ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 1:19:32μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
11
Οκτωβρίου

Παύλος Ναθαναήλ: "Συγγραφέας σημαίνει κυρίως ταλέντο"

Κατηγορία Συνεντεύξεις

Μερικές από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων της Ελλάδας, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Νίκος Καζατζάκης, ο Κώστας Βάρναλης, ο Στρατής Μυριβήλης, ο Γιώργος Δροσίνης, ο Ηλίας Βενέζης κ.α υπήρξαν μέλη του αρχαιότερου λογοτεχνικού σωματείου της χώρας της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, που ιδρύθηκε το 1934. Στη ξεχωριστή αίθουσα της, με τη μοναδική αισθητική και διακόσμηση, συναντήσαμε τον σημερινό Πρόεδρο κ .Παύλο Ναθαναήλ, προσηνή, φιλόξενο και πνευματώδη, ο οποίος μας υποδέχθηκε μέσα σε εγκάρδιο κλίμα.

Μας μίλησε για τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, για το κατά πόσο προστατεύονται τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων και για τη σχέση της με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.

 

Συνέντευξη στην Μαρία Χατζηνικολάου

 


1. Κύριε Ναθαναήλ, είστε πρόεδρος της ιστορικότερης και παλαιότερης εταιρίας λογοτεχνών τα τελευταία χρόνια. Πώς βλέπετε την πορεία της;

 

Καταρχήν, διετέλεσα πρόεδρος από το 2001 έως το 2006, και από το 2010 μέχρι σήμερα. Τολμώ να πω, είναι στατιστικό στοιχείο δηλαδή, ότι είμαι ο μακροβιότερος πρόεδρος που διετέλεσε. Πριν, το ρεκόρ το είχε ο Λέων Κουκούλας, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος 8 χρόνια, αλλά τον πέρασα!
Η πορεία της Εταιρίας συνεχίζεται, συμπληρώσαμε τα 80 χρόνια φέτος, αλλά βέβαια, το βασικότερό μας πρόβλημα είναι το οικονομικό. Μέσα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης γενικότερης, δεν ήταν δυνατόν να μείνει αλώβητη η Εταιρία μας, και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που χρειαζόμαστε δραματικές αποφάσεις. Δυστυχώς, θα πρέπει να τις πάρουμε, διότι φυσικά, δεν θα την αφήσουμε να φτάσει στο χείλος του γκρεμού και να οδηγηθεί και σε διάλυση ακόμη. Αυτό θα ήταν τελείως γελοίο από τη δική μας πλευρά. Γίνονται διάφορες προσπάθειες, για να μπορέσουμε οικονομικά να αντιμετωπίσουμε το μέλλον, αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημά μας.

 

2. Θα ήθελα να μου αναφέρετε τις σημαντικότερες αλλαγές που έχετε επιφέρει στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.

 

Η Εταιρία δεν είναι ένα σωματείο στο οποίο πρέπει κάθε τόσο να επιφέρονται αλλαγές. Εκείνο που έχει σημασία είναι να συνεχίζει την παράδοση, να είμαστε πιστοί στις αρχές των πρώτων ιδρυτών -εάν διαβάσετε τον κατάλογο των ιδρυτικών μελών θα καταλάβετε ότι όλα τα μεγάλα ονόματα της λογοτεχνίας βρίσκονται εκεί- ίσως, μάλιστα, θα ήταν σκόπιμο να αναρτήσετε αυτόν τον κατάλογο στο mcnews.gr.
Οι αλλαγές είναι κυρίως ότι ανοίξαμε τις πόρτες της Εταιρίας και, ενώ είναι γεγονός ότι στα παλιότερα χρόνια, ήταν κάπως κλειστή, είχε δηλαδή τη μορφή κλειστής λέσχης, τώρα είναι ανοιχτή και έρχονται και μας επισκέπτονται μη λογοτέχνες, άνθρωποι που απλώς αγαπούν τη λογοτεχνία. Βέβαια μας κατηγορούν μερικοί ότι με τον τρόπο αυτό χάνουμε ένα μέρος της σοβαρότητάς μας, αλλά εμείς αντίθετα πιστεύουμε ότι ίσα-ίσα, δίνουμε την εικόνα μεγαλύτερης σοβαρότητας με το να ανοίγουμε τις πόρτες.

 

3. Ποια είναι η θέση της Εταιρίας σε σχέση με την προάσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων;

 

Είναι ένας από τους βασικότερους, για να μην πούμε ο βασικότερος, σκοπός της ύπαρξής της. Δυστυχώς, τα πνευματικά δικαιώματα δεν τα σέβονται πάντοτε. Υπάρχουν καταστρατηγήσεις πολλές, διαμαρτυρίες πολλές, και είναι ένας συνεχής αγώνας. Πρέπει να πούμε ότι μέχρι σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού και οι εκάστοτε λειτουργοί δεν έχουν δείξει την απαιτούμενη ευθιξία. Γι' αυτό και ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται. Είναι φυσικό η Εταιρία τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων να τα θεωρεί σαν ύψιστο σκοπό της.
Ένα παράδειγμα είναι ότι ο τελευταίος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα του 1993 κατήργησε την υποχρέωση του συγγραφέα να υπογράφει κάθε αντίτυπο. Όπως καταλαβαίνετε αυτό ευνοεί κακοπροαίρετους εκδότες, δε σημαίνει βέβαια ότι όλοι οι εκδότες είναι κακοί, αλλά εν πάση περιπτώσει, υπάρχει και σε αυτό το σινάφι ένας υπόκοσμος. Ένα αίτημα της Εταιρίας σε αυτόν τον τομέα είναι ή να επανέλθει το δικαίωμα αυτό της υπογραφής ή με ηλεκτρονικά μέσα, με τα τσιπάκια που κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο, να βρεθεί τρόπος να εξασφαλίζεται ο αριθμός των αντιτύπων που κυκλοφορούν.

 


4. Πώς βλέπετε την πορεία της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών σε σχέση με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, το ίντερνετ, το facebook, το twitter κ.α;

 

Εμείς οι παλαιότεροι δύσκολα προσαρμοζόμαστε στα σύγχρονα μέσα, αλλά από την άλλη μεριά παραδεχόμαστε ότι καλπάζουν κι επομένως, πρέπει να προσαρμοστούμε. Γίνονται προσπάθειες τελευταίως - και η δική σας ευγενική συμμετοχή, βεβαίως, είναι προς την κατεύθυνση αυτή - να χρησιμοποιούμε τα διάφορα μέσα επικοινωνίας, και έχουμε και μια πρόταση του συναδέλφου Γιώργου Καπράνου, ο οποίος μας προτείνει δύο πράγματα: Πρώτον, να οργανώσουμε μια σχολή λογοτεχνών, η οποία με εκμετάλλευση των μέσων αυτών θα λειτουργήσει, δηλαδή με λίγα λόγια να ενθαρρύνουμε νέους να προετοιμαστούν ως συγγραφείς. Το ξέρω ότι συγγραφέας σημαίνει κυρίως ταλέντο, αλλά όταν στο ταλέντο προσθέσουμε και μια κατάρτιση στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας θα γίνει καλύτερος συγγραφέας. Τέτοιους νεώτερους συγγραφείς φιλοδοξούμε κάποια μέρα να παρουσιάσουμε. Και ακόμα υπάρχει και μια άλλη πρόταση, να γυρίσουμε και ένα ντοκιμαντέρ για την Εταιρία που να περιέχει την ιστορία της και τους σκοπούς της. Βέβαια, είναι οικονομικό και πάλι το πρόβλημα, αλλά ελπίζω ότι θα βρεθούν τα μέσα να το πραγματοποιήσουμε.

 

5. Η Εταιρία προτείνει και εν πολλοίς επηρεάζει τις υποψηφιότητες των Ελλήνων συγγραφέων για τα Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τι ρόλο ακριβώς διαδραματίζει στον τομέα αυτό;

 

mesaΥπάρχει μια παρεξήγηση σ' αυτό το σημείο. Η Σουηδική Ακαδημία έχει ορίσει ότι υποψηφιότητες Ελλήνων υποβάλλονται μόνο από 2 πηγές: Η μία είναι η Ακαδημία Αθηνών και η άλλη είναι ο εκάστοτε πρόεδρος της Εταιρίας μας, όχι η Εταιρία, έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό. Όποιος είναι πρόεδρος, είναι υποχρεωμένος κάθε χρόνο να προτείνει κάποιον. Βέβαια, για λόγους δημοκρατικότητας αυτό δεν το έκανα ποτέ χωρίς να ρωτώ και τους συναδέλφους, αλλά την ευθύνη την έχω προσωπικά εγώ, ή ο οποιοσδήποτε πρόεδρος. Έχουμε υποβάλει υποψηφιότητες, και για φέτος. Εάν δοθεί κάποιο Νόμπελ στην Ελλάδα, νομίζω ότι θα είναι σε εκείνον που έχω προτείνει.

 

6. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ομοσπονδία στις ενώσεις. Ποιος είναι ο λόγος, ποιες οι θέσεις της Εταιρίας, και η δική σας προσωπικά;

 

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τη συνένωση και την ομοσπονδοποίηση των διαφόρων σωματείων, γιατί είναι αστείο τώρα να υπάρχουν πολλά λογοτεχνικά σωματεία. Δυστυχώς, παρόλο ότι πήραμε την πρωτοβουλία πολλές φορές, συγκαλέσαμε και ειδικές συσκέψεις, δεν προχώρησε αυτό το θέμα. Τολμώ να πω, έστω και αν θυμώσουν μερικοί συνάδελφοι, ότι ο λόγος που δεν προχωρεί είναι ότι δεν θέλουν να μειωθούν οι πρόεδροι, ο αριθμός των προέδρων των διαφόρων σωματείων. Αυτό είναι βασικά, δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Ένα βήμα κάναμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Συμφωνήσαμε η Εταιρία η δική μας, η Εθνική Εταιρία Λογοτεχνών και η Εταιρία Συγγραφέων να κάνουμε ένα άτυπο μόρφωμα με την επωνυμία “Συνεργαζόμενα Λογοτεχνικά Σωματεία”, το οποίο είναι ένα μικρό βήμα προς τη διαδικασία της ομοσπονδοποίησης. Μέχρι εκεί φτάσαμε ως τώρα. Όμως οι προσπάθειες για στενότερη συνεργασία θα συνεχιστούν.

 

7. Ποια είναι η γνώμη σας, και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, όσον αφορά τη δράση των λογοτεχνικών εταιριών στα πολιτικά δρώμενα της χώρας;

 

Η απάντηση, νομίζω, πρέπει να είναι κατηγορηματική. Δεν έχουμε καμία σχέση. Το κάθε μέλος μπορεί να έχει την πολιτική του τοποθέτηση και είναι δικαίωμά του, αλλά τα σωματεία σαν σωματεία δεν μπορούν να παίρνουν θέση κομματική. Πολιτική, υπό την ευρεία έννοια ναι, δηλαδή το να καταδικάσουμε για παράδειγμα την οικονομική κρίση, βέβαια, θα το κάνουμε. Αν αυτό είναι ανάμειξη στην πολιτική, εντάξει! Αλλά να εκφραστούμε υπέρ ενός κόμματος ή εναντίον κάποιου άλλου, αυτό δε θα το κάνουμε ποτέ.

 

8. Η Εταιρία έχει σαφείς, σταθερούς θεσμούς και προσανατολισμούς. Με τη σταδιακή αποχώρηση των παλαιότερων από τα διοικητικά, πιστεύετε ότι οι νεώτεροι θα αποκλίνουν ή θα προσαρμοστούν σε αυτήν την πορεία;

 

Η είσοδος νεώτερων στην Εταιρία είναι και επιθυμητή και εφικτή. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, είναι γεγονός ότι πολλοί νέοι δεν έρχονται στην Εταιρία να εγγραφούν ως μέλη, έστω κι αν είναι συγγραφείς, γιατί έχουν την εντύπωση ότι είμαστε λίγο παλαιότεροι, όχι ξεπερασμένοι, αλλά....μιας άλλης εποχής. Δεν είμαστε μιας άλλης εποχής, ίσα-ίσα. Προσωπικά θα χαρώ ιδιαίτερα αν ο διάδοχός μου είναι πολύ νεώτερος από εμένα. Οι νέοι πιστεύω θα συνεχίσουν με σταθερά βήματα την αναγνωρισμένη πορεία της και στο μέλλον.

 

9. Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014 θα γίνουν οι εκλογές στην Εταιρία, θέλετε να μας πείτε δυο λόγια;

 

Εκλογές γίνονται κάθε δύο χρόνια, η θητεία είναι διετής. Ελπίζω και εύχομαι να εκλεγούν οι καλύτεροι, με την έννοια ότι θα είναι εκείνοι που θα έχουν την περισσότερη όρεξη να δουλέψουν, όχι οι καλύτεροι σαν συγγραφείς, αυτό είναι άλλο πράγμα. Μάλιστα, με ρώτησε κάποτε κάποιος “Αν ο Παλαμάς ζούσε σήμερα θα τον κάνατε πρόεδρο;”. Όχι, δεν θα τον κάναμε πρόεδρο, διότι δεν θα ήταν καλός πρόεδρος! Το πόσο καλός είναι ο κάθε συγγραφέας δεν έχει σχέση με τα εκλογικά μας. Ελπίζω, να βγούνε εκείνοι που όπως είπα, έχουν περισσότερη όρεξη και οπωσδήποτε, μέσα στο καινούργιο συμβούλιο να είναι και μερικοί νεώτεροι στην ηλικία.

 

Διαβάστηκε 1456 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα