Συνέντευξη στη Μαρία Κλ. Χατζηνικολάου
1.Κ. Μπλέτα έχετε σπουδάσει στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο New York Institute of Technology και στο City University of New York. Ήταν δική σας επιλογή η σας ώθησε άλλος στους τομείς του Marketing/Management και γενικότερα της Διοίκησης Επιχειρήσεων;
Προέρχομαι από επιχειρηματική οικογένεια και θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ήταν λογική συνέχεια οι σπουδές μου. Όμως, είχα και προσωπικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έφεση σε αυτές τις επιστήμες, όπως επιβεβαιώθηκε και στη συνέχεια στην επαγγελματική μου καριέρα. Έχω συνεργαστεί επαγγελματικά με ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους και οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της συμβουλευτικής, της πολιτικής/επιχειρηματικής έρευνας, της επικοινωνίας, της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, των τροφίμων, του franchise, με την ανάληψη θέσεων υψηλού επιπέδου διαχείρισης καθώς και μετοχικής συνεργασίας. Επίσης, έχω διατελέσει επιχειρηματίας και η ίδια.
Στην πορεία της επαγγελματικής μου καριέρας σχεδίασα και υλοποίησα έργα με σημαντικά ωφέλιμη αξία για την Ελλάδα. Ενδεικτικά, θα αναφέρω: τη Γραμμή Ενημέρωσης Σεισμόπληκτων 0800-18000, τη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Πολίτη 1464 κλπ.
2.Τι σημαίνει ο όρος τεχνοκράτης για εσάς;
Ο τεχνοκρατισμός δεν είναι φιλοσοφία ζωής, όπως τείνουν να πιστεύουν πολλοί, είναι απλά ένα σύνολο μεθοδολογιών, που υποτίθεται ότι εφαρμόζονται, προκειμένου να διευκολύνεται η ροή της οικονομίας που εξυπηρετεί το σύνολο των ανθρώπων και όχι συγκεκριμένες «οικονομικές τσέπες», όπως έχει καθιερωθεί. Σε αυτούς τους τεχνοκράτες, ΟΧΙ, συνειδητά δεν ανήκω!
Τα εργαλεία του τεχνοκρατισμού είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται, επειδή κάποιοι επιλέγουν να μην τα χρησιμοποιούν σωστά. Εάν θέλεις να αντιμετωπίσεις την πολυπλοκότητα της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις, με σκοπό όμως να ωφελήσεις τον άνθρωπο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, καθώς και να σεβαστείς το περιβάλλον και συνολικά τη φύση που τον περιβάλλει.
Άρα, λοιπόν, δεν είναι φιλοσοφία ζωής, του τύπου: υπηρετώ τον υπερπλούτο, το υπερκέρδος με ότι αυτό συνεπάγεται, γιατί βγαίνω και εγώ ωφελημένος, γιατί ανεβαίνω τάξη. Δυστυχώς, οι περισσότεροι τεχνοκράτες έχουν αναγάγει τον τεχνοκρατισμό σε τέτοια κουλτούρα, εκπολιτίζονται, φανατίζονται από το σύστημα και τελικά παραδίδονται στις υπηρεσίες του, με αποτέλεσμα να γίνονται γενίτσαροι της γενιάς τους και να τροφοδοτούν τον κόσμο με περισσότερη φτώχεια, υλική και άυλη. Διότι αυτοί εκτελούν, αυτοί γίνονται τα όπλα τους συστήματος προς όποια αντίθετη κατεύθυνση.
ΌΧΙ, δεν ανήκω σε αυτούς, ανήκω στους τεχνοκράτες που έχουν σαφή, δική τους ιδεολογία και παλεύουν για αυτή. Για αυτό και οι εμπειρίες μου στην επαγγελματική μου ζωή ήταν ποικίλες, θετικές και αρνητικές. Αρκετές φορές έκανα τη διαδρομή από το Ζενίθ στο Ναδίρ και τούμπαλιν. Ήταν τα διόδια που έπρεπε να πληρώσω για να επιστρέφω κάθε μέρα στο «σπίτι μου», να είμαι συνεπής στη στάση ζωής μου, συνεπής απέναντι στον εαυτό μου και τους γύρω μου. Και έτσι, σήμερα, μπορώ να κοιτάζω κατάματα τον εαυτό μου στον καθρέπτη και να αναγνωρίζω το πρόσωπο απέναντι μου, να απολαμβάνω τους καρπούς της προσφοράς μου ατην κοινωνία και να ακουμπάω το κεφάλι μου στον ώμο του διπλανού μου χωρίς να με εχρεύεται…
3.Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τι ρόλο έπαιξε στη ζωή σας;
Έχω υπηρετήσει ως Αντιδήμαρχος στο Δήμο Χαλανδρίου. Διακρίθηκα για την ίδρυση του πρώτου Δημοτικού Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη – Κ.Ε.Π., στην Ελλάδα, που είναι το ΚΕΠ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ.
Υπήρξα Υποψήφια Νομάρχης για τη Νομαρχία Λακωνίας. Έχω διατελέσει Νομαρχιακή Σύμβουλος στο Νομό Λακωνίας και τιμήθηκα για την έκδοση ενός πρωτοποριακού Ενημερωτικού Δελτίου, σχετικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που βοήθησε στην απορρόφηση ευρωπαικών κονδυλίων από την Περιφέρεια.
Και εδώ, πάλι το έργο ήταν σημαντικό και οι εμπειρίες ποικίλες. Πορεύτηκα με τις αξίες να υπηρετώ τον άνθρωπο και το περιβάλλον από όποιο πόστο κι αν κατέλαβα, όποιο κόστος κι αν είχε η ιδεολογία μου...
4.Πιστεύεται ότι η γυναικεία άποψη έχει την ίδια βαρύτητα με την αντρική στους χώρους εργασίας, στην Ελλάδα;
Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως υποδεέστερη στο χώρο εργασίας από έναν άνδρα.
Η παρενόχληση που στο παρελθόν εθεωρείτο μια «φυσιολογική συνθήκη συνεργασίας», σήμερα συνεχίζει να υφίσταται στο μυαλό αρκετών ανδρών ως μια ιδιωτική υπόθεση την οποία προσέχουν να μην αποκαλύψουν στους γύρω τους και θεωρηθούν «politically incorrect», πολιτικά μη ορθοί δηλαδή. Με λίγα λόγια η επιβολή, σήμερα, έχει δώσει τη θέση της στην υποκρισία και αυτό γιατί η κουλτούρα παραμένει η ίδια, γιατί συνεχίζει να θεωρείται αυτοδίκαιη η άσκηση εξουσίας από τον άνδρα.
Για να επέλθουν ουσιαστικές αλλαγές θα πρέπει να ξεριζωθεί αυτή η κουλτούρα εκ βάθρων, να ματώσουν τα θεμέλια. Θα πρέπει να γαλουχούνται οι άνθρωποι με σεβασμό και όχι ανταγωνισμό προς τους γύρω τους, που καλλιεργεί την επιθυμία για άσκηση εξουσίας πάνω τους. Θα πρέπει να αλλάξει η παιδεία που δεχόμαστε και οι όροι που συναλλασσόμαστε μέσα στην οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία, την εργασία.
5.Έχετε συγγράψει 19 βιβλία: πολιτικά/οικονομικά δοκίμια, ποίηση και αυτοβελτιωτικά/φιλοσοφικά δοκίμια. Ποιο έχει αγαπηθεί περισσότερο από τον κόσμο και γιατί κατά την άποψή σας;
Νομίζω ότι το καθένα από αυτά έχει αγαπηθεί για διαφορετικούς λόγους, για την θεματολογία του δηλαδή κάθε φορά.
Τα βιβλία μου δεν είναι μόνο τρόπος έκφρασης για μένα, είναι το απαύγμασμα των γνώσεων και των εμπειριών μου που θέλησα να μοιραστώ με τον κόσμο. Είναι το πώς βλέπω εγώ τη σημερινή πραγματικότητα, αλλά και τι προτείνω για να γίνει καλύτερη. Τα βιβλία και τα άρθρα μου είναι η αποστολή μου σε αυτόν εδώ τον κόσμο, είναι η αλήθεια μου, η προσφορά μου. Είναι το κανάλι που επέλεξα για να μπορώ να ορθώσω τη φωνή μου και να συνεχίσω τον αγώνα μου, χωρίς να ελέγχομαι και να λογοκρίνομαι από κανέναν.
Για αυτό αγαπήθηκαν, γιατί εκφράζουν τη διαφορετική, την τολμηρή άποψη, που επιδρά στην παιδεία του μέσου ανθρώπου και δημιουργεί προβληματισμούς για το που κατευθύνεται και πως, με ποια πυξίδα, με ποιες αξίες, με ποιους συνοδοιπόρους, με ποια μέσα.
6.Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται κάτι καινούργιο;
Ετοιμάζω αρκετές εκπλήξεις και στην ποίηση, αλλά και στην καινούργια σειρά δοκιμίων που έχω ξεκινήσει και αφορούν την αυτοβελτίωση, όχι ως μόδα της εποχής, αλλά ως ευκαιρία για να δημιουργήσει κανείς το αξιακό/ιδεολογικό υπόβαθρο, την φιλοσοφία δηλαδή ζωής εκείνη που θα τον θωρακίσει στις όποιες απειλές, που θα δημιουργήσει τις ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της ζωής του, γιατί θα του ανοίξει τις πόρτες να αγαπήσει τον εαυτό του και τον συνάνθρωπο ως δική του προέκταση. Είναι ένα μέσο για να μιλήσω εξατομικευμένα, 1-1, να περάσω μέσα από την αποσύνθεση στη σύνθεση ξανά, μιας άλλης πιο συλλογικής πραγματικότητας και τελικά στην αναβάθμιση του τρόπου σκέψης μας που είναι ο μοναδικός υπαίτιος για ότι μας συμβαίνει κακό ή καλό.
Χωρίς να περιράφονται συγεκριμένες δικές μου εμπειρίες, πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο δικός μου αγώνας ζωής και επανατοποθέτησης απέναντι στα πράγματα, καθώς και η απόλαυση του να είμαι Άνθρωπος…
7.O ακτιβισμός αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής σας. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται αρκετές εκδηλώσεις η πράξεις ακτιβιβσμού;
Ο ακτιβισμός αποτελεί όντως ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Όμως, ακτιβισμός είναι η τόλμη να αλλάξεις την ενέργεια που δίνεις και εισπράττεις, είναι η δράση να μιλήσεις και να πράξεις για ένα κόσμο δικαιότερο, για ένα περιβάλλον ασφαλέστερο, για μια φύση που δεν βιάζεται αλλά αγαπιέται και όχι μια εμπορική συναλλαγή ή αντιστάθμισμα υποχρεώσεων απέναντι στους ανθρώπους ή το περιβάλλον που έχεις καταπνίξει. Δυστυχώς ο οικονομικός κόσμος δεν το έχει αντιμετωπίσει σωστά και αυτό συμβαίνει διότι δεν ενεργοποιείται από τα σωστά κίνητρα. Και επαναλαμβάνω, τα σωστά κίνητρα είναι αυτά της προσφοράς και όχι της ανταπόδοσης.
8.Ως γυναίκα που πρωταγωνιστείτε στην κοινωνία, στην πολιτική και στο επιχειρείν τι σας έχει λείψει περισσότερο από τη ζωή;
Μέσα από μια συνεχή προσπάθεια ανάλυσης των εμπειριών μου και ενδοσκόπησης έχω καταφέρει να αφαιρέσω από τη ζωή μου τις εξαρτήσεις υλικές ή άυλες, που ηθελημένα το κοινωνικό περιβάλλον ή το σύστημα μας έχει «προικοδοτήσει». Έχω κάνει δηλαδή τη ζωή μου πιο απλή, πιο ανθρώπινη, την έχω φέρει πιο κοντά στα πραγματικά θέλω, τις αξίες και τους στόχους μου, πιο κοντά στους ανθρώπους μου και αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα, είναι το κομμάτι που μου έλειπε για να δω τον εαυτό μου ολόκληρο.
9.Κυρία Παναγιώτα Μπλέτα αφού σας ευχαριστήσω για την τιμή της συνέντευξης θα ήθελα να μας πείτε ποιο είναι το μότο σας;
Σαφώς και έχω μότο, όχι μόνο ένα, αλλά πολλά. Θα σας πω όμως, αυτό που ανέφερα και σε μια πρόσφατη ομιλία μου και με χαρακτηρίζει ως προσωπικότητα: «Εβίβα στην ποιητική των μεταβάσεων, από το εγώ στο εμείς, από το εμείς στο σύμπαν».