Συνέντευξη στην Μαρία Κλ. Χατζηνικολάου
1. Κύριε Καριώτη, μιλήστε μας λίγο για τις μουσικές σπουδές σας, έτσι ώστε να σας γνωρίσει και το δικό μας αναγνωστικό κοινό.
Είχα την τύχη να ανοίξει ο δρόμος της μουσικής μπροστά μου από τα 6 μου χρόνια, όταν οι γονείς μου, λάτρεις της μουσικής, πήραν πιάνο στο πατρικό μας σπίτι και λίγο μετά ο πατέρας μου με ενέγραψε στο ωδείο.
Σπούδασα θεωρία μουσικής και πιάνο στο Απολλώνιο Ωδείο με τον μαέστρο Αλέκο Λασκαρίδη, με τον οποίο και παρακολούθησα επί τριετία ιδιαίτερα μαθήματα ενορχήστρωσης, σύνθεσης και σχολής Berklee (Αμερικανική Σχολή σύγχρονης μουσικής).
Κλασσικό τραγούδι (μονωδία) σπούδασα αρχικά με την ιταλίδα Laura Fusetti και, στην συνέχεια πιο συστηματικά, με τον εκλιπόντα Κώστα Πασχάλη και τον Γιάννη Χριστόπουλο.
2. Το επάγγελμα του μουσικού πόσο δύσκολο είναι στη σημερινή Ελλάδα;
Απ’ όσο γνωρίζω, αναφορικά με τον ευρύτερο χώρο της κλασσικής μουσικής, κατά κανόνα σε αυτήν στηρίζονται βιοποριστικά όσοι βρίσκονται σε θέσεις φορέων με αντιμισθία. Η μεγάλη πλειοψηφία των υπολοίπων μουσικών στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην διδασκαλία ή σε κάποιο άλλο επάγγελμα.
3. Πιστεύετε ότι η μουσική έχει θετική και ευεργετική επίδραση στη ψυχολογία του ατόμου;
Μα φυσικά. Είναι, άλλωστε, και διαπιστωμένο ιατρικώς ότι η (αρμονική) μουσική ωφελεί πολλαπλώς στην νευρολογική και ψυχολογική κατάσταση ενός ανθρώπου, έστω και μόνο ακροατή.
Πέραν αυτού, όμως, η συστηματική ενασχόληση με την μουσική από νεαρή ηλικία, εκτός από το αντικείμενο αυτό καθεαυτό, προσφέρει αρετές χρήσιμες για οποιονδήποτε τομέα τελικώς κάποιος θα ασχοληθεί μετέπειτα στη ζωή του, καθώς καλλιεργεί πολλές αισθήσεις και δυνατότητες, όπως την αντίληψη, την ταχύτητα σκέψης και κινήσεων, την σύγκριση, την συγκέντρωση, την δημιουργικότητα, την έμπνευση, την αρμονική λειτουργία του σώματος, την στόχευση, την πειθαρχία, την εργατικότητα.
Βέβαια, η σπουδή και σταθερή ενασχόληση με την (κλασσικής παιδείας και υψηλών απαιτήσεων) μουσική είναι κάτι επίπονο που απαιτεί συνθήκες διαβίωσης επιπέδου πρωταθλητισμού. Η μελέτη είναι σταθερή και κατά κανόνα μοναχική, μόνο αν το αντιληφθεί κανείς και το δεχτεί με χαρά και προσμονή, μπορεί να κατακτήσει ένα καλό επίπεδο.
4. Ως ταλαντούχος βαρύτονος και πιανίστας ποιο θεατρικό ή ποιητικό έργο αγαπάτε περισσότερο;
Δεν έχω κάποιο μεμονωμένο αγαπημένο έργο. Με ελκύουν τα Σαιξπηρικά θέματα, καθώς και έργα με ιστορική θεματολογία και δραματικότητα, κυρίως όπως έχουν συνδεθεί και εκφραστεί μέσα από την Όπερα, ιταλική -ειδικά Βερντική-, και ρωσική, αλλά και γαλλική και γερμανική, όπως επίσης και μέσα από πολλά Musicals, αλλά και κύκλους τραγουδιών (lieder, artsongs), που στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε έντεχνο ποιητικό στίχο γνωστών ποιητών-στιχουργών.
5. Έχετε στο ενεργητικό σας πολλές εξαιρετικές μουσικές παραστάσεις. Ποια ξεχωρίζετε και γιατί;
Ευχαριστώ για το σχόλιο. Να σας πω. Τις μουσικές προτάσεις που κατά καιρούς έχουμε παρουσιάσει τις επεξεργάζομαι πάντα με λεπτομέρεια, πολύμηνη έρευνα, μελέτη και προσωπική ενορχηστρωτική πρωτοτυπία και δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο μία.
Από αυτές μπορώ να σας αναφέρω κυρίως τα αφιερώματα α) στο ισπανικό λυρικό θέατρο (Zarzuela=Θαρθουέλα), β) στο οπερατικό έργο του Τζουζέπε Βέρντι, γ) στην Ρωσική φωνητική μουσική -όπερα και folksongs- δ) στην Γαλλική όπερα και ε) στο ελληνικό λόγιο τραγούδι (Εθνική και Επτανησιακή Σχολή).
Πέραν των προσωπικών παραγωγών, όμως, κομβικής σημασίας για μένα στον χώρο της όπερας υπήρξε η γνωριμία και συνύπαρξή μου εδώ και δεκαετία σε λίαν απαιτητικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους με την σπουδαία υψίφωνο Τζένη Δριβάλα, που για μένα εκτός από συνεργάτιδα είναι -μέσα από την συνεργασία- και δασκάλα.
6. Ετοιμάζετε κάποια μουσική βραδιά στο αμέσως επόμενο διάστημα;
Προέρχομαι από μια πολύ δραστήρια και κοπιώδη δεκαπενταετία πολλών συνεχών εμφανίσεων. Σχέδια υπάρχουν, ακόμα δεν έχω κατασταλάξει. Σκοπεύω για την επόμενη διετία να κάνω λίγες και στοχευμένες εμφανίσεις, κυρίως εκτός Αθηνών, καθώς έχει έρθει η ώρα (δεν έβρισκα ποτέ τον χρόνο τόσο καιρό) να ξανασχοληθώ συστηματικά με τις προσωπικές μου συνθέσεις (τραγούδια και μουσικά έργα), αρκετά από τα οποία θέλω να εμπλουτίσω φωνητικά και να επανεπεξεργαστώ ενορχηστρωτικά και, σε δεύτερη φάση, ελπίζω να καταφέρω και να τα ηχογραφήσω.
7. Εκτός από τη μουσική με τι άλλο σας αρέσει να ασχολείστε;
Μου αρέσει πολύ ο κινηματογράφος, κυρίως παλιότερων δεκαετιών, ιδιαίτερα ο ευρωπαïκός, καθώς και έργα μυστηρίου, Χιτσκοκικά και σινεφίλ, δεν έχω όμως από καιρό χρόνο να παρακολουθώ, παρά μόνο σπανίως.
Κατά κανόνα, σε σταθερή εβδομαδιαία βάση κάνω ποδήλατο κοντά στη φύση, καθώς και (από Μάιο μέχρι Νοέμβριο) κολυμπώ στη θάλασσα, αθλητικές δραστηριότητες που μου προσφέρουν σωματική ευεξία και καθαρότητα σκέψης.
Επίσης, από παιδί μού άρεσε και έπαιζα αρκετά καλά σκάκι. Δεν το εξασκώ πια, όμως σε τακτά χρονικά διαστήματα παίζουμε με τον ένα μου ανηψιό (όποτε είμαι πολύ συγκεντρωμένος τον κοντράρω…).
8. Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω για την τιμή της συνέντευξης ,πείτε μας μια ευχή που θέλετε πολύ να πραγματοποιηθεί το νεο έτος 2024.
Υγεία και δημιουργικότητα, με λιγότερα προβλήματα ατομικά και κοινωνικά.
Και δική μου η χαρά και η τιμή της πρόσκλησης. Καλή συνέχεια στο έργο σας.