ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024 - 7:37:18μ.μ.
14
Απριλίου

Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Πολιτισμού & Παιδείας Δήμου Βύρωνα Αθανάσιου Κλειάσιου « Οι άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων και του πνεύματος, οφείλουν να είναι πρωτοπόροι στα ζητήματα των δικαιωμάτων και της έμφυλης βίας»

Κατηγορία Συνεντεύξεις

Δικαίως κατέχει, εδώ και λίγους μήνες, τη θέση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Βύρωνα, καθώς είναι μορφωμένος, καταρτισμένος και πολυμαθής. Σε κερδίζει αμέσως με την ευγένεια και την απλότητα του χαρακτήρα του.

Ο κ. Αθανάσιος Κλειάσιος μίλησε στο mcnews.gr για την τοπική αυτοδιοίκηση, τις πολιτιστικές δράσεις στην πόλη, αλλά και γι'αυτό που είναι πάνω απ' όλα...την ανθρώπινη ζωή!

Συνέντευξη στην Μαρία Κλ. Χατζηνικολάου

 

 

1.Κ. Αντιδήμαρχε, τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά, την τοπική αυτοδιοίκηση και να κατεβείτε υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Αλέξη Σωτηρόπουλου ;

 

Είμαι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος από το 2019. Είναι η δεύτερη θητεία που κάνω στο δημοτικό συμβούλιο, με την παράταξη του κ. Σωτηρόπουλου. Από τα φοιτητικά μου χρόνια στο Πανεπιστήμιο, είχα το ενδιαφέρον για τα κοινά.Έπειτα ως εργαζόμενος συνέχισα να ασχολούμε στους χώρους εργασίας μου με τα κοινά. Με τον επιστημονικό μου κλάδο ήμουνα από το 2016 έως και φέτος ,εκλεγμένος στο όργανο των οικονομολόγων, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Θεωρώ, ότι το καλύτερο πεδίο που κάποιος μπορεί να προσφέρει είναι η πόλη του , η πόλη που έχει γεννηθεί, η γειτονία του. Έτσι μπορεί να παραδόσει στην επόμενη γενιά μια καλύτερη πόλη, απ΄αυτή που βρήκε και μεγάλωσε.

 

 

2.Μιλήστε μας λίγο για το αντικείμενο των σπουδών σας και πως συνδυάζεται με την αντιδημαρχία που προΐσταστε σήμερα στο Δήμο Βύρωνα.

 

Είμαι οικονομολόγος. Έχω μεταπτυχιακό στα οικονομικά και στα χρηματοοικονομικά (finance).Εργαζόμουν για 10 χρόνια ως σύμβουλος επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα σε οικονομικές θέσεις. Θεωρητικά όπως ακούγεται, θα πει κάποιος ότι δεν υπάρχει συνάφεια με το κομμάτι του πολιτισμού και της παιδείας.
Η θέση είναι καθαρά διοικητική και το μεγάλο πλεονέκτημα που μου δίνει ,είναι πως όταν έρχομαι σε ένα χώρο όπως είναι ο πολιτισμός , οι τέχνες και η παιδεία, αν έχεις το οικονομικό υπόβαθρο (background), ξέρεις τι μπορείς να κάνεις, τι δεν μπορείς να κάνεις και μέχρι που μπορείς να φτάσεις. Τα οικονομικά, καλώς η κακώς, χρειάζονται παντού. Στον Δήμο δεν έχουμε άπλετους πόρους και δεν μπορούμε να τους σπαταλούμε, χωρίς να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

 

 

3.Έχετε αναλάβει την εν λόγω θέση εδώ και τρείς μήνες. Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σας εξέπληξε θετικά και ποιο αρνητικά ;

 

