντιατρική, εξέδωσα και σχετικό βιβλίο, το οποίο αγκαλιάστηκε και διδάχθηκε από ορισμένους καθηγητές και στο Πανεπιστήμιο.
2.Πόσα χρόνια είστε Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ε.Π.Ο.Κ και ποια ήταν εώς τώρα η σημαντικότερη στιγμή της θητείας σας στη θέση αυτή.
Ίδρυσα τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων το 1996 και έκτοτε είμαι και Πρόεδρος του συλλόγου αυτού εκτός από ένα έτος που διέκοψα λόγω θεμάτων υγείας. Σημαντικότερες στιγμές της θητείας μου ήταν οι κατάμεστες πολιτιστικές εκδηλώσεις που καταφέραμε να διοργανώσουμε ως σύλλογος και η μεγάλη συμμετοχή που είδα να έχουν οι λογοτεχνικοί μας διαγωνισμοί, καθώς και οι επαφες που είχα με ορισμένους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα με τον μακαρίτη Τάσσο Παπαδόπουλο τον οποίο εκπροσώπησα πολλές φορές στην ελληνική τηλεόραση σε συζητήσεις σχετικά με το Κυπριακό.
3. Ποιό βιβλίο θεωρείται ότι είναι ένα απο τα σπουδαιότερα που έχει βραβεύσει ο Ε.Π.Ο.Κ τα δυο τελευταία χρόνια και γιατί;
Aγαπητή Μαρία όλα τα βιβλία είναι εξέχοντα και πραγματικά είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο. Ένα από τα σπουδαία αυτά βιβλία θεωρώ ότι είναι το βιβλιο «Κυπρίων Ιατρών Έργα του 1950-2013» του Λακη Αναστασιαδη, που περιλαμβάνει αξιοσημείωτο ερευνητικό περιεχόμενο που περιγράφει την ιατρική στην Κύπρο κατά τα χρόνια της σκλαβιας 1955-1960…
4.Έχετε κάνει μια πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα για το Φιλόθεο Χατζή που πρωτοστάτησε στην Ελληνική Επανάσταση. Τι σας ώθησε σε αυτό;
Η έρευνα αυτή διήρκησε δέκα ολόκληρα χρόνια και πραγματικά τα ευρήματα με εξέπληξαν. Αναφέρεται σε έναν Άγιο άνθρωπο ο οποίος ήταν ολιγόλογος και πράος και έπρεπε να βρω περισσότερα για αυτόν, κάτι που κατάφερα να κάνω στη Δημητσάνα. Ελπίζω να καταφέρω να κυκλοφορήσω και ένα βιβλίο για τη ζωή του. Πρόκειται για έναν Κύπριο που έφυγε σε νεαρή ηλικία για να σπουδάσει και, αφού έγινε Δευτερεύων των Διακονων, κατάφερε να γίνει Μητροπολίτης Δημητσάνης. Με εντυπωσίασε ο όλος βίος αυτού του ανθρώπου, η προσφορά του οποίου στους εθνικούς και πνευματικούς αγώνες του Γένους υπήρξε πολυδιάστατη και ιδιαίτερα σημαντική. Η συμμετοχή του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Δημητσάνης Φιλόθεου Χατζή στην προπαρασκευή του μεγάλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 και ο μαρτυρικός του θάνατος, τον κατατάσσουν ανάμεσα στους κληρικούς προς τους οποίους το έθνος οφείλει τιμή και ευγνωμοσύνη.
5.Ο πολιτισμός, η τέχνη και η επιστήμη ενώνουν τους λαούς. Η Ελληνική πολιτεία βοηθάει επαρκώς τα σωματεία, τους συλλόγους και τις ενώσεις που παράγουν πολιτισμό κατά την άποψη σας;
Δυστυχώς φοβάμαι πως όχι, όσες φορές απευθυνθήκαμε και ζητήσαμε βοήθεια ως σύλλογος η απάντηση ήταν αρνητική. Η πολιτεία έπρεπε να είναι ενεργά δίπλα στους πολιτιστικούς συλλόγους. Ο Πρόεδρος ενός αδελφοποιημένου συλλόγου με τον ΕΠΟΚ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955-59 ανέφερε πρόσφατα ότι παράγουμε πολιτισμό και το ίδιο θεωρώ κι εγώ για τον σύλλογο του καθώς και για άλλους φορείς που αγωνίζονται. Είναι κρίμα να μην έχουμε έμπρακτα δίπλα μας την πολιτεία σε έναν τέτοιο αγώνα.
6.Χαρίστε μια ευχή για το 2022, στη διοίκηση, στα μέλη και τους φίλους του Ε.Π.Ο.Κ αλλά και στο mcnews.gr
Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη του ΕΠΟΚ που μας στηρίζουν εδώ και χρόνια. Θελω να ευχαριστήσω θερμά για τον αγώνα τους την Αντιπρόεδρο του συλλόγου, κ. Δεκούλου, καθώς και την κ. Βενιέρη, την κ. Σκουτέρη, τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του ΕΠΟΚ και όλους τους απανταχού συνεργάτες και φίλους μας. Με την ευκαιρία αυτή θέλω ευχαριστήσω επίσης την πρωην Αντιπρόεδρο του συλλόγου μας, κ. Πουλημενάκου, που αγωνίστηκε ουσιαστικά για την ευόδωση του ΕΠΟΚ. Επίσης ευχαριστίες απευθύνω στην κ. Παναγίδου από το Σπίτι της Κύπρου, στους Πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως ο κ. Κενεβέζος, ο κ. Ιωσήφ, ο μακαρίτης Κρανιδιώτης και άλλους. Ο ΕΠΟΚ είναι μια ιδέα, ένα όραμα και ελπίζω όλοι όσοι υπήρξαν συνεργάτες μας στο παρελθόν να επανενταχθούν στον σύλλογο για να βοηθήσουν το πολιτιστικό μας έργο. Από καρδιάς ευχαριστώ επίσης το mcnews.gr για την κάλυψη των δράσεων μας και για την ευκαιρία αυτή που μου δώσατε να σας παραχωρήσω συνέντευξη. Εύχομαι Καλό Πάσχα σε όλους!
7. K. Ζαχαριάδη ευχαριστώ πολύ για την τιμή της συνέντευξης
Εγώ σας ευχαριστώ