Εκτύπωση αυτής της σελίδας
20
Οκτωβρίου

Βασίλειος Αράπης : " Oι μούσες μου, είναι τα πάντα της ΖΩΗΣ"

Κατηγορία Συνεντεύξεις

Ο Δρ. Βασίλειος Αράπης είναι ένας καταξιωμένος εικαστικός που έχει προσφέρει στον πολιτισμό της χώρας μας εδώ και δεκαετίες. Με μεγάλη χαρά μίλησε στο mcnews.gr για τις σημαντικότερες εκθέσεις του , για τις τεχνικές κατασκευής των έργων του και για τα μελλοντικά του σχέδια.

 

Συνέντευξη στη Μαρία Χατζηνικολάου

 

 

1.Κ. Αράπη, ποτέ ξεκινήσατε να ασχολείσθε με την ζωγραφική και τι ήταν αυτό που σας ώθησε ώστε κάνετε.

 

 

Προσωπικά, δεν νομίζω ότι γεννήθηκα παιδί θαύμα, αλλά πιστεύω ακράδαντα πως γεννήθηκα ιδιόρρυθμος και καλλιτέχνης και είχα κάποια δείγματα από ήδη την πρώιμη νεανική μου ηλικία – δηλαδή, ήμουν άσσος στις κατασκευές στην άμμο της θαλάσσης και μου άρεσε το καλαίσθητο και το Αληθινό.
Όσον δε αφορά το ερώτημα του τι με ώθησε προκειμένου να σπουδάσω και να δοθώ στις Τέχνες και στην Φιλοσοφία των Επιστήμων;
Θα απαντούσα, η ανάγκη έκφρασης διότι όντας ιδιόρρυθμος, δεν συμφωνούσα διόλου με το πώς εξελίσσονταν τα ανθρωπινά κοινωνικά και ως εξ αυτού, ο μοναδικός μου τρόπος, ήταν η έκφραση στην Τέχνη και στην Ερεύνα φυσικού δικαίου – εξ ου γιατί ακλούθησα πολυποίκιλες σπουδές.

 

 

ACARAPIS5

 

 

2. Πόσα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής έχετε κατασκευάσει;

 

 

Μμμμ …. Θα απαντούσα πάμπολλα και σύνθετα και είναι τα εξής:
Δημιούργησα δυο γιγάντια γλυπτά για τον Ελληνικό στρατό και έξη μετρία γλυπτά για ιδιώτες.
Δημιούργησα περίπου 40 θεατρικά ντεκόρ ανοικτού και κλειστού θεάτρου.
Έχοντας εργαστεί 21 χρονιά στην διεθνή διαφήμιση, δημιούργησα περισσότερα από 2000 2500 γιγαντία διαφημιστικά ντεκόρ και τοιχογραφίες κλπ. κλπ.
Έχω ζωγραφίσει περισσότερα των 4200 ολογράμματα όπως τα ονομάζω.
Και τέλος έγραψα στην Γαλλική και στην Ελληνική γλωσσά 18 πονήματα πάνω στην Κοινωνιολογία, την Τέχνη και την Ερεύνα Φυσικού Δικαίου.

 

 

 

3.Τι είναι αυτό που σας εμπνέει, ώστε να φτιάξετε έναν πινάκα.

 

Προσωπικά και με βάσει τις ιδιότητες και τις σπουδές μου, δεν νομίζω ότι μου τίθεται θέμα έμπνευσης και τούτο διότι, τόσο στην γραφή, τόσο στις αναλύσεις φυσικού δικαίου όσο και στην ζωγραφική, υπάρχουν άπειρα θέματα προς έκφραση και είναι πλέον θέμα μεθοδολογίας και επιλογής του τι θέλω να αναλύσω και να εκφράσω……. βέβαια, καταλαβαίνω πως αυτό θεωρείται ζουρλά για πολλούς άλλους που περιμένουν τις μεσονύκτιες εμπνεύσεις, αλλά, εγώ προσωπικά, δεν λειτουργώ όπως οι περισσότεροι άλλοι ! – Ήτοι, οι μούσες μου, είναι τα πάντα της ΖΩΗΣ.

 

 

ACARAPIS1

 

 

4.Μιλήστε μας για τα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής των έργων σας.

 

 

Δεν υπάρχουν ειδικά υλικά και ειδικές τεχνικές για τις εκφράσεις μου και τούτο διότι εξαρτάται από το σε ποιον τομέα εκφράζομαι.
Για την γραφή και τις αναλύσεις, ένας υπολογιστής.
Για τα ντεκόρ, χρώματα και διάφορα αλλά υλικά.
Για την γλυπτική, χρησιμοποίησα τσιμέντο, μέταλλα, ξύλο, πλεξιγκλάς και αλλά υλικά.
Για την ζωγραφική, δούλεψα με πούντρες, με λάδια και τώρα δουλεύω με ακρυλικά και μελάνια.

 

 

5.Ποια είναι η σημαντικότερη έκθεση ζωγραφικής σας, που έγινε και ποτέ και που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η επομένη.

 

Πιστεύω πως όλες μου οι ατομικές εκθέσεις ήταν σημαντικές και τούτο διότι όλες ήταν αυθεντικές. Ωστόσο, θα αναφέρω μερικές που ήταν σταθμοί.
Μια στο Λονδίνο το 1978, έξη στο Παρίσι, μια στην Βοστώνη, πέντε σε διαφορές πόλεις της Γερμανίας, μια στο Λιβόρνο στην Ιταλία και τρεις στην Αθήνα Ελλάδα.
Παρόλα αυτά επαναλαμβάνω, όλες και ουδεμίας εξαιρούμενης, ήταν σημαντικές.

Όσον δε αφορά τις επόμενες;
Για Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 2021, έχω δυο συμμέτοχες στο Παρίσι με τρία έργα στην κάθε μια και μια δυνατή παρουσίαση με δυο φίλους στην Λάρνακα της Κύπρου για τον Νοέμβριο του 2021.

 

ACARAPIS3

 

 

6.Έχετε κάποιο ενδόμυχο απραγματοποίητο όνειρο;

 

Επί αυτού, θα απαντήσω ρητά και κατηγορηματικά, ότι δεν έχω ουδέν απραγματοποίητο όνειρο και τούτο διότι, ότι προγραμμάτισα στην ζωή μου και όποιος και αν ήταν ο τομέας, το έπραξα και όσα έχω προγραμματίσει για τα επόμενα περίπου 20 έτη που θα μείνω μαζί σας στην Ωραία Γη, θα τα πράξω αναμφίβολα.

 

 

7.Το 2021 οδεύει προς το τέλος του, τι εύχεστε σε ολόκληρο τον κόσμο;

 

 

Η ΕΥΧΗ που θα απευθύνω στους πάντες είναι : Να απαγκιστρωθούν από τα διαχρονικά τους κολλήματα και τους εγωκεντρισμούς των και μελετώντας σοβαρά και σοβαρά συγγράμματα προκειμένου να «Θυμηθούν» να προσπαθήσουν να τελειώσουν την χρονιά δημιουργικά και ευτυχισμένοι.

 

Διαβάστηκε 222 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)