ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 12:26:19μ.μ.
26
Δεκεμβρίου

Κώστας Βασιλάκος: " Να πάψει το άδικο να μας επιβάλλεται σαν το απόλυτο δίκιο"

Κατηγορία Συνεντεύξεις

Ο Κώστας Βασιλάκος είναι ένας συγγραφέας άξιος ανάλυσης και μελέτης.Η γραφή του πάντα λεπτομερής, που φέρει μέσα της την ωριμότητα...
Με χαρά μας μίλησε για τη συγγραφή, τα μελλονυικά του σχέδια και την ελληνική κοινωνία του σήμερα....

 

Συνέντευξη στη Μαρία Χατζηνικολάου

 

 

1. Κ. Βασιλάκο πόσα χρόνια ασχολείστε με την ποίηση και ποιός σας ώθησε στη συγγραφή;


Άρχισα να γράφω από τα χρόνια της εφηβείας , να ψιθυρίζω τα μυστικά μου παράπονα σε ένα λευκό χαρτί. Υπήρχε μια βαθιά ριζωμένη ανάγκη να εκφράσω τις λύπες και τις χαρές μου και να τις επικοινωνήσω μαζί σας. Περνώντας τα χρόνια διαπίστωσα ότι ο ποιητής από την μια καταθέτει την αλήθεια των συναισθημάτων του και από την άλλη όπως είπε ο Νίκος Καζαντζάκης « ο ποιητής είναι ο σεισμογράφος του καιρού του» γίνεται αγωγός μηνυμάτων της κοινωνίας που υποφέρει ,αγωνιά , φοβάται, ελπίζει , αντιστέκεται , τα οποία σκάβουν την ψυχή του και ξεχύνονται στις καρδιές ανεμίζοντας αλήθειες και οράματα.

 

 

2. Ποιές είναι οι πηγές της έμπνευσής σας;


Η αγάπη, ο έρωτας, το δίκιο, ο άνθρωπος , η ελπίδα , η καρτερία , η αλληλεγγύη και ο αγώνας για έναν καλύτερο κόσμο περιδιαβαίνουν τις σελίδες των συλλογών μου. Όλα αυτά θα έλεγα ξυπνάνε τα συναισθήματα που βρίσκονται εν υπνώσει και από το ασυνείδητο στο συνειδητό το ατομικό βίωμα ζητά να γίνει συλλογικό.

 

 

3. Υπάρχουν ταλαντούχοι νέοι συγγραφείς κατά την άποψη σας στις μέρες μας στην Ελλάδα; Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε κάποια ονόματα;


Κατά την ταπεινή μου άποψη υπάρχουν αξιόλογοι νέοι συγγραφείς και ποιητές που με τις ιδέες και την γραφή τους με κάνουν να αισιοδοξώ για ένα μέλλον με πανανθρώπινα ιδανικά και αξίες. Οι αρχές μου δεν επιτρέπουν να αναφερθώ σε ονόματα , όμως θα πω στους φίλους αναγνώστες να κοιτάνε πίσω από την βιτρίνα , τις επιτροπές , τις κριτικές και τα κάθε είδους βραβεία που απονέμονται χωρίς φειδώ. Να ανακαλύπτουν τα βιβλία εκείνα που έχουν μπει στο περιθώριο από τις λογής – λογής διαφημιστικές καμπάνιες , να σκάβουν βαθιά λέξεις και στίχους που σιωπούν για καιρό και να είναι σίγουροι ότι έχουν πολύ σημαντικά μηνύματα να τους πουν.

 

 

4. Με τα βιβλία σας αναδεικνύεται βασικές αρχές και αξίες της ζωής. Ποιές είναι οι σημαντικότερες που πρέπει να αποτελούν τα θεμέλια στην ελληνική κοινωνία σήμερα.


Πιστεύω στην δικαιοσύνη , στην αλήθεια , την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά . Να αγαπάμε τους ανθρώπους χωρίς ιδιοτέλεια , να αγαπάμε την ζωή χωρίς προαπαιτούμενα , να λέμε εμείς και όχι εγώ.

 

 

5.Τι σημαίνει αληθινή φιλία για εσάς;


Η αληθινή φιλία είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τις ανθρώπινες σχέσεις, ο θεμέλιος λίθος στον οποίο στηρίζεται μια υγιής κοινωνία. Αντίθετα οι λυκοφιλίες βασίζονται σε εφήμερα κέρδη, συμφέροντα και προδοτικές συμπεριφορές γι αυτό και είναι απευκταίες και αποκρουστικές. Θα παραθέσω εδώ δυο στίχους μου από την συλλογή «Το Ω των Ωκεανών» των εκδόσεων Σοκόλη που αντανακλούν με τον καλύτερο τρόπο νομίζω τις απόψεις μου για την φιλία. (Φιλία , το διάφανο νερό των κυμάτων ανάμεσα στα πλεγμένα δάχτυλα της καρδιάς. Στις ρωγμές, ίζημα από αλάτι.)

 

 

6. Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;


Επιθυμώ να είμαι υγιής , να βρίσκομαι εκεί που χτυπάει η καρδιά της κοινωνίας και να εμπνέομαι όπως μέχρι τώρα από τους αγώνες , τις ελπίδες, τους έρωτες , τα δικά μου βιώματα και των συνανθρώπων μου. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία η δίγλωσση ποιητική μου συλλογή με τίτλο « Πιασμένοι από το χέρι ( Ελληνικά- Γαλλικά) από τις Εκδόσεις Αγγελάκη σε μετάφραση από την Φιλόλογο – Μεταφράστρια- Ερευνήτρια κα Παρασκευή Μόλαρη. Επίσης είναι έτοιμες για έκδοση ποιητικές συλλογές καθώς επίσης δοκίμια και διηγήματα.

 

 

7. Έχετε ανεκπλήρωτες επιθυμίες και όνειρα;


Μα φυσικά, να δω τον άνθρωπο να νοιάζεται για τον συνάνθρωπο και να πάψει το άδικο να μας επιβάλλεται σαν το απόλυτο δίκιο.

 

 

8. Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τη γέννηση του Θεανθρώπου που μηδένισε την ιστορία. Τι εύχεστε σε ολόκληρο το κόσμο;


Οι ευχές στις μέρες μας δυστυχώς έγιναν κλισέ, τυποποιημένες …απλά πατάς το πλήκτρο του κινητού ή του pc και όχι το κουμπί της καρδιάς. Όμως θα τολμήσω να κάνω μια ευχή που την πιστεύω βαθιά και είναι το βασικό μήνυμα σε όλα σχεδόν τα ποιήματα μου. Εύχομαι υγεία , ειρήνη , δικαιοσύνη και ελευθερία σε όλο τον κόσμο. Να σταματήσει η εκμετάλλευση του πλούτου των λαών της γης που είναι η κύρια αιτία , πολέμων , φτώχιας και δυστυχίας.
Σας ευχαριστώ πολύ

 

Διαβάστηκε 243 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα