Εκτύπωση αυτής της σελίδας
22
Σεπτεμβρίου

Αποπέμφθηκε ο υπουργός Οικονομκών του Ιράκ

Το ιρακινό κοινοβούλιο απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών Χοσιάρ Ζεμπάρι από τη θέση του λόγω κατηγοριών για διαφθορά, σε μια κίνηση που απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την εύθραυστη οικονομία μιας χώρας, που αποτελεί σημαντικό παραγωγό του ΟΠΕΚ και είναι αντιμέτωπη με μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Με ψήφους 158 έναντι 77, η Βουλή ψήφισε υπέρ της άρσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Ζεμπάρι, είπαν δύο βουλευτές, αφού τον περασμένο μήνα τον εξέτασαν αναφορικά με κατηγορίες για διαφθορά και κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

 

Ο Ζεμπαρί, Κούρδος που στο παρελθόν κατείχε για χρόνια τη θέση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ, ηγήθηκε προσφάτως των υψηλόβαθμων διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για μια δανειακή συμφωνία και με διεθνείς δανειστές για την έκδοση ευρωομολόγου.

 

Η οικονομία του Ιράκ, που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα έσοδα από το πετρέλαιο, έχει πληγεί από την μείωση των διεθνών τιμών του αργού και το κόστος που συνδέεται με τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο κατέλαβε το ένα τρίτο της χώρας το 2014.

 

Ο Σαρχάν Αχμέντ, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις, δήλωσε ότι η απόφαση θα «ταράξει την εμπιστοσύνη» μεταξύ του ΔΝΤ και της κυβέρνησης της Βαγδάτης.

 

«Η σημερινή κίνηση θα υπονομεύσει τις εν εξελίξει προσπάθειες του Ιράκ να πείσει το ΔΝΤ και άλλους δανειστές ότι ένα σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον», δήλωσε ο Αχμέντ στο Reuters.

 

Ο Ζεμπαρί δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 189 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)