ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024 - 12:36:22μ.μ.
10
Μαΐου

Επιστροφή της Ελλάδας στην «επενδυτική βαθμίδα» βλέπει η Goldman Sachs – Τι προβλέπει για τις εκλογές

«Η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή απολαμβάνει υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης»

Η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή απολαμβάνει υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η χώρα ετοιμάζεται για γενικές εκλογές στις 21 Μαΐου», σημειώνει σε συνοπτικό σχόλιό της για την οικονομική κατάσταση στη χώρα η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι μια συνεπής εφαρμογή από την Αθήνα των σχεδίων για αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στο 2023 θα δώσει την τελική ώθηση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.

 

Σχετικά με τις εκλογές, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο δείχνουν ότι είναι απίθανο το κόμμα που προηγείται να μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

 

Συμπερασματικά, σημειώνει πως δύο είναι οι πιο πιθανές εξελίξεις: είτε μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είτε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές στις αρχές Ιουλίου με τη χρήση της ενισχυμένης αναλογικής, που προβλέπει μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα. Η ΝΔ πιθανόν να έχει κίνητρο να πιέσει για νέα προσφυγή στις κάλπες τον Ιούλιο για την επίτευξη μονοκομματικής πλειοψηφίας ή, τουλάχιστον, περισσότερης ισχύος της στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

 

«Τον Απρίλιο, η ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη παρουσίασε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο απεικονίζει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη συνέχιση της μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Δεδομένης της ευνοϊκής οικονομικής δυναμικής, της υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του χαμηλού κόστους του χρέους χάρη στα προγράμματα δανειακής βοήθειας, το σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχύσει το πρωτογενές ισοζύγιο θα μπορούσε να μειώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμη και τα δυσμενή μας σενάρια με σοκ ανάπτυξης 1% και μεγαλύτερα spread κατά 100 μονάδες παράγουν μόνον μικρές αποκλίσεις από αυτήν την πορεία», αναφέρει η Goldman Sachs, σύμφωνα με το capital, και προσθέτει:

 

«Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει μακροχρόνια ευρωπαϊκή δημοσιονομική στήριξη που θα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ετησίως (μέχρι το 2026). Αυτή η στήριξη παρέχει στη χώρα την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το μακροχρόνιο επενδυτικό της κενό, που κινείται περί το 7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Η Ελλάδα δεν ανέκαμψε ποτέ στο επίπεδο του ΑΕΠ προ χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, με το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου του 2022 να παραμένει 26% χαμηλότερο του αντίστοιχου τριμήνου το 2008. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών θα είναι σημαντικό για την ολοκλήρωση της εφαρμογής της χρήσης του Ταμείου Ανάκαμψης και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίου.

 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να τριπλασιάσει τις δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και μια πειστική υλοποίηση αυτής της δέσμευσης θα είναι πιθανότατα το τελευταίο βήμα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ώστε αυτά να ανακτήσουν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, καταλήγει το σχόλιο της αμερικανικής τράπεζας».

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

 

 

 

Διαβάστηκε 5011 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα