Εκτύπωση αυτής της σελίδας
31
Μαρτίου

Ιωάννης Παπουτσάκης: "Οι δημοσιογράφοι έπαψαν να βλέπουν τη δημοσιογραφία ως λειτούργημα"

Κατηγορία Συνεντεύξεις

Τον συναντήσαμε απλό, καταδεχτικό και πρόσχαρο , όπως τον ξέρουμε χρόνια σε ένα όμορφο καφέ στο Παγκράτι. Μας απάντησε με απόλυτη ειλικρίνεια σε όλες τις ερωτήσεις και έδωσε έμφαση στη δημοσιογραφία, στη συγγραφή και στην εκπομπή του.

Ο Γιάννης Παπουτσάκης με την καταξιωμένη μακρόχρονη πορεία στο χώρο συνεχίζει να δημιουργεί , να ονειρεύεται και να ελπίζει....

 

 

Συνέντευξη στη Μαρία Κλ. Χατζηνικολάου

 

 

1. Κ. Παπουτσάκη τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχολειθήτε με τη δημοσιογραφία αλλά και την συγγραφή βιβλίων;

 

Από μικρό παιδί μου άρεσε να διαβάζω εφημερίδες και περιοδικά. Σε ηλικία 11 ετών άρχισα να γράφω μια αθλητική εφημερίδα, ''Το άστρο των Σπορ'' την οποία έβγαζα φωτοτυπίες και τη μοίραζα στους φίλους και συμμαθητές μου. Μια χειρόγραφη εφημεριδούλα, γραμμένη με πολύχρωμους μαρκαδόρους, καλλιγραφικά γράμματα και πολύ μεράκι, την οποία συνέχισα για αρκετά χρόνια, μέχρι τη στιγμή που ασχολήθηκα επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία. Παράλληλα διάβαζα μανιωδώς βιβλία και θαύμαζα την ποίηση. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε το να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία και στη συνέχεια με τη συγγραφή βιβλίων ήταν μια φυσική συνέπεια.

 

 

2. Ποιά είναι η άποψη σας για τις αντίξοες επαγγελματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στις μέρες μας καθώς έχετε χρόνια ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΡΤ.

 

 

Οι δημοσιογράφοι-η πλειονότητα- τα τελευταία χρόνια δυστυχώς έπαψαν να βλέπουν τη δημοσιογραφία ως λειτούργημα. Οι περισσότεροι έγιναν υπηρέτες διαφόρων συμφερόντων κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκαλούν τον κόσμο και να στοχοποιούνται. Λίγοι εξακολουθούν να τη βλέπουν ρομαντικά, έχοντας τη διάθεση να λένε και να γράφουν αλήθειες κι αυτό το πληρώνουν. Προσωπικά, ανήκω σ' αυτή τη γενιά των παλιών δημοσιογράφων που δεν συμβιβάζονται και δεν παίζουν παιχνίδια εξουσίας, γι' αυτό και έχω αποκτήσει ή κατακτήσει αν προτιμάτε, ένα πιστό ακροατήριο που ξέρει ότι δεν πρόκειται ποτέ να το προδώσω.

 

 

3. Μιλήστε μας λίγο για την δομή της εκπομπής σας;

 

 

Το τελευταίο διάστημα, ύστερα από παρουσία χρόνων στο Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, κάνω εκπομπές στη Φωνή της Ελλάδας που ακούγεται σ' όλο τον κόσμο. Η μια εκπομπή μου, τα ''Ηλιοτρόπια'' είναι μια λογοτεχνική εκπομπή όπου παρουσιάζω το έργο καταξιωμένων και νέων λογοτεχνών και η δεύτερη, το ''Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό'' είναι μια πολιτιστική εκπομπή με καλεσμένους από τον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο και αφιερώματα στους μεγάλους του ελληνικού τραγουδιού, στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο και γενικότερα σε ό,τι άπτεται του πολιτισμού μας.

 

 

4.Είναι στα άμεσα σχέδια σας η έκδοση κάποιου βιβλίου και αν ναι τι θα αφορά.

 

 

Έχω ήδη εκδώσει 5 ποιητικές συλλογές και είμαι κοντά στην έκδοση της 6ης, αλλά και ενός κινηματογραφικού βιβλίου με ιστορίες που βίωσα στις κινηματογραφικές αίθουσες όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθώ σινεμά. Μέσα από αυτές τις ιστορίες, αναβιώνει μια ολόκληρη εποχή.

 

 

5. Ποιά είναι η άποψη σας για τα κρυφά μέσα που χρησιμοποιούν κάποιοι για την φίμωση του τύπου στις μέρες μας.

 

 

Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα τους περάσει, όσο υπάρχουν άνθρωποι που υπηρετούν την αλήθεια με πένα που καίει. Πάντα θα υπάρχουν φωνές που αντιστέκονται. Λίγες ίσως αλλά πότε έκαναν τη διαφορά οι πολλοί; Το κακό είναι ότι η έντυπη δημοσιογραφία δοκιμάζεται και ίσως-κάτι που απεύχομαι- να μην υπάρχουν παρά ελάχιστες εφημερίδες.

 

 

6. Από τι πιστεύεται ότι κινδυνεύει το σύστημα ;

 

Είμαι εκτός συστήματος. Δεν με αφορούν και ενδιαφέρουν τα συστήματα. Είμαι αντισυστηματικός! Αυτοί που ανήκουν στο σύστημα ξέρουν και από ποιούς κινδυνεύουν. Κατά την άποψη μου το σύστημα κινδυνεύει εκ των έσω.Έρχεται συνήθως ένα άλλο σύστημα για να ανατρέψει το προηγούμενο.

 

 

7. Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας.

 

 

Την ειλικρίνεια, τη γενναιοδωρία και την ομορφιά της ψυχής τους. Μακριά από αχάριστους!

 

 

8. Πως σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας.

 

Πηγαίνοντας θέατρο, σινεμά και σε μουσικές σκηνές κι όταν μένω σπίτι διαβάζοντας, ακούγοντας μουσική ή βλέποντας παλιές ελληνικές και ξένες ταινίες στην τηλεόραση ή από dvd.

 

 

9.Πείτε μας 3 ευχές που θέλετε να πραγματοποιηθούν στη ζωή σας το επόμενο διάστημα.

 

 

Yγεία, υγεία, υγεία! Όταν την έχεις, τα έχεις όλα.

 

 

10. Ευχαριστώ πολύ για την τιμή της συνέντευξης.

 

 

Ήταν και δική μου χαρά

 

 

 

Διαβάστηκε 248 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)