Ο Δήμος Βύρωνα έχει μια βαριά παράδοση στον πολιτισμό και τις τέχνες. Η πόλη έχει επενδύσει πολλά χρόνια στον πολιτισμό με πολλά δρώμενα , πολλούς θεσμούς και μάλιστα πολλοί καλλιτέχνες είναι από την πόλη μας.
Αυτό ήταν μια θετική έκπληξη , ότι αναλαμβάνω ένα κομμάτι το οποίο έχει μεγάλη παράδοση και προσπαθώ να το βελτιώσω.
Από την άλλη πλευρά, αυτό είναι και το βάρος, όχι αρνητικό, ότι έχω αναλάβει κάτι που είναι σε πολύ καλό επίπεδο και καλούμαι να το αναβαθμίσω.Το αρνητικό που συναντά κάποιος στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι οι περιορισμένες δυνατότητες που έχει, δηλαδή οι πόροι που μπορούμε να δαπανήσουμε, δυστυχώς, είναι μετρημένοι. Επενδύουμε περισσότερους απ΄όσους μπορούμε , αλλά λιγότερους απ΄όσους θα θέλαμε. Ο πολιτισμός είναι στις πρώτες μας προτεραιότητες, γιατί είναι βασική διέξοδος των ανθρώπων ειδικά στα αστικά κέντρα.

 

 

4.Προχωράτε πάνω στα θεσπισμένα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου ή έχετε την ελευθερία από τον νέο Δήμαρχο να εισαγάγετε και νέα;

 

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε , τους πρώτους μήνες ευθύνης μας είναι ενδεχομένως κάποια πράγματα, που στα υφιστάμενα δρώμενα δεν γινόντουσαν με τον καλύτερο τρόπο, να τα βελτιώσουμε και φυσικά υπάρχει πάντα η ελευθερία από τον Δήμαρχο και η πολιτική βούληση, να εισαγάγουμε νέους θεσμούς.
Ένας νέος θεσμός που ξεκινάμε στη πόλη τον Ιούνιο , είναι το Μουσικό Μαθητικό φεστιβάλ σε συνεργασία με την ένωση γονέων του Δήμου Βύρωνα, για τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου θα μπορέσουν να φέρουν τα συγκροτήματα τους και τις χορωδίες τους σε μια βραδιά , όπου θα είναι ένα μοναδικό school grave !

 

ACADIMA1 Copy

 

 

 5.Τι είναι αυτό που παρακολουθείτε από πολιτιστικές δράσεις στο δήμο, πολλά χρόνια πριν γίνεται αντιδήμαρχος;

 

Το βασικότερο, όπου είμαστε γνωστοί σε όλη την Αττική και σε όλη τη χώρα, είναι το Φεστιβάλ Βράχων. Είναι ένας θεσμός που δημιουργεί την μεγαλύτερη εξωστρέφεια στη πόλη.
Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε κάποια συναυλία ή παράσταση. Για μας τους Βυρωνιώτες, ο δημοτικός κινηματογράφος Νέας Ελβετίας είναι ένας χώρος, όπου όλα τα παιδιά της πόλης έχουν βρεθεί για κάποια παιδική παράσταση. Πιστεύω, ότι όλες οι γενιές είναι ταυτισμένες με αυτό το χώρο.

 

 

6.Βασικός δείκτης της προόδου για εξέλιξη κάθε κοινωνίας είναι ο πολιτισμός . Πιστεύεται ότι οι δημόσιοι φορείς και οι υπηρεσίες το αναπτύσσουν αυτό η κλείνουν την πόρτα διαρκώς στις ανάγκες των πολιτών τους ;

 

Σε ότι αφορά το Δήμο Βύρωνα προσπαθούμε διαρκώς να έχουμε τις πόρτες ανοιχτές. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και σε όποιον θέλει να παρουσιάσει κάτι στη πόλη μας. Κάνουμε συνεργασίες με ινστιτούτα και με πανεπιστήμια και στοχεύουμε στο να φέρουμε σύγχρονες τέχνες να παρουσιαστούν. Οτιδήποτε μπορεί να αφορά έστω κι ένα μικρό ποσοστό της κοινωνίας, προσπαθούμε με τα μέσα που διαθέτουμε να το προωθούμε.

 

 

7.Στον φετινό προϋπολογισμό του δήμου, ποιο είναι το ποσόν που θα διατεθεί για τον πολιτισμό και τα σωματεία ;

 

Αυτό είναι κάτι δυναμικό κάθε φορά. Αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός είναι περίπου στις 60.000 με 65.000 ευρώ το χρόνο, όπου μπορούμε να κινηθούμε, για να κάνουμε πολιτιστικές δράσεις.Αν το ακούσει κάποιος μεμονωμένα, θα πει ότι είναι ένα μικρό ποσό και το καταλαβαίνω.
Αν δει όμως τη συνολική οικονομική κατάσταση του Δήμου και το πόσες ανάγκες και υποχρεώσεις υπάρχουν, που καλούμαστε ως νεα δημοτική αρχή να ανταπεξέλθουμε, θα καταλάβει ότι είναι το βέλτιστο που μπορούμε να κάνουμε. Και θα μου επιτρέψετε να πω, ότι είναι περισσότερο από αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

 

 

8.Το κέντρο Μελέτης και Χορού Ισιδώρας και Ραυμόνδου Ντάνκαν, το φεστιβάλ «Στη σκιά των Βράχων» και η Πανελλήνια Λογοτεχνική Συντροφιά Εφήβων και Νέων του δήμου, έχουν φανατικούς υποστηρικτές σε όλη την Αττική. Που οφείλεται αυτό, κατά τη γνώμη σας;

 

Είναι τρεις φορείς με διαφορετικό κοινό, που βρίσκονται στη μεγάλη αγκαλιά του Δήμου μας. Το κέντρο χορού Ντάνκαν, είναι ένας χώρος που αφορά αποκλειστικά το χορό και έχει κοινό που το επισκέπτεται από όλα τα μέρη της γης.Το φεστιβάλ Βράχων, με δεκάδες εκδηλώσεις κάθε χρόνο είναι ασυναγώνιστο και είμαστε πολύ τυχεροί που το έχουμε στη πόλη μας. Ο θεσμός της Πανελλήνιας Λογοτεχνικής Συντροφιάς μπαίνει στη δέκατη χρονιά του. Παιδιά και έφηβοι στέλνουν τις προσπάθειες που έχουν κάνει στη λογοτεχνία, αξιολογούνται από ανθρώπους που είναι χρόνια καταρτισμένοι και στο τέλος ο Δήμος δημιουργεί ένα βιβλίο το οποίο το στέλνουμε και στα παιδιά, αλλά και σε όλα τα δημαρχεία της χώρας.
Είναι πολύ σημαντική κληρονομιά τα βιβλία αυτά και θέλουμε να ενισχύουμε συνεχώς το συγκεκριμένο θεσμό.

 

 

9.Ο άνθρωπος ο πεπαιδευμένος δίνει αξία στην ανθρώπινη ζωή, την τιμά, τη σέβεται και την υπερασπίζεται. Τι έχετε να πείτε σε όσους πράττουν αντίθετα;

 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ραγδαία αύξηση του φαινομένου της έμφυλης βίας. Για μας ως δημοτική αρχή ,αλλά ιδιαίτερα για όσους ασχολούμαστε με το κομμάτι του πολιτισμού και της παιδείας, κατευθυνόμαστε στις δραστηριότητες που δίνουν διεξόδους στους ανθρώπους, προκειμένου να στρέφονται στον ανάποδο δρόμο. Γι΄αυτό το λόγο την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας , παρουσιάσαμε μια παράσταση, στον δημοτικό μας κινηματογράφο, που έθιγε το θέμα των γυναικοκτονιών.

 

 

10.Τι διαβάζετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

 

Ιστορικά βιβλία. Η ιστορία που συνδέεται με την πολιτική, είναι κάτι που με ενδιαφέρει περισσότερο απ΄όλα.

 

 

11.Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω , θα ήθελα να σας ρωτήσω, οι άξιοι τελικά τολμούν;

 

Αυτό θα έλεγα είναι θέμα ανθρώπου.Δεν μπορεί κανείς να πει ότι όλοι οι άξιοι τολμούν , αλλά και ούτε ότι όσοι τολμούν είναι άξιοι.
Όταν πετυχαίνουμε το συνδιασμό είναι το ιδανικό!
Το κρίσμο είναι ότι ακόμα και όταν τολμούν οι άξιοι, στη πορεία που συνεχίζουν στη ζωή, να τολμούν να παραμένουν άξιοι...

 

 

 

Διαβάστηκε 117 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα