ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 - 9:50:22μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
02
Ιουνίου

Καίτη Τύμη: «H Τέχνη προσφέρει έλεγχο της αγριότητας»

Κατηγορία Συνεντεύξεις

 Τις προτεραιότητές της ως Προέδρου του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος "Ο Απελλής" παρουσιάζει στη συνέντευξή της στο mcnews.gr η Καίτη Τύμη. Αναφέρει με ποιό τρόπο ο σύλλογος προσεγγίζει τους νέους, πως εξελίσσεται με το πέρασμα των χρόνων και υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τέχνη στην ελληνική κοινωνία.

Τι είναι «Ο Απελλής» και από πού προέρχεται το όνομα του;
α. Αμιγής σύλλογος Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος, ζωγραφικής-αγιογραφίας-γλυπτικής-μικρογλυπτικής-φωτογραφίας.
β. Το όνομά του ελήφθη από τον ζωγράφο του Μ. Αλέξανδρου, που είναι και ο διαπρεπέστερος Έλληνας ζωγράφος της κλασικής Αρχαιότητος και των Αλεξανδρινών χρόνων.

 

 Κυρία Τύμη  για πόσα χρόνια είστε πρόεδρος και ποιοι είναι οι στόχοι που θέλετε να υλοποιήσετε από τη θέση σας για το σύλλογο;
α. Διετέλεσα Πρόεδρος τα έτη 1993 έως 1999 και από το 2002 μέχρι σήμερα συνεχώς εκλεγομένη .
β. Στοχεύω να διατηρηθεί η λειτουργικότητα του συλλόγου και μετά τη διοίκησή του υπό την Προεδρία μου.

 

Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που έχετε κάνει μέχρι τώρα ως Σύλλογος και τις οποίες θεωρείται ιδιαίτερες;
α. Ιδιαίτερες είναι όλες ανεξαιρέτως οι δραστηριότητες του Συλλόγου στο πλαίσιο της καλλιέργειας των Εικαστικών Τεχνών και της πνευματικής καλλιέργειας των μελών με τακτικές διαλέξεις γύρω από την Τέχνη και όχι μόνο.
β. Θα πρέπει να τονίσω ότι δεν θεωρώ ιδιαίτερη δραστηριότητα την έκδοση Λευκώματος ( Ο ΑΠΕΛΛΗΣ – Ιστορία και πράξη 1985 – 2009 ), ετησίου Ημερολογίου ( 2012),ή τις επισκέψεις και ξεναγήσεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς τόπους ανά την Ελλάδα, τα μαθήματα ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής που κάνουμε κατά καιρούς και τούτο διότι οι δραστηριότητες αυτές περιέχονται στους Καταστατικούς σκοπούς του συλλόγου.



Ποιο είναι το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος για την περίοδο 2014-2015;
Ήδη έχουν γίνει από την αρχή της χρονιάς, κοπή πίτας, 4 ομιλίες γύρω από την Τέχνη, Γεν. Συνέλευση, μουσική βραδιά, ετήσιος χορός, βραδιά ζωγραφικής και ποίησης μέλους μας και ομαδική έκθεση ζωγραφικής-αγιογραφίας και γλυπτικής των μελών μας. Στα ίδια πλαίσια θα συνεχίσουμε και το 2015.

 


Πως βλέπετε να εξελίσσεται ο Σύλλογος με τα χρόνια; Ποιες αλλαγές παρατηρείτε;
Ο Σύλλογος ήταν μία πολύστοχη αρχική κίνηση η οποία περιελάμβανε και την οικονομική καταξίωση των μελών του. Η τάση αυτή δεν έχει εκλείψει, αλλά έχει εξασθενήσει λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας της χώρας που έχει μειώσει τους πιθανούς ενδιαφερομένους αγοραστές.



 Ο σύλλογός σας συμπορεύεται με άλλους συλλόγους. Αν ναι με ποιους, αν όχι γιατί; Τι γίνεται με την ομοσπονδία και πως βλέπετε τον κατακερματισμό των καλλιτεχνών με την ύπαρξη πολλών σωματείων;
α. Ο σύλλογός μας λειτουργεί αυτογνωμόνως χωρίς να αποκλείει συνεργασίες, σε περίπτωση που υπάρχουν προτάσεις συλλόγων, που διαπνέονται από το ίδιο πνεύμα με το δικό μας.
β. Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει κατακερματισμός των καλλιτεχνών. Οι εικαστικοί καλλιτέχνες δεν αποτελούν εργαστηριακή ομαδοποίηση ώστε να υπάρχει κίνδυνος από κατακερματισμό εργατικών ή ομοιοεπαγγελματικών Σωματείων.
γ. Τα μέλη του Απελλή διαπνεόμενα κυρίως από την ελευθερία και στην Τέχνη και στη δράση δεν ενδιαφέρονται για συνένωση Σωματείων υπό Ομοσπονδιακή συνεργασία.

 

Με ποιούς τρόπους ο σύλλογος προσεγγίζει τους νέους;
Με τις εκθέσεις κυρίως σε Πνευματικά Κέντρα που συνεργάζονται με Σχολεία και την πρόσκλησή τους κατά την εκτίμηση του Συλλόγου των Καθηγητών και ανάπτυξη των ιδεών της εικαστικής τέχνης. Τούτο γίνεται ιδιαιτέρως στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και των Νήσων της (Σαλαμίνα-Αίγινα κ.λ.π).

 

 Διοργανώνετε εκθέσεις ή ακόμη και διαγωνισμούς;
Διοργανώνουμε 2 – 3 φορές το χρόνο ομαδικές εκθέσεις και έγινε δύο φορές απόπειρα διαγωνισμού μεταξύ των εκθετών, χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα. Άλλωστε μεταξύ φτασμένων καλλιτεχνών ο διαγωνισμός αποτελεί ανεπιεική μεθόδευση διακρίσεως.

 

 Πώς θα βλέπατε την συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με λογοτεχνικά σωματεία, ώστε να συνδυαστεί η εικόνα με τον λόγο;
Πολλά από τα μέλη του Συλλόγου είναι και Λογοτέχνες, μερικοί δε εξαιρετικά διακεκριμένοι. Όμως η συνδιοργάνωση εκθέσεως ζωγραφικής-αγιογραφίας-γλυπτικής με οποιαδήποτε εκδήλωση Λογοτεχνικής σημασίας τη βρίσκω ασύμβατη και λειτουργούσα η μια εις βάρος της άλλης, δεδομένου ότι (όπως μας συμβουλεύει και η Κινέζικη παροιμία: μια εικόνα ίσον με χίλιες λέξεις).
Οι εικαστικοί καλλιτέχνες όταν δημιουργούν εκφράζουν Λόγο, δεν μουντζουρώνουν στον καμβά….

 


 Τί πιστεύετε ότι προσφέρει σήμερα η τέχνη γενικά και ειδικά η ζωγραφική στο κοινωνικό σύνολο;
Η Τέχνη προσφέρει έλεγχο και καταπράυνση της αγριότητας και η ουσιαστική τέχνη περνάει μηνύματα και σ’ αυτούς που δεν είναι μυημένοι.

 

 

Πιστεύετε ότι το internet έχει φέρει την τέχνη πιο κοντά μας, με τα προσωπικά site των καλλιτεχνών και με εικονικές επισκέψεις σε μουσεία;
Η φωτογραφία στο σπίτι δεν αναπληρώνει την απευθείας επαφή του Ανθρώπου με το καλλιτεχνικό έργο. Όμως είναι μία μέθοδος που εξυπηρετεί και αυτούς που δεν μπορούν να επισκεφτούν κάποιο Ελληνικό Μουσείο αξίας και πολύ περισσότερο κάποιο Μουσείο στο εξωτερικό Παγκόσμιας αξίας.



Το υπουργείο πολιτισμού είναι αρωγός στις προσπάθειές σας;
Όχι.

 

 Πώς βλέπετε το ρόλο της τέχνης στη μετεξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας;

Όπως προείπα είναι η προσπάθεια την οποία κάνουμε ως Έθνος για τον παγκόσμιο έλεγχο της αγριότητας. Και μη ξεχνάμε ότι ο ρόλος της τέχνης λειτουργεί καταλυτικά στα προβλήματα της Ανθρωπότητας
.

Διαβάστηκε 464 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα