Εκτύπωση αυτής της σελίδας
30
Σεπτεμβρίου

Αποχωρούν τα hedge funds από την Deutsche Bank και καταρρέει η μετοχή της - Θα είναι η Lehman Brothers της Ευρώπης

Η κατάρρευση της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank συνεχίζεται με τα Funds να αποχωρούν και την μετοχή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να καταποντίζεται. Και το ερώτημα που τίθεται είναι, θα είναι η Lehman Brothers της Ευρώπης;

Συγκεκριμένα χθές η μετοχή της Deutsche Bank στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, έπειτα από δημοσίευμα του Bloomberg που αποκάλυπτε ότι περίπου 10 hedge funds έχουν μειώσει την έκθεση τους στη γερμανική τράπεζα. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της τράπεζας αν και η πλειοψηφία των περίπου 200 πελατών της γερμανικής τράπεζας δεν έχουν κάνει κάποια κίνηση, ορισμένα funds μετέφεραν αυτή την εβδομάδα μέρος των δραστηριοτήτων τους σε άλλες εταιρείες.

 

Σε μία περίοδο όπου οι επενδυτές είναι ανήσυχοι για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Deutsche Bank μία τέτοια είδηση είναι αρκετή για να προκαλέσει τριγμούς και βουτιά μέχρι και 7% για τη μετοχή, συμπαρασύροντας πτωτικά και τους υπόλοιπους δείκτες.

 

Ως εκ τούτου, πληθαίνουν οι φωνές όσων θεωρούν πως ήρθε η ώρα για την γερμανική κυβέρνηση να κάνει κάτι για να καθησυχάσει τους επενδυτές. Οι Γερμανοί, σύμφωνα με τους αναλυτές, πρέπει να δείξουν έτοιμοι και ικανοί να σταθεροποιήσουν τόσο την Deutsche όσο και το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα, όπως είχαν κάνει αντίστοιχα οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

 

"Θα πρέπει πιθανώς να φανούν έτοιμοι να ενισχύσουν με νέα κεφάλαια την τράπεζα," είπε στο CNBC ο τραπεζικός αναλυτής Christopher Whalen. «Ακριβώς ό,τι είχε κάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον με τη Citi. Πρόκειται για μία παρόμοια κατάσταση. Ας ελπίσουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα διδαχθεί από το πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο ίδιος.

 

Η διοίκηση της Deutsche Bank από την πλευρά της εξακολουθεί να τονίζει ότι είναι οικονομικά σταθερή: "Οι πελάτες μας είναι μερικοί από τους καλύτερους επενδυτές του κόσμου. Είμαστε βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομική θέση της τράπεζας, το μακροοικονομικό περιβάλλον, τη διαμάχη με τις αμερικανικές αρχές αλλά και την πρόοδο που κάνουμε ακολουθώντας τη στρατηγική μας”.

 

Σε αντίθεση όμως με την περίπτωση της Citigroup, η  ευρωπαϊκή εταιρική κουλτούρα είναι διαφορετική, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τραπεζική διάσωση. Τέτοιου είδους κινήσεις θεωρούνται “ανάθεμα” και ακριβώς για αυτό το λόγο οι Γερμανοί αξιωματούχοι δείχνουν μέχρι στιγμής απρόθυμοι να παρέμβουν.

 

"Καλό θα ήταν ωστόσο οι Γερμανοί να σταματήσουν να κάνουν τέτοιες δηλώσεις δημοσίως εκτός και αν είναι απολύτως βέβαιοι ότι η τράπεζα δεν κινδυνεύει γιατί προς το παρόν κάνουν περισσότερο κακό”, σχολιάζουν τραπεζικοί αναλυτές.

Η κατάσταση φέρνει στο μυαλό σκοτεινές εικόνες από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

 

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας έχει δει την αξία της να κόβεται στο μισό φέτος, εν μέσω ανησυχιών ότι θα πρέπει να αντλήσει νέα κεφάλαια για να πληρώσει σειρά από βαριά πρόστιμα, ένα εκ των οποίων είναι αυτό ύψους 14 δισ δολαρίων που της επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ.

 

Μπορεί η  Deutsche Bank να μην είναι μία νέα Lehman ως προς τους κινδύνους που θα μπορούσε να φέρει σε παγκόσμιο επίπεδο αν κατέρρεε, αλλά η πολιτική κατάσταση είναι σχεδόν ταυτόσημη. 

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 247 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)