Εγκάρδια και με μεγάλη προθυμία μας μίλησε για την τρέχουσα επικαιρότητα, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και για τον εκφοβισμό που υφίστανται άνδρες και γυναίκες δημοσιογράφοι, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Συνέντευξη στην Μαρία Χατζηνικολάου
1.Κ. Τσαουσίδου κλείσατε ένα χρόνο στη θέση της Προέδρου του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα που εκλέγεται σε αυτή τη θέση. Ποιος ήταν ο σημαντικότερος στόχος που επιτύχατε αυτή την περίοδο;
Ως Πρόεδρος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΔ νιώθω περήφανη που ενεργήσαμε άμεσα με το Γενικό Γραμματέα τον Edward Steen και βγάλαμε ανακοίνωση καταδίκης της εισβολής αλλά και άμεσο κλείσιμο των ΜΜΕ που ελέγχονται και τροφοδοτούνται με "ειδήσεις" κατευθείαν από το Κρεμλίνο με σκοπό την παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σε όλη την Ευρώπη. Απώτερος στόχος τους ήταν να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο δίνεται η πληροφόρηση και τη διαμόρφωση θετικού κλίματος υπέρ της Ρωσίας. Μετά από λίγες ώρες ακούσαμε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λέει ακριβώς το ίδιο πράγμα και να απαγορεύει τη λειτουργία των μέσων αυτών στις χώρες μέλη της ΕΕ χαρακτηρίζοντάς τα ως μέσα προπαγάνδας της ρωσικής κυβέρνησης.
Ένα επίσης σημαντικό θέμα με το οποίο ασχολούμαι συνεχώς είναι η ενότητα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Ήταν είναι και θα είναι ο πρωταρχικός μου σκοπός. Ξέρετε είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν τόσοι διαφορετικοί λαοί να βρουν έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Με τις αντιθέσεις μας, τις απόψεις μας αλλά και την ισχυρογνωμοσύνη κάποιων πρέπει να γίνεται συνεχής διάλογος προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα. Αυτό είναι θεωρώ το πιο δύσκολο. Και επίσης ο συντονισμός των δράσεων. Την περίοδο της πανδημίας αν και δεν μπορούσαμε να βρεθούμε δια ζώσης το διαδίκτυο μας έφερε πιο κοντά και πιο συχνά. Έτσι δεν χάσαμε χρόνο και σχεδιάζαμε τις επόμενες συναντήσεις μας.
2. Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας δημοσιογράφος για να ξεχωρίζει;
Να ερευνά και να μεταφέρει την είδηση στον κόσμο χωρίς δικά του συμπεράσματα. Να μάχεται για την ανεξαρτησία του και να μην υποκύπτει σε πιέσεις. Η δημοσιογραφία είναι, για μένα τουλάχιστον, λειτούργημα. Ποτέ δεν το είδα ως επάγγελμα. Φέτος κλείνω 36 χρόνια στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αν ξανάρχιζα πάλι τα ίδια βήματα θα ακολουθούσα.
3.Άμαχοι πολίτες τραυματισμένοι, τα νοσοκομεία γεμάτα παιδιά, στρατιώτες ψάχνουν τροφή. Σχολιάστε μας αυτό που συγκινεί την ανθρωπότητα στις μέρες μας, την εισβολή στην Ουκρανία.
Καταδικάζουμε την εισβολή στην Ουκρανία η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και καταστρατήγηση των καταστατικών αρχών του ΟΗΕ. Η κυριαρχία ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού κράτους παραβιάζεται απροκάλυπτα οδηγώντας την Ευρώπη σε μια νέα αιματοχυσία αθώων ανθρώπων παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτός ο πόλεμος δεν είναι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αλλά ο πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας και κατ’ επέκταση εναντίον της Ευρώπης. Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι και να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς με κάθε τρόπο. Μην ξεχνάμε ότι χιλιάδες Έλληνες ζουν εκεί.
4. Θεωρείτε τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανεξάρτητα και δημοκρατικά;
Τα Ελληνικά ΜΜΕ δεν διαφέρουν από άλλα ευρωπαϊκά. Όσο τα ΜΜΕ θα ανήκουν σε επιχειρηματίες που έχουν συναλλαγές με την εκάστοτε κυβέρνηση δεν θα υπάρχει ανεξαρτησία. Πως θα γράψει ο δημοσιογράφος κατά του εκδότη του; Αδύνατον… Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων δίνει καθημερινά αγώνα για την δημοκρατία, την ελευθερία της έκφρασης, την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια στα ΜΜΕ καθώς και για την προστασία των δημοσιογράφων. Η ΕΕΔ υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και καταδικάζει κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
5.Οι δημοσιογράφοι αμείβονται ικανοποιητικά στην Ελλάδα και τι έχετε να πείτε για εκείνους που δουλεύουν με αγάπη χωρίς καμία χρηματική απολαβή;
Στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες έχει γίνει καθεστώς η χαμηλή αμοιβή εργασίας ιδιαίτερα όσον αφορά στις ιστοσελίδες. Τα νέα μέσα ενημέρωσης που είναι τα ψηφιακά δεν τηρούν τους κανόνες σε κανένα επίπεδο. Είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι ενημερωτικές ιστοσελίδες που δίνουν την αμοιβή που πρέπει στους δημοσιογράφους τους. Οι περισσότεροι που απασχολούνται στα ΜΜΕ είναι νέοι με όραμα και πολύ όρεξη για δουλειά. Πραγματικά δεν ξέρω αν υπάρχει πλέον μέλλον. Το πιο σίγουρο είναι να κάνουν κάποιο άλλο επάγγελμα για να μπορέσουν να επιβιώσουν και τη δημοσιογραφίας να την κάνουν ως χόμπι. Όσον αφορά στις αμοιβές των επαγγελματιών δημοσιογράφων βρίσκονται σε καλό επίπεδο αν και έχουν υποστεί μειώσεις.
6.Έχετε πέσει θύμα bulling και τι θα συμβουλεύεται όσους το υφίστανται χρόνια.
Να αντισταθούν! Να μιλήσουν! Δεν νοείται στη σημερινή εποχή στον 21ο αιώνα να υπάρχουν κλειστά στόματα! Προσωπικά, όπως πιστεύω και οι περισσότεροι, ναι έχω πέσει θύμα εκφοβισμού αλλά το αντιμετώπισα αμέσως και το σταμάτησα. Θέλει δύναμη, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Στην εποχή του διαδικτύου που όλοι μιλάνε για όλα είναι ανεπίτρεπτο να αφήνουμε να μας τρομοκρατούν. Μπορούμε να καταγγείλουμε αυτές τις ενέργειες ονοματίζοντας τους υπεύθυνους ή ζητώντας από τις αρχές να μας βοηθήσουν.
7. Ποιες είναι οι επόμενες σημαντικές εκδηλώσεις που προγραμματίζει το Ελληνικό Τμήμα της AEJ το επόμενο διάστημα;
Το Ελληνικό Τμήμα όπως γνωρίζεται δημιουργήθηκε το 1982 με πρώτο Πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καλλιγά ο οποίος και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του το 1993. Στο όνομά του και με το όνομά του, το Ελληνικό Τμήμα έχει θεσπίσει τα Δημοσιογραφικά βραβεία Ήθους και Ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Είναι από τα πιο δραστήρια τμήματα της ΕΕΔ και αριθμεί στο ενεργητικό του δεκάδες συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια. Φέτος μάλιστα θα διοργανώσουμε, για άλλη μια φορά, το Διεθνές Συνέδριο και τη Διεθνή Γενική Συνέλευση στην χώρα μας και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Θα υποδεχτούμε περί τους εκατό συναδέλφους μας από την Ευρώπη, την Αμερική αλλά και την Τουρκία. Επίσης Έλληνες δημοσιογράφοι μέλη της ΕΕΔ θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με τους ξένους συναδέλφους. Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες διοργανώσεις που βοηθούν στην εξωστρέφεια της περιφέρειας αλλά και στην προβολή της στο εξωτερικό.
8. Ποιο είναι το ρεπορτάζ της καριέρας σας που θυμάστε και συγκινείστε και θα έχει πάντα ξεχωριστή θέση στη καρδιά σας;
Νεαρή ρεπόρτερ στην εφημερίδα Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, το 1987 έκανα ελεύθερο ρεπορτάζ. Κάποια στιγμή πρότεινα στο Διευθυντή της εφημερίδας να ασχοληθώ με κοινωνικά θέματα. Στο κυριακάτικο φύλο ονομάσαμε ένα δισέλιδο “Στις γειτονιές της Αθήνας”. Εκεί λοιπόν έκανα ρεπορτάζ στις φτωχές γειτονιές μιλώντας με τον απλό κόσμο με στόχο να αναδείξω τα προβλήματά τους. Το κυριακάτικο αφιέρωμα είχε μεγάλη ανταπόκριση και λαμβάναμε δεκάδες αιτήματα από πολίτες που μας ζητούσαν να ασχοληθούμε και με τις δικές τους γειτονιές. Αυτά τα ρεπορτάζ δεν θα τα ξεχάσω ποτέ.
9. Κ. Τσαουσίδου σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή της συνέντευξης.