ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 4:14:33μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
15
Ιουλίου

Η ΕΚΤ θεωρεί διαχειρίσμα τα κόκκινα δάνεια των ιταλικών τραπεζών

Τα υψηλά επίπεδα «κόκκινων» δανείων των ιταλικών τραπεζών είναι διαχειρίσιμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, Ιγκνάτσιο Αντζελόνι, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ιταλικό.

«Δεν υπάρχει ένα ειδικό πρόβλημα με την Ιταλία ή ένα πρόβλημα που αφορά όλη τη χώρα», δήλωσε ο Αντζελόνι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. «Ορισμένες τράπεζες επιβαρύνονται από ένα υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL). Το πρόβλημα των NPL είναι διαχειρίσιμο, αλλά δεν πρέπει να υποβαθμιστεί», πρόσθεσε.

 

«Γνωρίζουμε καλά ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδιαίτερα όταν το επίπεδο είναι υψηλό, δεν μπορεί να γίνει γρήγορα και γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία αντίστροφη σχέση μεταξύ της ταχύτητας (μείωσης) και της αξίας που μπορεί να αποκτηθεί (από τα δάνεια αυτά)», τόνισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ. «Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν όλα τα περιθώρια χειρισμών που έχουν για να λύσουν το πρόβλημα, όσο τον δυνατόν ταχύτερα», πρόσθεσε.

 

Αναφορικά με το ταμείο διάσωσης Atlante, που συστάθηκε πρόσφατα για να συμβάλει στη σταθεροποίηση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, ο Αντζελόνι σημείωσε ότι δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει όλες τις περιπτώσεις, στις οποίες θα χρειάζονταν χρήματα για την αγορά κόκκινων δανείων ή για την ενίσχυση των τραπεζικών κεφαλαίων. Το Atlante πρέπει να αυξήσει τους πόρους του, ιδιαίτερα από ιδιώτες επενδυτές εκτός των ιταλικών τραπεζών. «Πιστεύω, επίσης, ότι η παρουσία διεθνών επενδυτών θα ήταν καλό σημάδι», πρόσθεσε.

 

Ο αξιωματούχος επανέλαβε την άποψή του ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες αφήνουν περιθώρια για την παροχή κρατικής βοήθειας στις τράπεζες, χωρίς την επιβολή ζημιών σε ιδιώτες επενδυτές, εάν εξυπηρετείται ο σκοπός της διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

 

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα στις τράπεζες το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να διατηρούν έναντι πιθανών ζημιών. Ο Αντζελόνι είπε ότι οι υποχρεωτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις. που καθορίζουν πόσα χρήματα μπορεί να διανείμει μία τράπεζα για μερίσματα, μπόνους και διακριτικά κουπόνια, θα μειωθούν από τα περυσινά επίπεδα, επειδή μέρος των απαιτήσεων της ΕΚΤ θα διατυπωθεί τώρα ως μία δεσμευτική «οδηγία». «Η αποτυχία συμμόρφωσης με την οδηγία δεν θα οδηγεί αυτόματα σε εποπτικές ενέργειες», σημείωσε.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 144 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα