Εκτύπωση αυτής της σελίδας
16
Οκτωβρίου

Συνέντευξη Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου

Κατηγορία Συνεντεύξεις

Ιφιγένεια Μωραϊτίνη – Πατριαρχέα

 

 

Είστε ο Προεδρικός Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Κυπρίων Απόδημων. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία αυτού του ρόλου, την έναρξη, την εξέλιξη και τον σκοπό του;

 


Το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας είναι αναπόσπαστο μέρος της Προεδρίας της Δημοκρατίας και ασχολείται με καίρια και ευαίσθητα θέματα.

Ως βραχίονας της Προεδρίας και του Προεδρικού Μεγάρου, στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για την επίτευξη του ποικίλου και πολυδιάστατου έργου που επιτελείται από το Γραφείο μας.

Ο Επίτροπος Προεδρίας έχει αρμοδιότητες που άπτονται της διαχείρισης και συντονισμού του θέματος που αφορούν τους αγνοουμένους, τους εγκλωβισμένους, τους απόδημους, τους επαναπατρισθέντες, τις θρησκευτικές ομάδες και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

 

Όσον αφορά τους Απόδημους, η Υπηρεσία Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων βρισκόταν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών και με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2016, μεταφέρθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, υπό την εποπτεία του Επιτρόπου Προεδρίας.

Το Γραφείο μας είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους Κύπριους της Διασποράς και την Κύπρο. Διαχειριζόμαστε θέματα που υπάρχουν, συντονίζουμε δράσεις και βοηθάμε σε προβλήματα ή ανάγκες των απόδημων και επαναπατρισθέντων μας που προκύπτουν.

Μέσα από τη στενή μας επαφή και την άριστη συνεργασία με τις Ομοσπονδίες της Διασποράς προσπαθούμε να επιτύχουμε ολοένα και περισσότερους από τους κοινούς μας στόχους.

 

 

Κάθε θέση τείνει να παίρνει τη γεύση του ατόμου που την κατέχει. Πώς έχετε επιβληθεί στη θέση σας και πως μεταβλήθηκε αυτή υπό την επίβλεψή σας. Ποιο επίτευγμα σας θεωρείτε το πιο σημαντικό;


Είναι αλήθεια ότι ο καθένας μας που αναλαμβάνει μία θέση αφήνει και το στίγμα του.

Τιμής ένεκεν για τους Αγνοουμένους. Η τραγική πτυχή των Αγνοουμένων μας είναι η πιο τραγική πτυχή, απότοκος της τουρκικής εισβολής τους 1974.

Εκατοντάδες συγγενείς μετά από 47 χρόνια αναμένουν απαντήσεις για τους αγαπημένους τους. Σίγουρα αυτή η πτυχή των Αγνοουμένων και ο πόνος των συγγενών είναι αυτή που με πονάει και με αγγίζει περισσότερο.

Όσον αφορά τους Απόδημους, θεωρώ ότι μέσα από την άριστη συνεργασία του Γραφείου μου με τις Ομοσπονδίες της Διασποράς μας καταφέραμε πάρα πολλά και αυτό μας βοηθά να επιτυγχάνουμε ολοένα και περισσότερους από τους κοινούς μας στόχους.

 

Ένα από τα σημαντικότερα μας επιτεύγματα που μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι, θεωρώ είναι οι Διμερείς και Τριμερείς Συνεργασίες του Γραφείου μας σε θέματα Διασποράς.

Πέραν από την στενή μας σχέση με την Ελλάδα, αφού ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ένας και οι στόχοι μας κοινοί, καταφέραμε επίσης, να υπογράψουμε Μνημόνια Συνεργασίας με διάφορες χώρες. Σε Τριμερές Επίπεδο μαζί με την Ελλάδα, έχουμε συνεργασία με Αίγυπτο, Ισραήλ και Αρμενία. Σε Διμερές Επίπεδο υπογράψαμε Μνημόνια Συνεργασίας με Ρουμανία και Σερβία. Σύντομα προγραμματίζεται η υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας και με άλλες χώρες.

Οι Συνεργασίες αυτές είναι καθοριστικής σημασίας, αφού η Διασπορά των χωρών μας, συνεργάζεται στις διάφορες χώρες που βρίσκονται και προωθούν κοινούς στόχους και εθνικά μας συμφέροντα σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το επιτυχημένο Κύπρο- Ελληνο- Εβραϊκό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

 

Σημαντικό επίτευγμα μας στα θέματα διασποράς είναι επίσης η περαιτέρω οργάνωση και ενεργός συμμετοχή της απόδημης νεολαίας στα παροικιακά δρώμενα στις χώρες που ζουν, γιατί δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει διασπορά χωρίς τη νέα γενιά.

 

 

Πριν λίγες μέρες μέσω του προγράμματος NOSTS, 15 νέοι από Αίγυπτο, Ελλάδα και Κύπρο επισκέφθηκαν τις τρεις αυτές χώρες. Ποιος είναι ο σκοπός αυτού του Προγράμματος;


Η νέα γενιά των Απόδημων μας είναι ένας σημαντικός άξονας της στρατηγικής μας. Είναι το μέλλον της Διασποράς μας και σκοπός μας είναι να τους στηρίξουμε, ώστε να διατηρήσουν τη γλώσσα, την ιστορία, τις ρίζες και τις παραδόσεις τους. Εκτός απ’ αυτό, πολλές από τις προσπάθειες και δράσεις μας στοχεύουν στην δημιουργία και ανάπτυξη σχέσεων με νέους της Διασποράς άλλων χωρών.

Μέσα από τα πλαίσια της επιτυχημένης Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου- Ελλάδας- Αιγύπτου, σε θέματα Διασποράς, αποφασίστηκε όπως φέτος το καλοκαίρι πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ, που θα απευθύνεται στη Νεολαία των τριών χωρών.

Δεκαπέντε νέοι των τριών χωρών, πέντε από κάθε χώρα συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό και επισκέφθηκαν τις τρεις χώρες. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο και να μάθουν την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της κάθε μίας από αυτής. Πέραν αυτού σκοπός του προγράμματος ήταν οι νέοι των τριών χωρών να έρθουν κοντά και να αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Νιώθω περήφανος γιατί έχουμε καταφέρει οι 15 νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό να αναπτύξουν και να δημιουργήσουν ισχυρές σχέσεις φιλίας μεταξύ τους και αυτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή που μπορούσαμε να πάρουμε.

 

 

Έρχεστε καθημερινώς σε επαφή με Κύπριους της Διασποράς. Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που σας αναφέρουν.


Από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι της Διασποράς μας τον τελευταίο διάστημα είναι τα προβλήματα με την πανδημία του κορωνοϊού. Είχαμε δυστυχώς απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και ιδιαίτερα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Βασικό πρόβλημα τους επίσης είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με διάφορες Υπηρεσίες και Τμήματα του κράτους, όσον αφορά την υποβολή διαφόρων αιτήσεων, όπως για παράδειγμα την έκδοση ή/και ανανέωση Κυπριακών διαβατηρίων και ταυτοτήτων.

Το Γραφείο μας, φυσικά είναι κοντά τους να τους στηρίξει και να συντονίσει τις προσπάθειες για προώθηση και επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων αντιμετωπίζουν.

 

 

Πόσο σημαντική θεωρείτε την πρακτική του “people–to–people contacts”.


Το “people-to-people contacts”, είναι μία πρακτική που προωθούμε, στηρίζουμε και θεωρούμε ότι έχουμε να πετύχουμε πολλά μέσα από αυτήν.

Είναι πολύ σημαντικό στις διάφορες χώρες του εξωτερικού που διαμένουν Κύπριοι της Διασποράς μας, να έρθουν κοντά, να γνωρίσουν και να αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας με Διασπορά άλλων χωρών και να συνεργαστούν.

Γίνεται επίσης, ανταλλαγή πρακτικών και τεχνογνωσίας για τα θέματα της Διασποράς και δίνεται η ευκαιρία μέσα από αυτή την συνεργασία να οργανωθούν διάφορες δράσεις.

Μέσα από το “people to people contacts” προωθούνται σε τοπικό επίπεδο ανάμεσα στις κοινότητες της Διασποράς εκδηλώσεις με θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως θέματα νεολαίας, πολιτισμού, περιβάλλοντος και άλλα πολλά.

 

 

Έχετε τριμερείς συνεργασίες με Ισραήλ, Αίγυπτο και Αρμενία και διμερείς όπως Ρουμανία και Σερβία. Που στοχεύουν αυτές και τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

 

 

Όπως ανέφερα και πιο πριν, σημαντικός πυλώνας της στρατηγικής μας είναι οι συνεργασίες μας με άλλες χώρες σε θέματα Διασποράς.

 

Καθοριστικής σημασίας είναι η στενή μας συνεργασία με την Ελλάδα, αφού ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ένας και από κοινού προωθούμε δράσεις για αξιοποίηση των δυνατοτήτων για την προώθηση κοινών μας στόχων.

Μαζί με την Ελλάδα, έχουμε συνεργασίες σε τριμερές επίπεδο με Ισραήλ, Αίγυπτο, Αρμενία και διμερείς με Ρουμανία, Σερβία.

Μέσα από τις συνεργασίες αυτές επιθυμούμε να φέρουμε τον κόσμο της Διασποράς μας κοντά, να αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς και μαζί να προωθήσουμε κοινούς μας στόχους και συλλογικά μας συμφέροντα σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επιτυχημένο λόμπι Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στις ΗΠΑ.

 

Να αναφέρω ότι προγραμματίζεται και η υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας για θέματα Διασποράς και με άλλες χώρες.

 

 

Μια από τις προτεραιότητες σας όσο αφορά την Διασπορά είναι η ενεργός συμμετοχή της νεολαίας της. Ποια βήματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε αυτήν την κατεύθυνση.

 

Πράγματι η νέα γενιά των απόδημων μας αποτελεί ένα από τους πρωταρχικούς μας στόχους και πυλώνες της στρατηγικής μας.

Η Νεολαία, είναι όπως συνηθίζω να λέω συχνά, το μέλλον μας, οι μελλοντικοί ηγέτες της Διασποράς μας και πρέπει να τους στηρίξουμε και να επενδύσουμε σ’ αυτούς.

Οι νέοι μας πρέπει να γνωρίζουν τη γλώσσα, την ιστορία, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό της πατρίδας τους. Να γνωρίσουν αλλά και να διατηρήσουν τις ρίζες με τον τόπο τους.

Πολλές από τις δράσεις μας στοχεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα προσφέρουμε διαδικτυακά μαθήματα ελληνικής γλώσσας και

ιστορίας.

Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται προγράμματα νέων, όπου νέοι μας από διάφορες χώρες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Κύπρο, να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου καταγωγής τους, να μάθουν την ιστορία, τις παραδόσεις και γενικότερα τις ρίζες τους. Κατά τη διάρκεια παραμονής τους έχουν την ευκαιρία επίσης για ταχύρρυθμα μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Η πανδημία του κορωνοϊού φυσικά απέτρεψε τα σχέδια μας, αλλά παρ’ όλα αυτά προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και να υλοποιούμε πολλούς από τους στόχους μας διαδικτυακά.

Επίσης, είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας μία διαδικτυακής πλατφόρμας «Μάθε τις Ρίζες σου», όπου θα απευθύνεται στους απόδημους μας και κυρίως στους νέους μας, με σκοπό να γνωρίσουν και να διατηρήσουν τη γλώσσα, την ιστορία, το πολιτισμό και τις ρίζες τους.

 

 

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Ομογενείς Αναγνώστες μας.

 


Από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον Απόδημο Ελληνισμό σε όποιον μέρος και αν βρίσκεται.

Είμαστε ευγνώμονες για τη διαχρονική στήριξη και βοήθεια τους προς την Κύπρο μας. Είμαστε περήφανοι για τα μεγάλα επιτεύγματα τους στις χώρες που ζουν.

Θα είμαστε δίπλα τους για ότι χρειαστούν, να τους στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

 

 

 

 

Πηγή:hephaestuswien.com

Διαβάστηκε 144 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)