ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024 - 10:29:29π.μ.
21
Ιανουαρίου

Τζένη Βλαχώνη : "Σήμερα, ζούμε στην κοινωνία της υποκρισίας"

Κατηγορία Συνεντεύξεις

Η Τζένη Βλαχώνη συγγραφέας, ποιήτρια, και ζωγράφος κατάγεται από το όμορφο Πήλιο και είναι μια ισχυρή προσωπικότητα. Έχοντας στο ενεργητικό της, πλήθος τιμητικών διακρίσεων στον ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό, συνεχίζει να προσφέρει στα ελληνικά γράμματα. Μια ακούραστη εργάτρια του πολιτισμού και μια τεχνίτρια του λόγου. Πρόσχαρη, ευγενέστατη και αισιόδοξη μας μίλησε για την ποίηση, τα βιβλία της και τα μελλοντικά της σχέδια.

 

Συνέντευξη στη Μαρία Κλ. Χατζηνικολάου

 

 

1. Κα Βλαχώνη πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

 

Έχω ασχοληθεί περίπου 15 χρόνια με τη γιόγκα, με την άσκηση σώματος και πνεύματος, όπως λένε. Η μέρα μου ξεκινάει αρκετά νωρίς το πρωί με γυμναστική, το πρωινό και το ντους, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε γυναίκες και θηλυκά. Στη συνέχεια ετοιμάζω και φροντίζω την οικογένεια μου. Γράφω ότι με έχει συγκινήσει και να σας πω εδώ, πως το πρώτο μου βιβλίο λεγόταν "Η εποχή της ατέλειωτης νιότης". Αφορούσε οδηγίες και συμβουλές για τον άνθρωπο, την υγεία και την διατροφή και είχε πολλή μεγάλη επιτυχία. Άρεσε και αρέσει ακόμη, γι΄αυτό και πολλοί εκδότες μου ζητάνε και σήμερα να κάνω επανέκδοση.

 

2. Πως επιλέξατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων και σε τι ηλικία το επιλέξατε;

 

Θα έλεγα σε αρκετά μεγάλη ηλικία, μετά τα τριανταπέντε. Καθώς είχα κάνει οικογένεια σε μικρή ηλικία, δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ με πράγματα, που ήθελα από μικρό παιδί. Πάντα έγραφα...αλλά μετά την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου διαπίστωσα πως έχω κάποιο ταλέντο στη συγγραφή και στη ποίηση. Στο πρώτο μου βιβλίο, έκανε την εικονογράφηση ένας σπουδαίος ζωγράφος, ο Αλέξανδρος Χαιρετάκης και πήρα και το πρώτο μου βραβείο.

Ορισμένοι θεωρούν την ποίηση επάγγελμα, αλλά εγώ τη θεωρώ λειτούργημα. Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης είχε πει:"Οι ποιητές είναι θεόσταλτοι"...και μπορώ να σας πω οτί αυτό το πιστεύω ακράδαντα!

 

 

3. Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο και γιατί;

 

Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Για μένα όλες οι ποιητικές μου συλλογές είναι αγαπημένα μου παιδιά. Δεν θα μπορούσα να πω ότι προτιμώ κάποια. Όπως γνωρίζετε έχω γράψει και ένα μυθιστόρημα "Το αγγελικό μυστικό της Όλγας Μπράουν" ,που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκοφώς  και το οποίο μου πήρε 8 χρόνια να το ολοκληρώσω. Είναι ένα βιβλίο που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και με τεράστια μυθοπλασία δική μου. Το θεωρώ ίσως από τα καλύτερα μυθιστορήματα που κυκλοφορούν. Έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά και ευελπιστώ να γίνει ταινία. Ξεκινάει από το Σοχούμι της Ρωσίας, σχεδόν 100 χρόνια πριν και είχα την ευλογία να γνωρίσω τη γυναίκα για την οποία έγραψα το βιβλίο.
Το βιβλίο βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα και σε ένα τεράστιο έρωτα. Διαδραματίζεται σε 4 διαφορετικές χώρες, τη Ρωσία, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Αγγλία.

 

 

4. Είστε μέλος της Αμφικτιονίας Ελληνισμού Θεσσαλονίκης και της UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε. Θεωρείται ότι διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;

 

Νομίζω πως είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ευτυχώς, που υπάρχουν οι συγκεκριμένοι σύλλογοι και γίνονται σημαντικά δρώμενα. Εξαρτάται βέβαια και ποιός είναι Πρόεδρος κάθε φορά, γιατί ανάλογα με την ποιότητα του Προέδρου λειτουργεί και ο σύλλογος. Και στην Αμφικτιονία Ελληνισμού Θεσσαλονίκης και στην UNESCO T.Λ.Ε.Ε είναι εξαιρετικοί οι πρόεδροι και κάνουν έργο ζωής. Είναι καλό οποιοσδήποτε νέος άνθρωπος ή αισθάνεται νέος και έχει να προσφέρει πράγματα, να ενταχθεί σ΄αυτούς τους συλλόγους ή σε οποιοδήποτε άλλο, εκείνος θεωρεί ότι μπορεί να δώσει και να πάρει.

 

 

 

5. Έχετε διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων για τον πολιτισμό, πολλές από τις οποίες υπήρξαν φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Ποια θυμάστε με αγάπη και νοσταλγία περισσότερο;

 

Να σας πω ότι όλες οι εκδηλώσεις μου είναι φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Για αρκετά χρόνια υποστήριξα και θα συνεχίσω και στο μέλλον να το κάνω το Αντωνοπούλειο Ίδρυμα στη Πάτρα με παιδιά με ειδικές ανάγκες. Προσπάθησα να προσφέρω όχι μόνο από τα έσοδα, αλλά και από αυτά που δεν υπήρχαν. Επίσης στο Ίδρυμα Θεόφιλος, όπου τώρα έχω αποχωρίσει και ήταν για τις πολύτεκνες οικογένειες. Η πολιτεία θα πρέπει να δώσει περισσότερη αγάπη και να σταθεί δίπλα στις πολύτεκνες οικογένειες. Στο Μέγαρο Μουσικής έχω κάνει δύο εκδηλώσεις, ακόμη στο Μουσείο Μπενάκη και αλλού και σε όλες έδωσα την ψυχή μου. Μια μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση , που ήταν στο Ναύπλιο , πάνω στο Μπούρτζι, που ο τότε δήμαρχος μας το παραχώρησε για μια ποιητική βραδιά. Ήταν η πρώτη φορά που το Μπούρτζι άνοιξε τις πύλες του, για να δεχθεί την ποίηση σε έναν πονεμένο χώρο.

 

ACATZENI1 Copy

 

6. Είστε και ζωγράφος. Τι ζωγραφίζετε συνήθως;

 

Αγαπώ τη ζωγραφική και έχω μαθητεύσει δίπλα στο Νίκο Ζαχόπουλο. Έχω κάνει μόνο 22 μαθήματα.Έμαθα πολλά από αυτόν τον άνθρωπο αλλά στο τέλος έβγαλα τη δική μου προσωπικότητα, το δικό μου μικρό η μεγάλο ταλέντο και ζωγραφίζω οτιδήποτε με συγκινεί.Με ελκύουν πολύ τα χρώματα. Στα περισσότερα έργα μου θα δείτε τα χρώματα και τον άνθρωπο , χωρίς να έχω φτάσει ακόμα να κάνω προσωπογραφία. Ανάλογα τον ψυχισμό μου και την στιγμή, εξωτερικεύω τα συναισθήματα μου, με έναν τρόπο δικό μου πάνω στη ζωγραφική.

 

7. Η ποίηση κατά την άποψη σας αγαπιέται από το σύγχρονο Έλληνα;

 

Πιστεύω πως αγαπιέται πάρα πολύ. Άλλωστε ο μισός Ελληνικός πληθυσμός γράφει ποίηση. Λίγοι βέβαια ξεχωρίζουν...Η ποίηση δεν είναι κάτι που σπουδάζετε, είναι κάτι που έρχεται από το Θεό, από το Σύμπαν και όταν είναι καλή ποίηση, σίγουρα αγαπιέται. Προσωπικά γράφω λυρική ποίηση, όπως γνωρίζεται από προηγούμενες συναντήσεις μας. Είναι σημαντικό, να υπάρχει ελληνική ποίηση και να την υποστηρίζει και το ελληνικό κράτος.

 

8. Έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό. Μπορείτε να μας πείτε ένα περιστατικό που σας έχει μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη και σε ποια χώρα συνέβη;

 

Έχω ταξιδέψει αρκετά, αλλά όχι όσο θα ήθελα. Την τελευταία φορά που βρέθηκα στο Λος Άντζελες ενώ ήμουν με ένα άτομο της οικογένειας μου σε ένα τραπέζι και τρώγαμε , άκουσε ένα ζευγάρι την ελληνική γλώσσα, που κάνει εντύπωση στους ξένους, και ρώτησε από που είμαστε. Όταν τους είπαμε από την Ελλάδα , ο κύριος που συνόδευε την κυρία, είπε ότι είχε βρεθεί στη Σαντορίνη. Θυμάμαι με ρώτησε με τι ασχολούμαι και του απάντησα ποιήτρια - συγγραφέας. Λέει τότε :"θα μας πείτε ένα απόσπασμα από τα ποιήματα σας;" Του απάντησα "Δεν μιλάς, μήπως και τρομάξεις τη σιωπή, μόνο ακούς, ακούς την ανάσα σου". Ο κύριος σηκώθηκε, με αγκάλιασε δακρυσμένος και μου είπε ότι εγώ έχω πλέον τελειώσει , δηλαδή σαν άνθρωπος αυτό που άκουσα με συγκίνησε φοβερά.

 

9. Τι πιστεύεται για την σημερινή κοινωνία και τους ανθρώπους;

 

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι σήμερα ζούμε στο φόβο. Δυστυχώς η κοινωνία μας είναι δήθεν. Ανάλογα τα συμφέροντα της φέρεται. Είναι υποκριτική η κοινωνία μας και υπάρχει φόβος να πει την αλήθεια ακόμη και για τα πολιτικά γεγονότα. Οι ίδιοι οι πολιτικοί, φοβούνται να υποστηρίξουν τα πιστεύω τους , μήπως και χάσουν τις ψήφους τους....

 

10. Ποιά είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

 

Ετοιμάζω πολλά καινούργια πράγματα. Κάποιοι σπουδαίοι συνθέτες κλασικής μουσικής, που έχουν αγαπήσει τα ποιήματα μου, συνθέτουν μουσική για αυτά. Ακόμη, ετοιμάζω ένα παιδικό παραμύθι που είναι το δεύτερο. Το πρώτο μου "Το αγοράκι που του άρεσαν οι τηγανιτές πατάτες" και το δεύτερο είναι "Τα πέντε κουνελάκια από το βουνό των κενταύρων". Αυτή τη στιγμή γίνεται η εικονογράφηση και είναι ένα βιβλίο που αφορά τον πολιτισμό μας, μέσα από την δική μου αφήγηση για τα παιδιά και για το μέρος που γεννήθηκα.

Διαβάστηκε 228 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα