ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 8:07:01μ.μ.
15
Απριλίου

Σταμάτης Φίφης : " Η ποίηση αποτελεί διέξοδο στα προβλήματα του ανθρώπου"

Κατηγορία Συνεντεύξεις

Ένας πολύ ευγενής συγγραφέας, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, που έχει αφιερώσει αμέτρητες ώρες δουλειάς στη συγγραφή βιβλίων, αλλά και στη μουσική και στον αθλητισμό, ο κ. Σταμάτης Φίφης ανοίγει την καρδιά του στο mcnews.gr

 

Συνέντευξη στην Μαρία Χατζηνικολάου

 

 

1. Κ. Φίφη πότε αρχίσατε να γράφετε ποίηση και τι ήταν αυτό που σας ώθησε να στραφείτε στη ποίηση;

 

Με την ποίηση διατηρώ μια σχέση από τα εφηβικά μου χρόνια, ως απάντηση από τα αδιέξοδα της εποχής και της ηλικίας μου, μετουσιώνοντας τους προβληματισμούς μου σε ένα δημιουργικό τρόπο.

 

 

2. Πόσο ωφελεί η ποίηση τον άνθρωπο κατά την άποψη σας;

 

Η ποίηση δείχνει τον τρόπο έμπνευσης και έκφρασης όχι μόνο στο δημιουργό αλλά και στο ευρύτερο λογοτεχνικό κοινό. Προσωπικά για μένα όπως έχω γράψει και σε ένα στίχο, "Η ποίηση αποτελεί το μοναδικό και τελικό καταφύγιο"

 

 

3. Διαβάζετε περισσότερο πεζογραφία η ποίηση;

 

 

Διαβάζω τα πάντα. Πεζογραφία, ποίηση και γενικότερα μου αρέσει και απολαμβάνω το διάβασμα.

 

 

4. Ποιόν από τους σύγχρονους Έλληνες ποιητές θαυμάζετε και γιατί;

 

 

Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στον Κώστα Καρυωτάκη και το Γιάννη Ρίτσο , γιατί αποτελούν παράδειγμα βίωσης μέσα από το λόγο που διαμόρφωσαν. Εδραίωσαν την ποίηση, ο ένας χαρίζοντας τη ζωή του στην έμπνευση κι άλλος στον καθημερινό αγώνα για την ελευθερία και τα ιδανικά του.

 

 

5. Από τα εννέα ποιητικά έργα σας ποιό σας δυσκόλεψε περισσότερο στη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας;

 

 

Νομίζω τα πρωτολειν μου είναι πιο περίπλοκα όσο αφορά τη ροή του λόγου , στέκουν πιο απόμερα και γενικότερα είναι πιο στριφνά και δυσνόητα.

 

 

6.Έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνει άνθρωπος στον 21ο αιώνα;

 

 

Όταν αναφερόμαστε στον άνθρωπο του 21ου αιώνα, αυτόματα μου έρχεται στο νου ένα τραγούδι των CRIMSON KING, με τίτλο "21st Century Schizoid Man"

 

 

 

7. 'Ησασταν ένας από τους τρείς βασικούς ομιλητές της πρώτης παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ , που πραγματοποιήθηκε σε μια από τις πιο παλιές και δραστήριες λογοτεχνικές ενώσεις της χώρας , την ΠΕΛ.Ποιά είναι η αξία του βιβλίου και γιατί θα προτείνατε σε κάποιον να το αγοράσει;

 

 

Το βιβλίο της Μαρίας Χατζηνικολάου που παρουσιάστηκε στην αίθουσα της ΠΕΛ ανέλαβα κι εγώ να το προβάλλω, πιστεύοντας όπως έχω διαπιστώσει από τη γνωριμία και τη συνεργασία μας, πως είναι ένα άνοιγμα στον κόσμο και το φως, μέσα από τις σελίδες και τις συνεντεύξεις που παρουσιάζει.

 

 

8. Κ. Φίφη σας ευχαριστώ θερμά αφενός για τη συνέντευξη που παραχωρήσατε στο mcnews.gr και αφετέρου για την χαρά και την τιμή που ήσασταν ένας εκ των ομιλητών της παρουσίασης του βιβλίου μου την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022.

 

 

Διαβάστηκε 531 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα